missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°68 Breuklijnen

Février – Februari 2013
mercredi 6 mars 2013 par J.V.

  SENATOREN OPENEN OBAMA’S BEERPUT

of « targeted killings » vanuit moreel oogpunt…
 

Weinigen, zeggen ingewijden, genieten zozeer het vertrouwen van de president als de 57-jarige gewezen geheim agent John Brennan. Zij zien in hem de man die Barack Obama omschoolde van verheven idealist tot het evenbeeld van George Bush junior, van een presidentskandidaat die de ontvoering en foltering van terreurverdachten door de CIA scherp veroordeelde, tot een president die een ’oorlog tegen de terreur’ voert op weinig stabiel juridische – laat staan morele – basis.

Brennan is de architect van Obama’s in geheimhouding gehulde beleid van targeted killings : het gericht doden van terreurverdachten door het gebruik van drones, onbemande vliegtuigjes. Hij stelt de lijst met mogelijke doelwitten – de kill list – op en de president vinkt de uitverkorenen aan. Geen enkele Amerikaanse president is ooit zo ver gegaan.

Nu wil Obama Brennan belonen door hem tot directeur van de CIA te benoemen. Opmerkelijk, te meer omdat Brennan vier jaar geleden zijn kandidatuur moest intrekken door de kritiek op zijn rol als verdediger van de wanpraktijken van de geheime dienst ten tijde van Bush. De senatoren maken dan ook gretig gebruik van het feit dat zij Brennans benoeming moeten goedkeuren, om Obama’s beerput open te leggen.

Maandag 4 februari onthulde tv-zender NBC een document uit 2011 waarin de juridische dienst van het Witte Huis de wettelijke grondslag van drone-aanslagen uiteenzet. Die juridische argumentatie was door Obama altijd angstvallig achter slot en grendel gehouden.

De inzet van onbemande vliegtuigjes om tegenstanders uit te schakelen, is onder Obama danig gestegen. Zodanig dat de Verenigde Naties eind januari een onderzoek openden naar drone-aanslagen van de CIA en het Amerikaanse leger in Pakistan, Jemen en Somalië. Vooral de aanslagen van de CIA zijn controversieel omdat de inlichtingendienst geen erkende militaire macht is.

Volgens Brennan treffen de drones hun doelwitten echter met ’verbluffende precisie’, waardoor ze ’het gevaar voor Amerikaanse militairen en onschuldige burgers aanzienlijk verminderen’.

Critici wijzen echter op de vele onschuldige slechtoffers – onder wie kinderen – van de drones.

Obama’s woordvoerder Jay Carnay noemde de targeted killings, het gericht uitschakelen van verdachten, dan weer ’wettelijk, ethisch en verstandig’.

In de door NBC gepubliceerde notitie staan de drie voorwaarden opgesomd die volgens de juristen van het Witte Huis moeten vervuld zijn voor een drone-aanval. Ten eerste moet de geviseerde verdachte door een goed geïnformeerd, hooggeplaatst lid van de Amerikaanse regering worden gezien als een onmiddellijk gevaar voor een aanslag tegen de VS. Ten tweede moet het onmogelijk zijn hem te arresteren en ten derde moet de aanslag uitgevoerd worden conform de principes van het oorlogsrecht.

Donderdag 7 februari kreeg de Senaatscommissie dus inzage in de geheime verantwoording van Obama’s drone-beleid. Dat volstaat allicht om Brennans benoeming tot directeur van het Central Intelligence Agency te redden. Voor mensenrechtenorganisaties is die verre van voldoende. Obama, stellen ze, moet het internationaal recht respecteren en de targeted killings stopzetten.

Samenvatting van een artikel van Evita Neefs
in De Standaard van 8 februari
 
De kerk moet eraan worden herinnerd dat zij noch de baas, noch de dienaar is van de staat. Zij moet vooral het geweten zijn van de staat. Ze moet gids zijn en criticus van de staat, en nooit een instrument ervan. Als de kerk haar profetische ijver niet herwint, wordt zij een irrelevante sociale club zonder morele of geestelijke autoriteit.
Martin Luther King, Jr.
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 413 / 949593

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License