missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

Onveiligheid en beroering in Bunia

Bericht gezonden door Caritas Bunia
donderdag 22 november 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Bunia, 21 november 2012Na de droevige gebeurtenissen van gisteren, die het leven hebben gekost aan 2 personen en waarbij 5 mensen werden gekwetst, lijkt Bunia vandaag wel op een dode stad: magazijnen en winkels werden niet geopend, evenmin de burelen van de stad en op de markt is niemand te zien. Langs de boulevard en op de meeste kruispunten kan men autobanden zien branden. In de straten rijden taximannen op hun moto’s met veel lawaai. De wagens rijden alleen maar in de omgeving van de stad. De jongeren (studenten, motorijders en anderen) hebben barrières opgericht op sommige strategische plaatsen om van de voorbijgangers geld te vragen. De baan naar het vliegveld is versperd.

Daar waar van het hoofdkwartier van Monusco gevestigd is, is de meest drukke wijk. Gisteren werd het bureel van de PPRD en het gastenhuis in brand gestoken; de burelen van HCR en PAm werden verwoest en in brand gestoken. Deze morgen werd het bureel van PNUD, tegenover de universiteit van Bunia, geplunderd. Terwijl ik dit bericht verstuur worden de verblijfplaatsen van de mannen van de ONU bezocht. De ordekrachten lijken voorbijgestreefd door de situatie die geleid wordt door jongeren die geen schrik hebben zelfs niet als er geschoten wordt (zou er medeplichtigheid zijn met de ordekrachten ?)

Het is een grote haat die ontketend is tegen Monusco en de organismen want, zo zeggen ze, het is de Monusco die de inval van de M23 rebellen heeft vergemakkelijkt, gesteund door Rwanda in Goma, volgens hen. De Monusco met de organismen zouden dus gekomen zijn voor het geld en niet voor de vrede.

We vragen ons af hoe de begrafenis gaat verlopen deze namiddag. We hebben deze voormiddag rond 10 u. een ronde gereden in de stad en vertellen u dus wat we zelf gezien en gehoord hebben. Omdat er geschoten werd op de plunderaars, zijn we vlug weer weggegaan. Het lijkt niet zozeer om plunderen te gaan, maar wel om te vernietigen en te verbranden.

Tot zover in ’t kort de situatie in Bunia waar de onzekerheid overheerst.

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 411 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License