missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Kongo

Het leven is niet gemakkelijk in Kongo

Nuntiuncula n°678 Januari - Februari 2013
dinsdag 26 februari 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Gérard Malherbe stuurde een brief aan zijn vrienden en kennissen. Ziehier enkele uittreksels :[/marron]

- [bleu marine]Het leven is niet gemakkelijk in Kongo.[/bleu marine] De oorlog in Kivu is niet ver van ons, in Ituri, en het banditisme stijgt weer. We hebben enkele erg woelige dagen gekend, met voortdurende schoten, terwijl jongeren blij instellingen van de MONUSCO en NGO’s plunderden, waarvan men veronderstelde dat zij schuldig waren voor de val van Goma, en dan ook als “nutteloos” verklaard werden voor het land : “die mannen zijn alleen maar voor het geld gekomen”… Dat is niet helemaal onwaar, maar evenmin waar. Nu zijn de jonge oproerlingen kalmer geworden, en toch blijft er een zeker wraakgevoel tegen alles wat UNO is, “blank”, NGO, of beschouwd als zodanig. Elders, in de omgeving van Bunia (Gety, Bogoro, Boga) woeden er nog steeds gewapende groepen, min of meer verenigd, en waarvan men beweert dat zij een bijstand zouden hebben gekregen van M23 (de “beweging” die Goma had ingenomen, en misschien zelfs ook van Rwanda. Natuurlijk doet de schrik de inkleding van het verhaal ontstaan; het is moeilijk te weten wat waar is en wat alleen maar een gerucht.

- [bleu marine]Het leven is niet gemakkelijk in Kongo.[/bleu marine]. Zeker niet voor de “gewone” families, ’t is te zeggen zonder grote financiële middelen, die de studies van de grotere kinderen moeten betalen. Ik blijf Daniel (21 jaar) helpen en Christian (17 jaar), twee broers die deel uitmaakten van onze misdienaars hier in het ISR, en voor wie de moeder het geheel van de kosten niet kan blijven betalen; de papa heeft hen verlaten, meer dan tien jaar geleden. Ik hoop dat Daniel en Christian ergens toe komen, dankzij de dollars die ik hun elke maand geef om bij te dragen voor hun schoolkosten.

- [bleu marine]Als laatste nieuws lijntjes :[/bleu marine]

  • 1) De bisschoppen hebben me gevraagd 6 uur per week een cursus van de geschiedenis van de Kerk te verzekeren op het grootseminarie. Dat vergt me heel wat tijd, maar ook een belangrijk apostolaat zo te mogen bijdragen aan de vorming van de toekomstige priesters.
  • 2) Ons Instituut voor Godsdienstwetenschappen (ISR) werd onlangs – eindelijk – erkend door de Congolese Staat als Hoger Instituut. In de officiële correspondentie ben ik dus “De Heer Algemeen Directeur” geworden.
  • 3) Dat is geen promotie, eerder een bijkomende taak, maar een meerderheid van mijn confraters van Ituri hebben de slechte gedachte gehad van me voor te stellen als afgevaardigde overste (van de provinciaal) van de sector Ituri (sector van de Witte Paters provincie Centraal Afrika); en de provinciaal heeft de slechte gedachte gehad me op die post te benoemen, overigens zonder me om mijn mening te vragen. (Hij rekent op de religieuze gehoorzaamheid !).
  • 4) In januari 2012 zou het diocees Bunia het jaar afsluiten van de viering van het honderdjarig bestaan ervan. Op 15 december 2012 is het bisdom Mahagi begonnen aan de vieringen van zijn eerste eeuwfeest. (De twee bisdommen vormden vroeger hetzelfde Apostolisch Vicariaat van het Albertmeer, de Ituri, toevertrouwd aan de Missionarissen van Afrika tot in 1959; en na 1959 zijn we nog een hele tijd het belangrijkste deel van de clerus geweest. Nu stellen de Missionarissen van Afrika niet veel meer voor : verdronken in een massa inlandse priesters; wat bewijst dat de missionaire evangelisatie geen mislukking is geweest). En dus een groot feest te Nyarembe, plaats van de inplanting van de eerste missionarisploeg van Mahagi.

- [bleu marine]Het leven is moeilijk in Kongo,[/bleu marine] en toch moet men zeggen dat men feest, en feest ! Spijtig dat ge die grote menigte niet kunt zien, dat enthousiasme, al die mensen die bidden en zingen (en dansen) van ganser harte en met al hun geloof. Nee, de missionaire evangelisatie is geen mislukking geweest. De mensen herdenken trouwens met dankbaarheid al die paters, broeders en zusters die zich hebben ingezet in Ituri.

  Ik denk niet terug te komen naar Europa in 2013, maar ik hoop dat we elkaar zullen kunnen terugzien in juli-september 2014.

Met heel mijn vriendschap,

P.Gérard Malherbe, M.Afr (WP).


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 893 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License