missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

Aanslag op Dr. Mukwenge

Colette Braeckman in het dagblad “Le Soir”
zondag 28 oktober 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster
26 Oct. 2012
 

[marron]Aanslag op Dr. Mukwenge te Bukavu.
Zijn thuiswacht wordt neergeschoten.
[/marron]

Amper terug van een reis naar Brussel, is Dokter Denis Mukwenge, laureaat van de Koning Boudwijn Prijs, het slachtoffer geworden van een aanslag in zijn huis, in het centrum van Bukavu.

Toen hij op weg was naar zijn huis, hoorde de dokter dat zijn thuiswacht naar hem riep niet verder te gaan en, onmiddellijk daarna, werd zijn thuiswacht van dichtbij neergeschoten door een schot met een vuurwapen.

Opgeschrikt door de kreten en het geluid van het schot, kwamen de mensen van de wijk samen en boden hulp aan de dokter, die kort was vastgebonden door zijn aanvallers, mannen in burgerkledij die zwaar bewapend waren. Volgens de laatste berichten, stelt de directeur van het Panzi hospitaal het goed, maar zijn wagen werd wel in brand gestoken.

We herinneren ons dat Dr. Mukwenge talrijke internationale onderscheidingen had gekregen en geciteerd is geweest voor de Nobel Prijs van de Vrede, dankzij zijn actie ten bate van de vrouwen van Kivu die slachtoffers werden van seksuele geweldplegingen.

De dokter voerde een sterke actie als voorspreker om de oorlog van Oost Kongo aan te klagen en het gebruik van de verkrachting als oorlogswapen. Tijdens zijn laatste conferentie, die hij in Brussel gehouden heeft vorige maandagavond, heeft hij zich zeer expliciet getoond, door de gewapende groepen aan te klagen, het geweld verbonden met de economische uitbuiting en de onmacht van de gezagsdragers van Kinshasa. Een getuigenis zonder concessies en dat heeft hem bijna het leven gekost.

(Zie in Breuklijnen Nr 64 in het frans


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 186 / 1158770

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License