missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

DIALOOG & ONTMOETING - Februari 2018

vrijdag 2 februari 2018 door G.Verbist, mafr.

[marron]Klooster van Mar Musa in Syrië [/marron]

Reeds een jaar(sinds december 2016) is dit klooster terug open. Ze willen de interreligieuze dialoog nu nog meer dan ooit bevorderen.

De stichter, de Italiaanse jezuiet, Paolo Dall’Oglio, die eind juli 2013 met geweld in Raqqa werd ontvoerd, is wel degelijk vermoord. Destijds ontving hij een eredoctoraat van de KU Leuven.

Onze kloosterlingen leven her en der verspreid over de wereld, schrijven ze.
Maar de kloostergemeenschap van het herstelde Syrische klooster van Deir Mar Musa, die haar activiteiten vorig jaar hernomen heeft is opnieuw een ontmoetingsplaats voor zowel christelijke als islamitische pelgrims, die er gastvrijheid vinden.

De kloostercellen zijn van het stof van de oorlog bevrijd en ze openen hun deuren voor bezoekers om er een tijd van meditatie en gebed door te brengen.

Ook parochies en scholen van naburige steden hebben volgens de paters de weg naar het klooster teruggevonden.

(Fides)
 

[marron]Gent – Een imam krijgt de Prijs voor Mensenrechten.[/marron]

In een Gentse moskee heeft imam Khalid Benhaddou op 9 december 2017 de Prijs voor Mensenrechten van de Liga voor Mensenrechten ontvangen. Minister van Justitie, Koen Geens, en Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits, huldigden de 29 jarige Benhaddou als “bruggenbouwer” en “ware moslimdemocraat” voor zijn werk als islamkracht, coördinator van het netwerk islamexperten en voorzitter van het Platform Vlaamse Imams.

“We moeten onverkort de strijd verzetten tegen de terreur. We moeten de handen in elkaar slaan en blijven strijden voor een respectvolle samenleving” zei Benhaddou bij de uitreiking.

(Belga.)
 

[marron]Enkele BEDENKINGEN … [/marron]

Mensen zoeken vandaag vooral houvast bij zichzelf en dit is een onstabiele toeverlaat … We denken dat we allemaal alleen moeten beredderen. Slechts 16 % van de Belgische jongvolwassenen rekent nog op de politiek, 13 % op God of Allah. Dat zo weinig wordt vertrouwd op collectieve actie is een verontrustende vaststelling …

[bleu marine]RELIGIE[/bleu marine] vervult bij ons nog een belangrijke rol in de kristendemocratie, waar velen geïnspireerd zijn door een geseculariseerde versie van de christelijke waarden.

Als inspiratiebron van politieke actie is geloof compatibel met de seculiere samenleving, maar zijn voorschriften kunnen niet langer opgelegd worden aan andersdenkenden.

In de toekomst zal de islam hier ongetwijfeld een belangrijke politieke rol gaan spelen.

(Mark Elchardus, in Tertio 20.12.17)
 

[bleu marine]Het toenemende individualisme.[/bleu marine]
‘ Met socioloog Alain Touraine merk ik hoe onze maatschappij van individuen zich niet langer automatisch als een gemeenschap beschouwt. Een paradoxaal gegeven, een misvatting, want het collectief blijft bestaan zelfs nu het individu zich vooral apart ziet’.

(Marcel Gauchet in Tertio 20.12.17)
 

[marron]Geloofsvervolging in de wereld in 2017[/marron]

De hulporganisatie OPEN DOORS heeft haar zwarte lijs met de landen die zich wereldwijd schuldig maken aan geloofsvervolging gepubliceerd.De organisatie schat dat er momenteel 215 miljoen burgers omwille van hun geloof worden vervolgd.

[bleu marine]Noord-Korea[/bleu marine] prijkt nog steeds op kop van de ranglijst. In dat land worden 70.000 christenen vastgehouden in gevangeniskampen en moeten 300.000 christenen hun geloof in het geheim beleven.

[bleu marine]Afghanistan en Somalië[/bleu marine] staan op de tweede en derde plaats.

Daarna volgen [bleu marine]Soedan, Pakistan, Eritrea, Libië, Irak, Jemen en Iran[/bleu marine].

Door de dramatische groei van het geweld tegen christenen schuift [bleu marine]India[/bleu marine] op van de 15de naar de 11de plaats.

Op de 12de plaats staat [bleu marine]Saudi-Arabië[/bleu marine] gevolgd door de [bleu marine]Malediven[/bleu marine].

De toenemende radicalisatie van moslims en de groei van islamitische bewegingen in Azië en Afrika dragen bij tot een groeiende vervolging van christenen en andere religieuze minderheden. Dat wordt versterkt door het conflict binnen de islam tussen soennieten en sjiieten. In Azië is er een sterke groei van nationalistische bewegingen in hindoeïstische en boeddhistische landen.

(Kathpress.at KERKNET 11.01.18)
 

[marron]“ Mensen terugsturen is altijd een verkeerde beslissing “[/marron]

zegt de Gentse bisschop Luc Van Looy.
 

Dit zegde hij op de Internationale Dag van de Migrant, die de katholieke Kerk organiseerde op zondag 14 januari 2018. “De klemtoon moet op integratie liggen.”
“Het thema van vluchtelingen en migranten leeft bij iedereen, en wij kunnen als bisschoppen niet blijven toekijken. Dit gaat over een morele kwestie die ons diep raakt.

“Mensen terugsturen is altijd een verkeerde beslissing. Het moet vooral de bedoeling zijn om de mensen hier te laten integreren en te zorgen dat ze hier hun plaats vinden. Het gaat toch niet over zulke geweldige aantallen dat we dat niet kunnen ? “

“ Alleen zijn de wetgeving over regularisatie en de voorwaarden om asiel te krijgen wel diegene die we moeten blijven hanteren ?” vraagt hij zich af.

“ Soms vrees ik een ondergrond van racisme, misschien omdat we als volk niet zo extravert zijn. Het ligt in onze volksaard, en ik zie dat het voor veel mensen moeilijk is te aanvaarden dat mensen met een andere geschiedenis en cultuur in hun buurt komen wonen.”

“ Politiek zou net moeten werken aan openheid voor iedereen. Maar het thema wordt gebruikt om de verschillen tussen de politieke partijen in de verf te zetten en dat vind ik erg jammer.»

(NWS. 14.01.18)
 

[marron]Mormonen – De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen
van de Laatste Dagen
[/marron]

heeft op 16 januari 2018 een nieuwe leider gekozen, Russell Nelson.

Die verkiezing was verwacht, omdat hij de oudste is van de wereldbestuursraad. Hij is 93 jaar.

Hun stichter is Joseph Smith (1805 – 1844). Deze Kerk telt wereldwijd naar schatting 16 miljoen gelovigen, verspreid over 176 landen.

(Kerknet 17.1.18)
 

[marron]BOEK [/marron]

  [vert]‘Mag God nog’ [/vert]
Een Vrijzinnige, een Christen en een Moslim in gesprek

[bleu marine]van Lisebeth Imbo[/bleu marine]

ISBN : 9789089317889
Publicatiedatum : 07/11/2017
Uitgever : Borgerhoff & Lamberigts
Prijs : € 22.99
.

Een stevige trialoog met een vrijzinnige : Paul Citeur; een christen : Rik Torfs; een moslim : Khalid Benhaddou.
Een knap boek waarin standpunten opgehelderd worden zonder het laatste woord te claimen.

  G.Verbist, mafr.

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 211 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License