missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Missie en Dialoog

Ja, onze Kerk werd op missie gezonden.

in Relais P.B. Maghreb - Okt. 2012
donderdag 4 oktober 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Toen ik jullie zond…
zijn jullie dan niets tekort gekomen ?

[marron](Luc. 22,35)[/marron]

Enkele dagen geleden heb ik een boodschap gezonden naar een confrater om hem te zeggen dat hij, bij zijn aankomst in Algiers, moest vermijden van het woord “missionaris” te zetten op de kaart van de grenspolitie. Dat is immers een woord dat zo dubbelzinnig is in moslimmiddens !! Dat zou zelfs de oorzaak kunnen zijn van moeilijkheden om een visum te bekomen (sinds 2006 werden er van de 33 aangevraagde visums slechts 7 verleend).

Ik ben daarna gaan nadenken over het woord “Missie” en de betekenis die ik eraan geef, maar die de anderen niet noodzakelijk kennen. Ik ben op deze tekst gevallen van Mgr. Claverie (bisschop van Oran, + 1996) die ik u meedeel :

Ja, onze Kerk werd op missie gezonden. Ik vrees niet van het te zeggen en mijn vreugde uit te drukken samen met u in deze missie te treden. Heel wat misverstanden geërfd van de geschiedenis zweven over de missie en de missionarissen.

Laten we vandaag duidelijk zeggen dat :

  • Wij zijn geen aanvallers en willen dat ook niet zijn…
  • Wij zijn geen soldaten en willen dat ook niet zijn van een nieuwe kruistocht tegen de islam, tegen de ongelovigheid of tegen om ’t even wat…
  • Wij willen geen agenten zijn van een economisch of cultureel neokolonialisme dat het Algerijnse volk verdeelt om het beter te overheersen…
  • Wij zijn geen proselitische evangelie verspreiders en willen dat ook niet zijn die menen de liefde van God te eren door een indiscrete ijver of een totale afwezigheid van respect voor de andere, voor zijn cultuur en voor zijn geloof…

[bleu] Maar missionarissen zijn en willen zijn van de liefde van God [/bleu] zoals wij die ontdekt hebben in Jezus Christus.

Deze liefde, die oneindig respectvol is voor de mensen, wordt niet opgelegd, legt niets op, forceert de gewetens en de harten niet. Met delicatesse en door haar aanwezigheid alleen, bevrijdt zij wat vastgeketend was, verzoent zij wat verscheurd was, zet weer rechtop wat verpletterd was, doet opnieuw geboren worden tot een nieuw leven wat zonder hoop en zonder kracht was…

Wij zij daar niet om een dode erfenis te bewaren en te verdedigen, stenen of een glorie van het verleden. Laten we God danken wanneer hij zijn Kerk teruggeeft aan de eenvoudige mensheid, zonder praal- of leengewaden, zonder lachwekkende opsmuk en klatergoud.

In deze bladzijden zult ge getuigenissen kunnen vinden over de betekenis die we geven aan het feit dat wij gezonden zijn. Zolang we van deze grond en van al zijn bewoners zullen houden zal niets ons tekort komen.

Wil u van dit geluk proeven ?

José Maria Cantal Rivas
pb Provinciaal
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 199 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License