missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
De Zending gaat door...

Missionarisroepingen in Kosovo

Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika
maandag 2 juli 2012 door Webmaster

[marron]0p 30 april 2011, heeft zuster AFËRDITA DUSHAJ, afkomstig uit Kosovo, haar eerste geloften uitgesproken bij de Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika.[/marron]

Om het land van Kosovo beter te leren kennen en om ons missionair charisma voor te stellen aan de jongeren, zijn zuster Jeanne d’Arc Ouattara, uit Burkina Faso, et Gisela Schreyer uit Duitsland, haar gaan vervoegen.Zij hebben in haar familie verbleven. Samen hebben ze verschillende activiteiten van missieanimatie gelanceerd.

Ziehier hun indrukken:

Wij verbleven tien dagen in de familie van zuster AFËRDITA, die ons zo warm heeft ontvangen.

Hun dorp ligt dichtbij de stad GJAKOVË. De parochie is gehouden door paters Franciscanen en is toegewijd aan Antonius van Padua.” Gjakovë is een zeer aangename stad, en de mensen namen snel contact met ons op en hebben ons veel vragen gesteld. Wij konden niet anders dan glimlachen, want het Albanees is zo verschillend van de talen die wij kennen.

Weinig mensen verstonden Frans of Engels, maar zuster AFËRDITA heeft alles vertaald in het Frans, de taal die wij alle drie kennen en spreken.

Tijdens de eucharistieviering heeft de parochiepriester ons aan de mensen voorgesteld. Het is de tweede keer dat onze Congregatie zusters stuurt naar deze streek.

Een bezoek aan de families liet ons de situatie van Kosovo aanvoelen. De mensen zijn getekend door de oorlog van 1999; elke familie lijdt nog fel door het verlies van één of meerdere familieleden. Sinds de onafhankelijkheid van 2008 is Kosovo nog niet officiëel erkend door meerdere landen, wat een vertraging betekent van de economische ontwikkeling van het land en van de buitenlandse investeringen.

Het is zeer moeilijk om werk te vinden en bijna elke familie heeft iemand, die ergens elders in Europa werkt.

De katholieke kerk is een kleine minderheid temidden van een massa moslims, maar de christenen hebben hun centra en beleven hun geloof met vuur.

De gekendste persoon bij de Kosovaarse christenen is wel zuster Theresa van Calcutta. Er is geen kerk of huis van christenen waar haar foto of standbeeld niet te vinden is.

In het bedevaartsoord Lednica hadden we de gelegenheid om met de christenen te spreken. Men zegt dat Zuster Theresa op die plaats haar roeping voor Indië heeft gevonden. We hebben samen met de christenen het gebed van O.L.V. van Afrika gebeden, dat in het Albanees vertaald was.

We hebben ook de gelegenheid gehad Mgr. Dodë Gjergi, de bisschop van Kosovo, te ontmoeten. Hij heeft ons verteld dat de christenen van Kosovo nu kunnen beschikken over kerkelijke structuren en ontwikkeling.

Er wordt een heiligdom gebouwd toegewijd aan zuster Theresa, dank zij de hulp van vrienden en organismen.

Op een avond hadden we een ontmoeting met een groep universitairen, die regelmatig samenkomen. Wij hebben hen gesproken over onze congregatie, over ons apostolaat in Afrika en ons missionarisleven en ons verlangen om Kosovaren uit te nodigen zich bij ons te voegen.

[vert]Laten we bidden opdat de missiegeest mag groeien en bloeien in Kosovo.[/vert]

[mauve fonce] Zr. JEANNE D’ ARC OUATTARA

Zusters Missionarissen van O.L.V. van Afrika [/mauve fonce]

 
AFËRDITA met Zuster Carmen Sammut,
nieuwe Generale Overste van de Witte Zusters.
(deze tekst werd genomen uit ‘Voix d’Afrique’ n°94)
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 238 / 1059026

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen De Zending gaat door...   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License