missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Enkele vragen over "Dialoog"

zaterdag 13 oktober 2012 door P. Geers

[marron]Na een jarenlange ervaring van dialoog in Tunesië en in België, komen bij mij enkele vragen naar boven. Het is misschien interessant daarover na te denken.[/marron]

 1. De dialoog eist niet akkoord te gaan met de andere. We moeten de droom niet koesteren- en met veel gevoeligheid- dat het om een vorm van vereniging gaat, zelfs heel oppervlakkig, zelfs eerder protocolair. De vrede bekomt men gemakkelijker op die manier, maar in feite is het een obstakel voor de echte dialoog.
  We moeten aannemen dat we niet akkoord gaan. We moeten rekening houden met de verschillen die er nu eenmaal zijn – er mee leven- en niet leven « spijt » de verschillen.(multikulturele samenleving)

 2. Laat ons uitwisselen op het spirituele vlak, wat goed en verrijkend is voor de beide partijen.

 3. Laat ons ook de moed hebben om de doctrine samen in te kijken. “De H.Geest werkt overal” [mauve fonce](Vat.2)[/mauve fonce]. Misschien een nieuw perspektief voor een meer spirituele dialoog.

 4. Laat de andere zelf zeggen wie hij is en wat hij gelooft.

 5. Dialoog veronderstelt een aanwezigheid. Onze sociéteit (de Witte Paters) heeft een rijke ervaring van « aanwezigheidsdialoog ».
  Nochtans moet men ook het belang onderlijnen van het inwijden van de niet-musulmanse- gemeenschap. Respekt, begrip, kennis van de Islam, zijn gemleenschap en kultuur.
  Het gaat hier niet om een dialoog in de letterlijke betekenis van het woord. Een grote inspanning wordt gedaan in België, en het is noodzakelijk, naar een kulturele samenleving toe, waar de musulmannen uitgenodigd worden om zich te integreren.

 6. Het lijkt me zeer belangrijk te aanvaarden dat « de andere » ook waarheid bezit en zoals ieder mens streeft naar meer kennis van de waarheid.
  Vrijdenkers zijn gevoelig voor dit aspekt van de dialoog. Zoeken wat we kunnen uitwisselen in onze navorsing van de waarheid (inhoud van het geloof)
Paul Geers
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 330 / 1054155

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License