missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Getuigenis

Mijn visie van de Kerk

Band 2012/1
donderdag 29 maart 2012 door Webmaster

[marron]Mgr Jan De Groef werd als bisschop gewijd op 28 maart 2009.
Hij is dan bisschop geworden, daar waar hij zijn inzet als missionaris begonnen is in 1980, namelijk het diocees van Bethlehem, in de provincie Vrijstaat in Zuid-Afrika.
[/marron]

JPEG - 16.4 kB

De Missionarissen van Afrika hebben me geleerd een man te zijn die in dienst staat, zonder eigen glorie en voordeel te zoeken. Ik denk dat die les ook zeer nuttig is voor een bisschop. Een missionaris van Afrika is iemand die erop uit is dicht bij de mensen te staan, die hun gaven en hun cultuur weet te waarderen, die hun taal leert spreken en die open staat voor hun manier om naar de dingen te kijken. Eens te meer, is die soort collegiale houding nodig voor een bisschop in Zuid-Afrika. Sinds het ontstaan van onze Sociëteit heeft kardinaal Lavigerie een authentieke Afrikaanse Kerk willen zien opkomen. Die visie moet weerspiegeld worden in onze inspanning om de Afrikanen te vormen, eerst als diocesane priesters en ook, nu als Missionarissen van Afrika.

Dat is een visie die zeer gewaardeerd werd door mijn voorganger, Mgr. Hubert Bucher, en door de actuele diocesane priesters. Dat is, geloof ik, één van de redenen waarom ik zo warm aanvaard werd door de priesters en de mensen.


Mijn visie van de Kerk is tamelijk stabiel geweest in de loop van mijn leven, en ik heb getracht deze uit te drukken in mijn bisschoppelijke wapenschild, waar ge drie levende personen ziet, die rechtop staan terwijl ze samen God loven. Ziedaar mijn visie van de Kerk. Die drie staan op de landkaart van Afrika waar Zuid-Afrika zich situeert. Het geloof van de mensen moet geïncultureerd worden, anders blijft het een oppervlakkig vernis zonder dat het hun leven verandert. Innerlijke groei en uitwendige evangelisatie verrijken en dynamiseren elkaar.

Dat is mijn boodschap aan de christelijke gemeenschappen overal waar ik ga in het diocees. Dat accent van sensibilisatie werd al onderstreept door mijn voorganger en ik tracht die geest te verstevigen. Onze christenen zijn dikwijls nog te schuchter wanneer zij andere christelijke Kerken ontmoeten, bijvoorbeeld ter gelegenheid van begrafenissen of interconfessionele samenkomsten, en dit omwille van hun gemis aan diepte en het ontbreken aan Bijbelse fundamenten.

Toen ik aan mijn vicaris-generaal gevraagd heb of de diocesane priesters blij zouden zijn als ik Witte Paters zou uitnodigen in het bisdom, heeft hij me geantwoord: “Ja, ze zullen altijd blij zijn als ze zien dat gij hun bisschop blijft. Missionarissen zullen altijd welkom zijn, maar eerder als een steun aan verschillende diocesane initiatieven en in meer gespecialiseerde diensten, maar liever niet om de verantwoordelijkheid van een parochie op zich te nemen.

+ Jan De Groef, missionaris van Afrika en bisschop van Bethlehem
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 282 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Zuid Afrika   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License