missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Tunesië

Geslaagd Sociaal Wereld Forum in Tunis

vrijdag 14 juni 2013 door Jan Heuft

Het einde van, de maand maart werd in Noord – Afrika gekenmerkt door de organisatie van het [bleu] Sociaal Wereld Forum in Tunis [/bleu]. Deze internationale ontmoeting wordt om de twee jaar georganiseerd als tegenhanger van de financiële machtige J 8 vergaderingen in Davos in Zwitserland (de 8 rijkste landen ter wereld).

De hele geschiedenis van dit belangrijke evenement is begonnen in Porto Alegre (Brazilië) begin januari 2001. De organisatoren wilden laat zien dat [bleu] “een andere wereld” [/bleu] mogelijk was. “Een wereld”, niet gedomineerd door productie en consumptie, maar een “een wereld” waar de mens centraal zou staan in al zijn dimensies en creativiteit.

Niet “Geld” en “Gewin” zouden de leidraad moeten zijn voor de wereld politiek, maar het geluk van de mens met respect voor omgeving en natuur.
Prachtige idealen waar de populaire leider van Brazilië, Lula, en een groot deel van de katholieke kerk van het land, waaronder de gebroeders Boff, volledig achter konden staan.

Nochtans, geconfronteerd aan de verschillende bankcrisissen van de la laatste jaren, het Forum, vooral die van Belem in Brazilië (2009) heeft geen duidelijke alternatieven kunnen aandragen voor een betere financiële wereld beleid. Wel moet gezegd worden dat de globalisering van ons bestaan, iedere genomen politieke beslissing tot ver strekkende gevolgen kan leiden.

Het Forum verplaatst zich iedere 2 jaar van land tot land of van continent naar continent. Een zeer “indringend forum” was die van Nairobi in Kenia (2007), waar duizenden jongeren uit de krottenwijken van de stad, het forum bezetten en slechts “om één gratis warme maaltijd” vroegen. Maar er was daar ook de bisschop Tuto, uit Zuid Afrika die met zijn slagzin “ Black is Beautiful” enorme veel enthousiasme los maakte.

Het Forum in Dakar au Senegal (2011), werd gekenmerkt door het succes van de Arabische Lente in Tunesië en in Egypte. Het vertrek van de presidenten Ben Ali en Mubarak werden er gevierd als een duidelijke overwinning als gevolg van “vreedzame revolutie”.

De deelnemers aan dit forum hebben echter met afgrijzen kunnen vaststellen de aanwezigheid van de internationale patrouille boten van de organisatie “Frontex” die betaald wordt door de Europese en Afrikaanse staten om te voorkomen dat kandidaten voor illegale migratie niet de kans krijgen de zee over te steken.

Wij Nederlanders worden via de musea op het eiland Gore, precies voor de kust van Dakar, met de neus op de harde feiten van ons koloniaal verleden als slaven ronselaar gewezen. Een harde werkelijkheid waar we niet trots op kunnen zijn.

Het ontluiken van de Arabische lente in Tunesië is een belangrijke reden geweest voor de leiding gevend commissie van het Forum geweest om dit jaar de organisatie van het forum, toe te vertrouwen aan dit land, ondanks de angst voor de veiligheid van de deelnemers aan dit evenement. Het werd een groot succes en de Tunesische organisatoren kunnen met recht trots zijn op het geboekte resultaat.

In dit forum pleitten de Palestijnen duidelijk voor hun zaak, maar ook de Saharaouis van de voormalige Spaanse Sahara tot duidelijke ergernis van de Marokkanen die in groten getale aanwezig waren. Al jaren voeren deze volkeren strijd voor hun bestaan en onafhankelijkheid.

Een grote groep van vluchtelingen uit de kampen van Chucha bij de Tunesië - Libische grens stond iedere dag aan de toegang poorten van het forum om hun zaak aan de orde te stellen. Een grote groep mensen uit dat kamp is door de verantwoordelijken van UNO – HCR naar andere landen verplaats, maar een andere, ook belangrijke groep, heeft nog steeds geen plaats elders gevonden en weet ook niet waar naar toe te gaan. Een heel netelig en moeilijk probleem temeer omdat de autoriteiten besloten dit kamp in een zeer nabije toekomst ter sluiten..
Het migranten probleem vanuit Afrika naar Europa werd dramatisch benadrukt door de aanwezigheid van zowel Tunesische als Algerijnse moeders die hun dochters en zonen verloren hadden ergens in de Middellandse zee of in de gevangenissen in de landen rond diezelfde zee. Het was hart aangrijpend hun schrijnende verhalen aan te horen.

De workshops over de dialoog Islam – Christen relatie heeft overvolle zalen getrokken van zowel moslims als christen door de aanwezigheid van Tariq Ramadan maar ook door de actueelheid van het onderwerp.

Tot conclusie kunnen we zeggen dat dit forum een uitstekende gelegenheid is geweest om allen die willen meebouwen aan een [bleu] “andere” waarschijndelijk “betere”wereld” [/bleu] om elkaar te ontmoeten en aan te moedigen!

Algiers de 2de juni 2013

Jan Heuft
Voorzitter Stichting:
“Rencontre et Développement//CCSA “

 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 925 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Tunesië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License