missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

Behoud van de Schepping : Het goede voorbeeld geven

Famille Mission N°2/4 - 2013
zondag 7 juli 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]De laatste tijd, planten individuen, lokale gezagsdragers en Organisaties van de Burgerlijke Samenleving (OSC) nieuwe struiken in Bukavu. En de bewoners dragen er zorg voor ![/marron]

Tussen februari en april van dit jaar, werden 4.000 struiken geplant op de meeste lanen van het centrum van Bukavu. Sindsdien, elke morgen en avond, zijn er twee mensen van het huispersoneel van een plaatselijke handelaar die deze jonge bomen begieten en beschermen langsheen zijn groot gebouw op de laan van de kathedraal. Nog anderen doen hetzelfde. “Ik begiet ze elke morgen want ze gaan zorgen voor war lommer vóór mijn woonst”, verklaart een bioloog die op de Hippodroomlaan woont, aan de andere kant van de stad.

Een deel van de plantjes van deze acacia’s, spatodea’s, jacaranda’s en grevilea’s komt van de boomkwekerij van de Ruzizi, een ander deel van het SARCAF (een vereniging voor de bevordering van de vrouw) van Mugogo, op een dertigtal kilometers toen zuidwesten van Bukavu.

In Bukavu komen de sierlijke nieuwe bomen de oude vervangen die dateren uit de koloniale periode en die neergevallen zijn met de ouderdom. Vroeger, kapte men deze om als brandhout of om de plaats te ruimen voor wanordelijke bouwwerken. Andere waren verdroogd, want de schors ervan had gediend als remedies en hun hars diende om er plakmiddel mee te maken.

[vert]De inwoners van Bukavu vol bewondering [/vert]

Maar, voor wie werden deze nieuwe bomen in de grond gestoken ? De verantwoordelijke voor de afdeling leefomgeving van het coördinatiebureau van de burgerlijke maatschappij van Zuid-Kivu, Patrick Nyamatomwa, getuigt dat hij gezien heeft dat Broeder [bleu] Michel Dubois van de Missionarissen van Afrika[/bleu] er plantte sinds het begin van dit jaar op de Mbakilaan, niet ver van de Onze Lieve Vrouw van de Vrede kathedraal. Een initiatief van die broeder - dikwijls met een groene overall, een kleine schop onder de arm en een knipschaar in de hand – heeft de meerheid van de bewoners van Bukavu vol bewondering gebracht, waaronder de provinciale coördinator voor de leefomgeving, onlangs teruggekomen uit Neder-Congo waar hij een dertigtal jaren verbleef : “Ik kon me niet meer terugvinden in mijn geboortestad, die vroeger ‘Bukavu de groene’ werd genoemd, dankzij de bloeiende bomen aan de boord van de straten”, zo denkt hij met een zekere nostalgie terug.

[bleu]Sommigen hebben het belang begrepen van de leefomgeving en voegen nog bloemen en struiken toe vóór hun huis.[/bleu]

Dankzij het initiatief van Michel die, ook vandaag, nog zeer vroeg opstaat om de jonge planten van de stad te gaan begieten, de plaatselijke organisaties van de burgerlijke maatschappij waken over de keuze van de soorten en over de periode om deze te planten. “De geplante struiken verfraaien de lanen en straten van de stad en vangen het koolzuurgas op. Het is beter deze te begieten om hen te behouden tegen het droog seizoen dat begonnen is.
Vele van deze struiken gaan teloorgaan, maar we hebben in het hart van de bewoners de wens gezaaid om van Bukavu weer een groene stad te maken”
, zo verheugt broeder Dubois zich.

Bomen geplant in rechte lijn op een groenend grasvlak. Dat is, ten zuiden van Beni ditmaal, het landschap dat nu de aandacht trekt in de concessie van de tweetalige christelijke Universiteit van Kongo.

In de onmiddellijke omgeving van de reuzeachtige gebouwen, vindt men fruitbomen en stekken van eucalyptussen, van filoa’s en grevilea’s. Langzaamaan, winnen ze terrein op de wilde planten. Elke geplante struik draagt een bordje met de naam van de student die er zorg voor draagt gedurende zijn studietijd van drie tot vijf jaar aan deze universiteit. Ten oosten van de stad, is er een uithangbord dat eraan herinnert dat [bleu] “elkeen die een boom kapt moet er tien andere planten” [/bleu]. De burgerlijke maatschappij wenst vandaag nog verder te gaan. Men is van oordeel dat de begrippen over de leefomgeving nog breder zouden moeten aangeleerd worden in alle scholen en instituten, want de bomen beschermen de grond, brengen zuurstof voort en leveren ook brandhout voor de verwarming.

Tekst overgenomen uit twee krantenartikels en ons doorgestuurd door

Michel Dubois

Verzameld door Jacques Poirier (Petit Echo)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1892 / 1152666

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License