missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Januari 2013

woensdag 9 januari 2013 door G.Verbist, mafr.

- [bleu marine]« Moslims zijn ook mensen »[/bleu marine]

“Als je de problemen een gezicht en een stem geeft, bied je tegengif tegen de propaganda, die juist de andere wil ontmenselijken. En dat bekommert mij niet alleen ginder zo, daar heb ik toch geen greep op, maar vooral hier (in België). Het ware strijdperk ligt hier bij ons. [bleu] De ontmenselijking [/bleu] woekert in onze eigen hoofden. Al die [bleu] haatmails [/bleu] bevestigen dat. De polarisatie gaat maar voort. En moslims zijn de favoriete zondebokken van deze tijd. Zelfs mijn moeder is al bang van migranten. Ik weet ook wel dat er problemen zijn, maar laten we toch over één ding heel duidelijk zijn: [bleu] we hebben het over mensen [/bleu], dus moeten we voor hen [bleu] respect opbrengen [/bleu]. Anders kan de angst ook hier voor ravages zorgen.”

(Rudi Vranckx, VRT journalist, in Knack, 5.12.12.)
 

- [bleu marine]Wordt België een islamitische Staat?[/bleu marine]

Bij de verkiezingen voor de gemeenteraden op 14 oktober 2012 was er te Brussel een partij “ISLAM” genoemd. Hun programma bestond uit eisen als daar zijn de hoofddoek in de scholen, halal voedsel, enz… In het gewest Brussel heeft deze partij 4 kandidaten voorgedragen. Twee werden gekozen. Totaal behaalden ze 5150 stemmen (Brussel telt ongeveer 250 000 moslims).

In Anderlecht: 1839 stemmen ; in Brussel-Stad: 1833; in Molenbeek: 1478. De verantwoordelijke van deze partij is Redouane Ahrouel.

Deze partij berokkent veel schade aan het imago van de moslims. Ze vergeten daarbij dat sinds 20 jaar er moslims aanwezig zijn in de politieke partijen van België en dat er verschillende zetelen in de parlementen van het land.

(Ouma)
 

Zij kregen félicitaties van de Wereldorganisatie van de chiiten en werden uitgenodigd in Téhéran waar ze aankwamen op 21 december. De ayatollahs interesseren zich aan deze partij.

(Le Soir. 21.12.12.)
 GEBEDSWEEK voor de éénheid van de CHRISTENEN
van 18 tot 25 januari

Volg in uw stad, uw gemeente, een oecumenische dienst.
- [bleu marine]Van de wereldbevolking is 32% christen, 23% moslim, 15% hindou, 7% boeddhist en 0,2% joods[/bleu marine]. Eén op de zes mensen behoort tot geen enkele geloofsgemeenschap. Een aanzienlijk deel daarvan woont in China.

In 157 landen is de meerderheid van de bevolking christen (het grootste aantal wonen in de USA, Brazilië, Mexico, Rusland, de Filippijnen). In 49 landen vormen moslims de grootste bevolkingsgroep.

(Pew.USA onderzoeksbureau)
 

- [bleu marine]Katholieken in Azië[/bleu marine]

“De Aziatische bevolking vertegenwoordigt 60% van de wereldbevolking. Toch vormen katholieken slechts 3,12% van de Aziatische bevolking” (Mgr Triuh)

(Kerknet 15.12.12.)
 

- [bleu marine]USA [/bleu marine]

– 77% van de bevolking noemt zich christen, onder wie 52% protestanten en 23% katholieken. De geloofspraktijk is het hoogst bij de mormonen (81%). Bij de protestanten is dat 64%, bij de katholieken 60% en bij de joden 34%.

(Gallup)
 

- [bleu marine]De oecumenische patriarch Bartholomeus I[/bleu marine] roept in zijn Kerstboodschap op tot een ’Jaar van de solidariteit’, in 2013.

Hij heeft ook [bleu] aandacht voor de 1700 ste verjaardag van het Edict van Milaan [/bleu] [1], dat zal gevierd worden in 2013. “Daardoor werd het christendom en aanhangers van andere godsdiensten toegestaan hun geloof vrij te beleven”. Desondanks worden vandaag nog steeds christenen en andere religieuze minderheden wegens hun geloof vervolgd.

(Kerknet 25.12.12.)
 

- [bleu marine]Ghanezen zijn het meest gelovig[/bleu marine]

In [bleu marine]Ghana[/bleu marine] is 96% van de bevolking religieus. Voor [bleu marine]Nigeria[/bleu marine] is dat 93% van de bevolking en in [bleu marine]Armenië[/bleu marine] 92%.

Het hoogste aantal atheïsten woont in China (47%), gevolgd door Tsjechië (30%) en Frankrijk (29%). Volgens dezelfde studie zijn vrouwen geloviger dan mannen, zijn armen geloviger en daalt de religiositeit naarmate mensen in een sterker verstedelijkt gebied wonen.

(bureau Gallup ondervroeg 50 000 mensen in 57 landen – Kerknet 29.12.12.)
 

- [bleu marine]Het soefisme[/bleu marine] is een mystieke traditie die zijn oorsprong heeft in de vroege [bleu] islam [/bleu]. Soefi’s geloven dat de Koran en de strikte regels van de sharia uiterlijke regels zijn en dat er [bleu] diverse stadia van innerlijke nabijheid tot God bestaan [/bleu]. Grote mystiekers als Teresia van Avila en Johannes van het Kruis zijn geboren en leefden in het Spanje op dat ogenblik doordrongen van het soefisme. Zo een mystieke broederschap leeft op ’t Zuid te Antwerpen.

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

[1(*het gaat hier over een omzendbrief van Keizer Constantijn gepubliceerd op 13 juni 313)


Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 320 / 1059131

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License