missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerië

" Leve de kristenen ! "

maandag 14 januari 2013 door Jan Heuft, Webmaster


Sinds vijftien augustus ben ik verhuisd naar een populaire wijk waar voor de onafhankelijkheid in juli 62 veel zigeuners woonden. Nu vijftig jaar later wonen er alleen nog maar Algerijnse moslims. Mijn woning is gevestigd boven ons steunpunt voor mensen in nood: Algerijnen en Migranten komende uit de landen beneden de Sahara.

De bewoners van de wijk herinneren zich die zigeuners nog en sommigen zijn er ook afstammelingen van. Vandaar dat het onthaal van mensen in moeilijkheden en zwarte Afrikaanse vluchtelingen en migranten vrij ontspannen is. Ergens herinneren zich hun voorouders nog en leven als het ware met hen mee toen ook zij het moeilijk hadden.

Onze vroegere aartsbisschop, Mgr. Teissier, is hier in zijn jonge jaren kapelaan geweest en hij herinnert zich nog dat op een gegeven moment zijn moeder op een grote binnenplaats in de wijk er catechismus les gaf aan donkere kinderen met zwart haar en donkere ogen. Zelf voel ik me erg thuis in mijn kleine woning midden tussen van zigeuners afstammende Arabieren. Natuurlijk is er weinig “privacy”. Wij delen veel dingen samen: Op de overloop, juist voor mijn deur, op de eerste verdieping, doen de vier andere bewoners de was en wordt het eten voorbeidt. Het is niet zeldzaam dat ik word uitgenodigd om een hap mee te eten. Alle conversatie gebeurt in gebroken Arabisch en Frans. Ook loopt er zo af en toe een Spaanse zwarte haan de ene kamer in en de andere weeruit al kraaiende van plezier!

In het café, juist tegenover ons steunpunt, stond op 1ste kerstdag de internationale televisie aan en zat iedereen met aandacht naar de zegen “Urbi en Orbi” van de Paus te kijken. Toch lopen er ook hier zwaar gebaarde moslim mannen rond, met moslim “togen”, sandalen en te korte broeken. Alles schijnt hier mogelijk te zijn en iedereen respecteert de ander.

Aan het ene eind van de straat is een zwarte markt voor groenten en fruit, maar ook drugs, aan de andere kant van de straat is de winkel voor bier en wijn. Beiden hoeken van de straat worden regelmatig gecontroleerd door de politie en dan verdwijnen de koopwaar in een minimum van tijd in de voorportalen van de huizen om ze na vertrek van de overheid agenten onmiddellijk weer uit te stallen!

Het is in deze sfeer dat op de goede dag, al gaande naar de kraampjes waar aardappelen worden verhandeld, een groepje mannen mij joviaal toewuifde al roepende “leve de kristenen”! Ik reageerde verbaasd en verbijsterd! Gedurende mijn drie en veertig verblijf in Algerije was zoiets me nog nooit publiekelijk overkomen! Mijn eerste antwoord was dan ook in het Arabisch: “Kul ouahed oua dinou” wat wil zeggen”ieder zijn geloof”.

Ze lieten mij echter niet meer los en momenten daarna, verschillende dagen daarna, kwamen ze er op terug. In feite bleek het een uitnodiging te zijn om in discussie te gaan over de wederzijdse waarden en normen. Dat deden zij, maar ook ik, schoorvoetend, al tastend naar een richting. Wij leken bijna op Emmauus gangers; Elkaar uitleggend waarin en waarom we geloven. Ook denk ik terug naar wat het tweede Vaticaanse concilie ons zo goed uitgelegd heeft: "God openbaart zich op vele manieren en ook in andere vormen van geloven". En wij lezen ook in de brief van Paulus aan [mauve fonce]Tite 2/11 – 14/3[/mauve fonce]: “De genade van Heer heeft zich op verschillende manieren geopenbaard voor het welzijn van allen” Ik denk dan ook aan begrafenis van mijn vermoorde confraters in de jaren negentig toen liepen de moslims bij duizenden uit en riepen: “Ja dit waren mensen van God in wie wij ons volle vertrouwen hebben!

Iets mooier kan je niet gezegd worden, maar het is wel een enorme opdracht en uitdaging.

11 januari 2013

Broeder Jan Heuft
Algiers.

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 210 / 1114100

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License