missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Bukavu, Kongo

Getuigenis uit Bukavu over de aardbeving

E-Mail van André Thijs, M.Afr.
vrijdag 8 februari 2008 door Webmaster

Bukavu, 03 februari 2008 8:16 PM

Ge hoorde er al van, langs de media, radio en tv ... serieuze aardbeving in Bukavu deze voormiddag!

Inderdaad, het is een heel vieze dag geweest vandaag. Deze voormiddag even voor tien, een aardbeving van 6 op de schaal Richter, volgens de radio. En dat doet echt vies! En dat is een hele plak!! En dat bleef maar duren! Alles viel van de muur en uit de rekken op mijn kamer...

Ik zat wat te bidden, en wachtte dat het over zou gaan. Maar het duurde verduveld lang! In 44 jaar, nooit meegemaakt in Congo! Nochtans flinke meppen gekend in Moba, en ook natuurlijk in Goma, met de volkaan Nyiragongo. Het epicentrum op een 20 km boven Bukavu, in de streek van Murhesa en Katana, en deels in het meer, zegt de radio.

In Bukavu zijn vele gebouwen beschadigd, de kerk van Bobero (parochie van de paters Barnabieten) is ingestort gedurende de Mis. Een paar tientallen gekwetsten, twee doden. Ook de kerk van Birava is ingestort, die van Kadutu flink beschadigd. Ook de kathedraal zou beschadigd zijn. Ik zal het morgen zien, ik heb er de eucharistie. De hoogmis van 11 uur deze morgen is in openlucht moeten doorgegaan, omwille van de vele naschokken. Heel de dag zijn er vele en flinke naschokken geweest, sommigen konden echt tellen...

De auto’s stonden op hun veren te dansen, ik zag het van kortbij, toen we gingen lopen van tafel deze middag. We telden vier schokken nog vóór we aan de bananen konden beginnen... Heel vieze en curieuze dag dus.
De gouverneur had bevolen, dat alle mensen moesten buiten blijven, de hele dag. Zodoende was er veel volk op straat, overal mensen bij trosjes, zittend en lachend, geamuseerd. Ik heb praatjes gedaan met de mensen. Er was geen paniek. Ik zag verschillende huizen beschadigd langs de grote baan. Een tv-filmploeg ging in snelle vaart naar de wijk "Botte", waar vele residentiele gebouwen en huizen zijn, de rijke buurt van Bukavu zeg maar, omdat daar ook heel wat ravage was zegden ze. En voor diegene die Bukavu kennen, een vleugel van het grote jezuïetencollege "Alfajiri" is ingestort, tenminste het dak is volledig weg. Ook het grote complex van de TMK vlak bij ons, vroeger de Peugeot, en slechts op 50 meter van ons huis, is een hele flank muur opengereten en tegen de grond. Morgen komen er heel zeker nog andere berichten binnen.

De Belgische consul heeft nog voor de middag gebeld om te weten of alle Belgen ongedeerd waren... Bij ons geen gekwetsten. Wel vele boekenrekken omgevallen, flessen, dozen, kasten tegen de grond, overal alles zo’n beetje overhoop. Eén pater kreeg een boekenrek op zijn kop en was suf, maar de boeken waren nog heelhuids. Overal heel wat spullen van de wand, we tellen de scheurtjes in de muren, en een paar colonnekes van het muurtje van de omheining zijn ook aan herstelling toe. In onze kapel viel het al bij al ook nog mee, de lezenaar tegen de grond, en een paar bloemenvazen aan brokken... Maar we moeten wel overal de ronde doen en ook overal alles terug recht zetten, opruimen en de brokken ruimen en naar de vuilbak. Bij mijn confrater kon ik niet meer binnen, zijn boekenrek tegen de deur vlak aan de binnenkant... door de reet zag ik de puinhoop. Ook voor hem is het opruimen geblazen als die thuis komt volgende week.

Bij de zusters van Ste Dorothée hier vlak bij, hun kasten opengevlogen, zegden ze, alle vaatwerk tegen de grond... Ook opruimen dus. Het Hôpital Général was deze voormiddag in grote chaos, alle dokters waren opgeroepen om de vele gekwetsten te verzorgen.

In Cyangugu, Rwanda dus, juist over de grens, twee kilometer van hier, zijn vele huizen ingestort en verwoest. De radio spreekt van 23 doden al. De schok is tot in Kigali (hoofdstad Rwanda) gevoeld. En ook in Goma, aan de kop van het Kivumeer, op een goede 150 km van Bukavu. De elektriciteit is echte gehaktvlees vandaag, met brokjes en beetjes... De mailweg is pas open, nog geen tien minuten geleden...

Rare zondag vandaag, "zalig de armen"... maar een beetje minder is ook nog goed denk ik.

Groetjes vanuit een aardbevend Bukavu,

André Thijs

B.P. 333

Cyangugu

Rwanda


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1177 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License