missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Bibliothèque Diocésaine
(diocesane bibliotheek)

Ten dienste van de ontmoeting
woensdag 20 februari 2008 door M.N. (Vertaling), Webmaster

Ten dienste van de ontmoetingDe dialoog tussen beschavingen in het algemeen, en de dialoog tussen godsdiensten in het bijzonder is een van de prioritaire taken van onze tijd. De Bibliotheek van de Katholieke Kerk in Tunesië wil een instrument zijn ten dienste van de ontmoeting tussen de volkeren.

Ze staat open voor onderzoekers die een wetenschappelijke studie willen maken van het fenomeen Godsdienst in al zijn aspecten.

We beschikken op het ogenblik over meer dan 25.000 boeken in het Frans, Arabisch en andere talen. We ontvangen ook regelmatig een twintigtal gespecialiseerde tijdschriften.

Onze collectie is volledig geïnformatiseerd. Daarbij hebben we de inhoudstafels van de boeken genummerd om een spitsere recherche te vergemakkelijken.

De meeste boeken gaan over een van de volgende drie domeinen:

• Godsdienstwetenschappen

• Dialoog tussen culturen en religies

• Geschiedenis van Tunesië.

Godsdienstwetenschappen

Deze wetenschappen bestrekken verscheidene disciplines die een of ander aspect van het verschijnsel Godsdienst (religie en spiritualiteit) als object hebben: geschiedenis, sociologie, antropologie, psychologie, fenomenologie, filosofie, enz.

Bijzondere aandacht wordt besteed aan de drie grote monotheïstische godsdiensten (Judaïsme, Christendom and Islam) zonder religies van de Oudheid, oosterse godsdiensten en zogenaamde traditionele godsdiensten te vergeten.

We zijn ook in het bezit van een groot aantal werken die hedendaagse religieuze verschijnsels beschrijven: secularisatie en laïciteit; religieuze identiteit; sekten en nieuwe religieuze bewegingen; esoterie, mystiek en religiositeit; syncretisme, enz.

Dialoog tussen culturen en religies

« De diversiteit in dialoog is de culturele rijkdom van de wereld » (UNESCO).

De bibliotheek van het bisdom beschikt over belangrijke hulpmiddelen in het domein van de interculturele en interreligieuze ontmoeting. Ze hebben betrekking met onderwerpen zoals culturele vervreemding en identiteit; acculturatie en culturele vermenging; gemengde huwelijken; mondialisering; omgaan met conflict; Noord-Zuid verhoudingen; interreligieuze dialoog, enz.
.

Geschiedenis van Tunesië

We besteden bijzondere aandacht aan de geschiedenis van Tunesië door de eeuwen heen: vanaf de Phenicische periode en de stichting van Carthago tot de hedendaagse tijd, voorbij het Romeinse Tunesië, de byzantijnse verovering, de aankomst van de Arabieren, de Ottomaanse periode en het Frans protectoraat.

De bibliotheek is vooral rijk aan alles wat de geschiedenis van het christendom in Noord Afrika betreft en haar grote namen zoals Augustinus, Tertullianus, Cyprianus, enz.


Tijdschriften
 

De diocesane bibliotheek ontvangt regelmatig verschillende gespecialiseerde tijdschriften die handelen over onderwerpen van ons interesseveld:

Religions et Histoire, Le Monde des Religions, Recherches des Sciences Religieuses, Revue des Sciences Philosophiques et Théologiques, Études, Islamochristiana, Chemins de dialogue, Nouvelle Revue Théologique, Le Monde de la Bible, Conscience et liberté, Pro Dialogo, Proche-Orient Chrétien, Gregorianum, Qantara...

alsook verschillende tijdschriften in het Arabisch
 


Praktische informatie
 
• Waar?

In de Medina van Tunis, op nr. 9 van de Sidi Saber straat (de vierde straat rechts als men de Djamaâ Ezzitouna straat neemt vanaf het La Victoire Bab Bhar plein).

• Wanneer?

Van maandag tot vrijdag van 9.00 tot 15.00 uur, en ’s zaterdags op afspraak.

• Raadpleging

Alle documenten kunnen in de leeszaal worden geraadpleegd als de bibliotheek geopend is. Het bestand kan ter plaatse worden geconsulteerd ofwel op internet onder de rubriek “Chercher”…
http://bidio.site.voila.fr

• Inschrijving

Men kan een maandelijks, trimester of jaarabonnement nemen. Een identiteitsbewijs en twee pasfoto’s meebrengen.


U kunt ons contacteren op
 
Bibliothèque Diocésaine
9, rue Sidi Saber
1008 Tunis Bab Menara

Tel. : (216) 71 327 174

Fax : (216) 71 320 118

E-Mail : bidio@planet.tn

Site :
http://bidio.site.voila.fr


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 437 / 1054481

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License