missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Ik heb heilige moslims ontmoet

Getuigenis
maandag 31 december 2012 door D.F. (Vertaling), Webmaster

 
Dat moet wel tamelijk zeldzaam zijn : niet alleen heb ik het geluk gehad theologie te studeren in het land waar ik daarna benoemd werd, maar ik heb maar één benoeming gekend in de loop van mijn missionarisleven. Dat wil zeggen dat ik sinds 56 jaren in Tunesië leef.

Wanneer mijn liefde voor Jezus uit mijn hart overloopt, dan ontmoet zij degene die het hart van de moslim Tunesiërs vervult. Nooit heb ik een Tunesiër enig kwaad over Jezus horen zeggen. Meer nog, ik heb heilige moslims ontmoet.

  • Die vrouwelijke dokter die deel uitmaakt van een kleine groep, een moslimbroederschap. Voor haar, kan men God niet beminnen als men zijn naaste niet bemint. Zij verzorgt in een hospitaal van de sociale bijstand en wijdt een deel van haar vrije tijd aan het gratis bezoeken van de inwoners van arme wijken.
  • Die algemene voorzitter-directeur van de onderneming die de enorme en lange gasleiding beheert die heel Tunesië doorloopt om de gas uit Algerije naar Italië te voeren, slaagt erin een winstgevend beheer te koppelen aan een zorg voor al de bedienden en werkkrachten die hij persoonlijk kent en die hij volgt in hun economische en sociale moeilijkheden.
  • Die vrouwelijke leerkracht die Engelse les geeft lijkt wel in rechtstreekse verbinding met God. Niet alleen erkennen al de leerlingen die in haar klas hebben gezeten een diepe erkentelijkheid voor haar pedagogie en haar toewijding, maar haar buren van de omgeving weten dat haar goedheid een afspiegeling is die van hun Schepper.

Ik stop hier de opsomming. Voor deze drie, is het vertrekpunt van hun geestelijk leven de Koran. De tekst ervan houdt een weerklank in van de etappes van de mystieke ervaring van de Profeet Muhammad, op elk punt gelijkend op deze van de boeddhistische of christelijke mystiekers.

Zeggen: “Ik hou van de Moslims, maar ik hou niet van de islam”, dat is hypocrisie, want die Moslims zijn gevormd door de islam. Hun christisch heil, vermits Jezus de enige middelaar is, dat is de islam. Hoeveel keren hebben die vrienden me weer op de rechte weg gebracht, door zo de boodschappers van God te zijn !

Op aanvraag van bepaalde groepen, aanvaard ik deze te begeleiden : buitenlandse vrouwen die gehuwd zijn met Tunesiërs in de noordelijke buitenwijken van Tunis, anderen te Nabeul-Hammamet (65 km. ten zuiden van Tunis), fabrieksdirecteurs, meisjes van de katholieke afvaardiging van de ontwikkelingssamenwerking, verschillende communauteiten van religieuzen. Ik heb geen oplossing te bieden voor hun problemen, maar ik kan hun een wat licht geven over de Tunesische mentaliteit, de Arabische cultuur en de islamgodsdienst. Ik leg de nadruk op een juiste kennis van de inhoud van de Koran, want er zijn heel wat conflicten die voortvloeien uit de onwetendheid. Als sommige priesters zich inzetten in Bijbelgroepen, dan ijver ik voor Korangroepen. Bijkomstig, vervang ik de pastoor van La Marsa waar ik woon sinds 1 oktober laatstleden.

Dat bestaan ligt voortaan achter mij. Jezus verwacht me met een milde toegefelijke glimlach. Om me voor te bereiden op die laatste ontmoeting, speel ik klarinet.

 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 281 / 943179

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License