missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Goma - D.R..Congo

Nieuws uit onze parochie ‘O.L.Vrouw van Afrika’ van Katoy

FLASH N° 032 – Januari – april 2012
dinsdag 19 juni 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster

We zouden u onze gemeenschap willen voorstellen. Voor het ogenblik, vormen we een ploeg van 6 nationaliteiten:

  • [bleu] Noël Kindo[/bleu], uit [brun]Burkina Fasso[/brun],
  • [bleu]Jean Chrysostome Kamango[/bleu] van het naburige bisdom [brun]Kasongo[/brun],
  • [bleu]Giovanni Marchetti[/bleu] die uit [brun]d’Italie[/brun] komt (Hij hoopte terug te keren naar de Maniema waar hij vele jaren gewerkt heeft maar een pijn aan zijn rug weerhoudt hem bij ons waar het klimaat gunstiger is),
  • onze stagiair [bleu]Toby Ndiukwu[/bleu], uit [brun]Nigeria[/brun], die zijn vorming verder zet in afwachting aan de theologie te beginnen,
  • en de laatst gekomene, [bleu]Marcos Lopez[/bleu], ook een stagiair die ons vanuit [brun]Mexico[/brun] komt.

Een grote gemeenschap, zult ge zeggen. Ge moogt gerust zijn: er is werk voor allen.

[bleu marine]Onze parochie, die ongeveer 80.000 inwoners telt[/bleu marine], heeft 8 sectoren met 48 ‘shirika’ of basisgemeenschappen, een duizendtal catechumenen zonder hierbij de kinderen te tellen die zich voorbereiden op hun eerste communie of op het vormsel, 7 lagere scholen (met 7.500 leerlingen), 3 middelbare scholen met technische opties (sociale, landbouwkundige, bouwkundige, beheer van informatica), 1 school voor herinschakeling voor jonge meisjes, een Caritasdienst met bureel ‘Rechtvaardigheid en Vrede’, een cyber-café en een bibliotheek voor onze jongeren die zich goed inzetten en die zich sinds 2 maanden inspannen om een sportveld aan te leggen midden een veld van lava. Voeg daarbij een Hospitaal centrum gehouden door de Zusters van de Heilige Familie, de charismatische beweging, de leden van het Maria-legioen en nog andere jeugdbewegingen… en dan zult ge een beeld hebben van onze parochie, met al haar diensten en met vele leken die zich inzetten om het Rijk van de Heer op te bouwen voor een bevolking [noir]die [bleu marine]45.000 christenen[/bleu marine] telt en waar het tribalisme nog altijd levendig is.

Velen delen ons geloof niet: zij ijveren in sekten en andere plaatsen van eredienst. En dat alles onder het tapijt van stenen van de Nyaragongo, die bij zijn uitbarsting in 2002 2/3de van de stad bedekt heeft. Die vulkaan met zijn roze schijnsel van de avond lijkt ons gerust te stellen van de aanwezigheid van de Heer.

Wij zijn daar om ons ‘vertrouwen’ in de Heer te zeggen, in het leven, en wij zijn dankbaar voor alles wat we van dag tot dag mogen beleven, de vreugden en de beproevingen, en wij zijn ‘waakzaam’ om er te zijn op de afspraak van de volgende dag. Ik zou, eenvoudigweg, willen zeggen, aan elk die ons leest, hoe wij hier geliefd worden en hoezeer we onze vreugde erin vinden door op onze beurt lief te hebben !

In naam van de gemeenschap van Katoy,

[bleu]Xavier Biernaux[/bleu] , uit [brun]België[/brun]

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 140 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License