missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
125ste verjaardag van de campagne tegen de slavernij

EEN MODERNE VORM VAN SLAVERNIJ

Famille Mission N°4 - 2012
donderdag 20 december 2012 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont, Webmaster

Van al de moderne vormen van slavernij is de mensenhandel zeker deze die op de eerste plaats komt. Er is geen enkele grootstad in Afrika waar men geen vrouwen en kinderen aantreft die niet uitgebuit, misbruikt worden… Zoals altijd ligt aan de bron van deze plaag die de prostitutie in de armoede, die de moeder is van al de schandalen die de wereld doorkruisen.

Sinds de ontmoeting met de Samaritaanse vrouw, hebben duizenden apostelen, dikwijls vrouwen, zich ingezet voor deze evangelische taak om de werksters van het oudste beroep van de wereld, uit deze hel weg te halen waarin de miserie hen dikwijls heeft gesleept.

Tussen de verdedigsters van vrouwen in nood, is er een dochter van Lavigerie : [bleu] Zuster Lea Ackermann [/bleu] van de Zusters Missionarissen van O. L. Vrouw van Afrika (Witte Zusters).

Zuster Lea werd geboren op 2 februari 1937 in het Duitse Sahrgebied. Na enkele jaren als bankbediende te hebben gewerkt, besluit zij, in 1960, missionaris te worden en treedt zij in bij de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika, de Witte Zusters.

Van 1967 tot 1972 is zij aan het werk in Rwanda als prof en directrice van een internaat voor jonge meisjes. Na 1972 herneemt ze haar studies, nu aan de universiteit van München waar zij cursussen van pedagogie, psychologie en theologie volgt.

Van 1977 tot 1984 vindt men haar bij ‘Missio München’ met de rol van consultante voor onderwijsaangelegenheden. Tevens geeft zij lessen van sociale pedagogie aan Katholieke Universiteit van Eichstätt. In het jaar 1985 vinden we haar terug in Kenia voor een bijzondere zending : zich bezig houden met de prostituees van de haven van Mombasa die daar talrijk aanwezig zijn.

Datzelfde jaar, sticht zij [bleu]SOLWODI (Solidariteit met de vrouwen in nood) dat haar levenswerk zal zijn [/bleu]. Dit grote project heeft als doel de vrouwen en jonge meisjes te helpen die als prostituees werken om eruit te geraken door een ander beroep te leren en hun leven op een normale wijze te verdienen.

Sinds 1997, is SOLWODI KENIA erkend geworden als onafhankelijke NGO. In 2002 voegt zij nog een tak toe aan het SOLWODI van het begin, namelijk SOLGIDI (Solidarity with Girls in Distress – Solidariteit met meisjes in nood) vooral gericht op de dochters van prostituees.

En alsof dat nog niet volstond,heeft Zuster Lea, in 2008, hand in hand met de bisschop van Mombasa, een SOLWODI asiel geopend voor de straatkinderen en de jonge prostituees.

Een ander initiatief van SOLWODI in Afrika is het project voor weduwen en wezen in Kigali, de hoofdstad van Rwanda.

Als een missionaris die nooit op pensioen gaat, is Zuster Lea nu aanwezig in Duitsland en houdt zij zich, samen met vele anderen, bezig hulp te verlenen aan vrouwen in nood die komen uit de migratie. Er is zoiets als de “handel in huwelijken”, de mensenhandel, de gedwongen prostitutie, de gedwongen huwelijken, het geweld dat op vrouwen wordt gepleegd… Dat is [bleu] SOLWODI EUROPA ! [/bleu] Zuster Lea heeft reeds talrijke onderscheidingen gekregen voor haar werk.

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 613 / 1149214

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License