missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

In Algerije, een beschermend relais voor de migranten

dinsdag 20 maart 2012 door D.F. (Vertaling), Jan Heuft, Webmaster

[marron]Ter gelegenheid van de Vastencampagne van CCFD-Terre Solidaire, stelt het dagblad ‘La Croix’ de acties voor van vijf van haar partnerorganisaties in de wereld; waarbij deze waarmee onze confrater Jan Heuft bezig is.[/marron]

Rencontre et Développement.
(Ontmoeting en Ontwikkeling)

Driemaal, heeft hij Algerije bereikt in de hoop in het geheim de Middellandse Zee over te steken. Driemaal, hebben de gezagsdragers hem uit het land gezet. Hij heeft dan ook nooit echt de keuze gehad, en heeft er uiteindelijk toe besloten in het land te verblijven. Dame, 32 jaar, is wever te Diourbel, in het zuiden van Senegal. Vandaag gehuwd en vader van drie kinderen, is hij naar huis kunnen terugkeren dankzij de vereniging ‘Ontmoeting en Ontwikkeling’. Algerijns partner van CCFD-Terre Solidaire, opgericht in de jaren 1970, ziet deze zichzelf als [bleu] een “dienststation’ op de migratieweg [/bleu] tussen Afrika en Europa.


Algerije is een transitland geworden. Komende van Mali, van Niger of van Senegal, zullen vele kandidaten voor de immigratie niet verder geraken. Alleen een minderheid slaagt erin Marokko te bereiken en het nodige geld te verzamelen om de overbrengers te betalen. “De anderen blijven geblokkeerd in Algerije, ze kunnen zelfs niet naar huis terugkeren; hun families hebben gronden verkocht om de reis te bekostigen, en ze hebben alles verloren”, zo vertelt Nina Marx, zaakgelastigde vvoor CCFD-Terre Solidaire.

Het is daar dat ‘Ontmoeting en Ontwikkeling’ tussen komt. In Algiers tracht men urgentieoplossingen te vinden, door aan zieken zorgen of voedsel te bezorgen.

Vooral [bleu] organiseert de katholieke vereniging het traject om terug te keren [/bleu] voor degenen die het wensen. Met verschillende Algerijnse relais, van Ghardaïa naar Tamanrasset, maar ook in Niger en in Mali, verzekert zij de reisweg van de migranten. “Er staan mensen hen op te wachten in elk station”, zo legt Nina Marx uit. Want wanneer er razzia’s zijn, gebeurt het dat de Algerijnse gezagsdragers hen meevoeren op beestencamions tot aan de grens met Mali, en hen in volle woestijn achterlaten.

‘Ontmoeting en Ontwikkeling’ [bleu] financiert ook projecten voor een professionele inschakeling. [/bleu] Eerder dan zonder iets naar hun land terug te keren, zullen ze een kapsalon of een kleine garage kunnen kopen, en van nul weer vertrekken.

CÉLIA LEBUR
 

__4__

[bleu marine]Jan stuurt ons dit artikel samen met deze oproep tot hulp:[/bleu marine]

We zijn altijd op zoek naar fondsen voor de scholing van de kinderen en de jongeren en voor de vrijwillige terugkeer naar hun land van afkomst.

Het aantal migranten en asielzoekers uit Ivoorkust wordt altijd maar groter. We doen hierbij nogmaals beroep op uw solidariteit opdat een degelijke opvang zou kunnen georganiseerd worden in de komende zes maanden! Het is werkelijk hoogdringend!!!

  Hartelijke groeten,

         Jan


[vert]RENCONTRE ET DEVELOPPEMENT (CCSA)[/vert]
12a, rue des Libérés (Ex. Colons) 16 020 Alger (1er mai)


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 393 / 1148225

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License