missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - September 2012 – extra

donderdag 13 september 2012 door G.Verbist, mafr.

[marron]‘t Is begonnen, en het zal zo verder gaan tot 14 oktober, dag van de verkiezingen. In de media… dagbladen, TV: ter Zake, de Zevende dag, en noem maar op.

‘De vreemdelingen’ : vooroordelen, discriminatie, racisme, ’de islam’…[/marron]

Zouden de kandidaten ook kunnen luisteren en akkoord gaan met [bleu] de Antwerpse trialoog getuigen in Sarajevo [/bleu], tijdens de interreligieuze ontmoeting georganiseerd door Sant Egidio van 9 tot 11 september 2012.

Een tweehonderdtal religieuze leiders uit de hele wereld, en ook prominenten uit de politieke wereld namen er aan deel. Er waren een dertigtal debatten met o.a. als onderwerp, godsdienstvrijheid, migratie, dialoog tussen christenen en moslims.

WIE waren die Antwerpse getuigen? Rabbijn Aharon [bleu] Malinsky [/bleu], imam Jamal [bleu] Maftouhi [/bleu], bisschoppelijk vicaris Hendrik [bleu] Hoet [/bleu].
Er was ook een vierde getuige : Herman [bleu] Van Rompuy [/bleu].

- [vert]Rabbijn Malinsky:[/vert]

Wij mogen hier getuigen over de dialoog en hoe het samenleven in een stad als Antwerpen mogelijk is. Bovendien leggen wij dit getuigenis af op een uitzonderlijke plaats (Sarajevo)… Als trialoog zijn wij als de drie zijden van een driehoek. Als een zijde ontbreekt, dan valt de driehoek in elkaar. Wij zijn hier, op deze symbolische plaats samen aanwezig tijdens het gebed voor de vrede. Antwerpen is natuurlijk Sarajevo niet. Maar wij mogen niet vergeten dat deze dialoog ook bij ons werd gestart na een moord en onlusten (nvdr.moord op een baby en haar Malinese kindermeisje in de Zwartzusterstraat te Antwerpen). Wij probeerden toen als het ware de brand te blussen. Maar het bleef niet bij een eenmalig initiatief. Wij hebben de dialoog voortgezet en wij zijn ondertussen goede vrienden, al ontbreekt het ons soms wel aan tijd... Dit getuigenis vereist moed. Het is onze betrachting om dit te internationaliseren en gelijkaardige netwerken op te richten in het buitenland.

Ook in eigen land willen wij in parochies en bij groepen getuigen. Met onze verschillen, maar ook met onze gemeenschappelijke boodschap die vooral in deze tijd waarin mensen en [bleu] gemeenschappen [/bleu] in België en Vlaanderen [bleu] naast elkaar leven belangrijk is [/bleu]. Wij hopen dat God dit project een lang leven wil geven.

- [vert]Imam Jamal Maftouhi[/vert] beklemtoont dat het zowel in Sarajevo als in ons land belangrijk is om jongeren op te voeden tot een vreedzaam samenleven en om elkaar te leren aanvaarden zoals ze zijn. De negatieve ervaringen in steden als Sarajevo of Beiroet zijn een aansporing om de weg van de dialoog in te slaan.

Als Belgische moslim willen wij aanvaard worden, maar ook onze plaats in de samenleving innemen.Wij zijn allen schepsel van God...

Moslimjongeren moeten hun geloof goed leren kennen, maar evenzeer het land en de cultuur van de plaats waar zij verblijven. Wij moeten hen ook aansporen hun plaats in de samenleving in te nemen.

- [vert]Herman Van Rompuy[/vert] vergeleek elke godsdienst met een bergtop die moet worden beklommen.

Het heeft geen zin hen te vergelijken: elke bergtop is mooi en elk pad is rijk aan wijze lessen. Elk bergpad heeft zijn hindernissen en kan prachtige landschappen onthullen. Waarop het aankomt, is dat wij de beklimming durven aanvatten. Elke stap die wij zetten brengt ons dichter bij anderen. De liefde voor onze naasten is de koninklijke weg naar God.

(Kerknet)
 



__5__

- [bleu marine]La Charte européenne des droits fondamentaux[/bleu marine] a été proclamée en l’an 2000. Elle s’applique à toutes les personnes présentes sur le sol de l’Union Européenne, indépendamment de leur nationalité.

L’article 10 reconnaît le droit à “la liberté de pensée, de conscience et de religion”, qui inclut le droit “de manifester sa religion ou sa conviction individuellement ou collectivement , en public ou en privé par le culte, l’enseignement, les pratiques et l’accomplissement de rites”.

L’article 22 oblige l’Union Européenne à “respecter la diversité culturelle, religieuse et linguistique”.

- [bleu marine]La discrimination religieuse[/bleu marine] est chose courante et plus répandue que cinq ans plutôt : c’est le cas aux Pays-Bas, au Danmark, au Royaume Uni, en France et en Belgique.

  • Au Danmark: 62%;
  • en France: 57%;
  • Royaume-Uni: 56%;
  • Pays-Bas: 55%;
  • [vert]Belgique: 53%[/vert];
  • Suède: 51%;
  • Allemagne: 34%.
  • Union Européenne à 27: la moyenne est de 42%.
    (Source: Open Society Foundations)
     
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
12.09.12.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 304 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License