missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Malawi

EERSTE CYCLUS “LECHAPTOIS” te BALAKA

Diocees Mangochi
dinsdag 4 september 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Ik ben onlangs naar België teruggekeerd nadat ik vier mooie jaren heb doorgebracht bij de eerste cyclus van Balaka in Malawi. Ik was het laatste lid om hier weg te gaan van de ploeg die dit centrum gesticht heeft, waar de toekomstige kandidaten missionarissen van Afrika van Malawi, van Zambia, van Mozambique en van Zuid Afrika hun vorming beginnen.[/marron]

Het avontuur begon in 2008 toen er beslist werd dat de kandidaten van die vier landen hun vorming (filosofie) zouden beginnen in Malawi en dus niet langer meer naar Arusha in Tanzania of naar Jinja in Oeganda zouden gaan. We hebben dan de 4 andere congregaties vervoegd die reeds sinds enkele jaren ter plaatse waren: de Karmelieten, de Combonianen, de Spiritijnen en de Monfortanen. Onze ploeg was samengesteld door Julian Kasiya, een Malawiër die ook rector was, Eckehard Reinen, een Duitser, de econoom, James Calder, een Canadees en mezelf.

Onze gemeenschap heeft de naam van “Lechaptois” gekozen, die de eerste katholieke missionaris was die in Malawi gekomen is, aan de boorden van het meer, in 1889. Later werd hij bisschop van Karema in Tanzania. Nu is de ploeg die het centrum stichtte niet meer ter plaatse. Ik was de laatste om Balaka te verlaten in de maand juni 2012. Een nieuwe ploeg heeft onze plaats ingenomen. Het betreft hier Bob Tenri, de vroegere rector van de Ruzizi, Bona Gubazire en Mike Mawelera.


Een vierde lid, een Zambiaan die van Mali komt, zal in september aankomen nog vóór het begin van het nieuw academisch jaar. Ons centrum telt 4 blokken. Elk blok kan een begeleider opvangen en 10 studenten, dus een totaak van 40 kandidaten. We hebben het jaar beëindigd met 34 kandidaten : 16 Zambianen, 12 Malawiërs, en 6 Mozambikanen. In oktober zal het huis vol zitten. We zullen dan ook onze eerste kandidaat hebben die uit Zuid Afrika komt.

Het is met spijt dat ik Malawi heb verlaten, daar waar ik mijn missionarisleven was begonnen in 1964. De 4 jaren die ik in Balaka mocht beleven waren mooie jaren vol hoop op de toekomst. De gemeenschap van vormers was zeer nauw verbonden, toegewijd en competent.

Mijn confraters te Balaka zijn uiterst goed voor me geweest. De kandidaten laten ons hoopvol uitzien naar de toekomst. In het begin voelen ze zich een beetje verzeild in een vreemde omgeving, timide, voorzichtig en toekijkend. Voor velen is er een culturele schok die een beetje verschillend door elkeen wordt aangevoeld. De meesten hebben nog nooit hun land verlaten en hebben evenmin personen ontmoet die een andere taal spreken. Maar geleidelijk worden al die hindernissen overstegen en dat hen van elkaar scheidde wordt een gelegenheid om elkaar wederzijds te verrijken. Er wordt een ploeggeest gevormd en het geestelijk leven wordt zichtbaar dieper. Als ik nadenkt over wat ik mocht zien en beleven, dan heb ik helemaal geen schrik van de toekomst. Die toekomst lijk me vervuld van hoop. Onze studenten nemen hun vorming ernstig op en de ploeg van vormers/begeleiders is sterk gemotiveerd.


Ziedaar enkele korte nieuwsberichten van Balaka, het enige WP huis in het diocees waar onze confrater Lechaptois aankwam in Malawi in 1889.

Laten we hopen dat we zijn stappen zullen volgen.


Jean-Marie Hougardy
[bleu]in Nuntiuncula 675 Juli-Augustus 2012[/bleu]

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 237 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Malawi   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License