missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

’Tante’ Martha Van Reybrouck

vendredi 8 février 2013 par J.V.
  Deze morgen, vrijdag 8 februari 2013, omtrent half vijf, is
 
’Tante’ Martha Van Reybrouckin het rusthuis ’Tilia’ te Maldegem zachtjes ingeslapen, uitgedoofd zoals een totaal opgebruikte kaars. Jo Deneckere was vorige zaterdag nog bij haar geweest. Ze wist dat ze stervende was en zei meermaals : "De groeten aan alle paters en aan iedereen. Dank !"td>

Martha werd op 31 augustus 1918 geboren te Assebroek (bij Brugge). Vader was houthandelaar en vroeg gestorven. Moeder verhuist dan naar Brugge. Ze gaat naar de Franstalige school te Brugge, omwille van de "serieuze" opvoeding. Na de middelbare school volgt zij de Verpleegsterschool bij de Zusters van Sint-Jan en behaalt haar diploma van verpleegster-verloskundige.

Als AFI vertrekt ze naar Kongo en doet dienst in een hospitaal te Leopoldville. Benoemd in Bukavu, doet ze dienst bij Fomulac en ook verantwoordelijke wordt voor de geneeskundige dienst in de brousse. Ondertussen heeft ze de Witte Paters leren kennen en heeft ze de AFI’s verlaten. We beschikken niet over precieze data. Ze blijft in Kongo tot aan de onafhankelijkheid.

Terug in België doet ze dienst in de Brederodestraat, waar veel confraters in die tijd regelmatig langs moesten.

Pater Thuysbaert vraagt haar econoom te worden van het provincialaat. Haar moeder is ondertussen verhuisd naar een home bij de zusters van Loppem. Elk weekend gaat Martha haar opzoeken, tot haar moeder naar Brussel komt in een seniorenflat op de Tervurenlaan. Na de verhuis van het provincialaat naar de Charles Degrouxstraat, blijft Martha als econoom in het onthaalhuis van de Linthoutstraat. Ze zorgt in het bijzonder voor de confraters die ziek terugkomen uit Afrika. Zij neemt ’s morgens en ’s avonds het onthaal op zich en bewijst allerlei diensten aan "de paters", zoals pedicure.

Na een tijd neemt zij haar intrek op een appartement, eerst op de hoek rechtover het hospitaal, daarna in de building naast de Broeders Maristen. Ondertussen blijft ze dienst bewijzen bij ons.

Als ze na meer dan 30 jaar dienst in de Linthoutstraat haar pensioen aanvraagt, wil ze terug naar haar geboortestreek. Eerst verblijft ze in een serviceflat te Knokke-Heist, daarna te Maldegem. Daar heeft ze een stille, rustige oude dag gekend. Pater Lucien Loret, die zoveel jaren mat haar samen was in de Linthoutstraat, ging haar regelmatig bezoeken. Fons Vanden Boer en Jo Deneckere en ook de confraters van Varsenare gingen haar af en toe opzoeken. Ze wilde op de hoogte blijven van het nieuws van ’haar’ paters. Ondertussen had ze trouwens al haar bezittingen aan de Witte Paters gegeven.

Martha was een bekwame verpleegster en zeer gedienstig. Ze had een strenge opvoeding gekregen en hield daar gans haar leven een strenge levenswijze aan over. Luxeartikelen waren aan haar niet besteed. Gans haar leven stond in het teken van de missie. Tot haar laatste adem. Een stille, grote vrouw en een toegewijde vriendin is van ons heengegaan. Zij rust nu in Gods vrede.

.

  De begrafenis zal waarschijnlijk plaats hebben op Aswoensdag 13 februari, in onze kapel te Varsenare, om 10 u 30. Zij zal daarna worden bijgezet op ons kerkhof, tussen de paters en de broeders die ze zolang diende  

 
Jef Vleugels
 

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 618 / 1123538

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License