missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Niger

De eerste bisschop uit Niger

donderdag 27 juni 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Niger telt slechts twee diocesen, Niamey en Maradi, de bisschop van Niamey is een Fransman, de bisschop van Maradi komt uit Burkina Faso. De hulpbisschop van Niamey, Mgr. Lompo, is de eerste bisschop uit Niger.[/marron]

De kaart zien...

[bleu][bleu marine]Niamey (Agentschap Fides)[/bleu marine] – Pater Mauro Armanino, SMA, heeft aan het Agentschap Fides de volgende getuigenis gezonden in verband met de installatie gisteren, zondag 9 juni, van Z. Exc. Mgr. Djalwana Laurent Lompo, hulpbisschop van Niamey.[/bleu]

“Hem vertalen met “kleine pompen” zou hem zijn charme doen verliezen. En toch is het wel degelijk daarover dat het gaat. In twee gesneden, is de kleine pompoen of kalebas een teken van ontvangst. Men vult haar met water en men biedt haar aan de voorbijganger of aan of aan om ’t even wie het huis bezoekt. Dat is het symbool dat Z; Exc. Mgr Laurent Lompo, de nieuwe hulpbisschop van Niamey, heeft gekozen als zijn bisschoppelijke wapenschild : een kalebas door twee handen vastgehouden, een open Bijbel en de gele achtergrond van de Sahel. Boven het wapenschild, bevindt zich een kruis, dat herinnert aan het toebehoren en aan de af te leggen weg. “Het is een grotere vreugde te geven dan te krijgen” : de wapenspreuk die hij gekozen heeft is eveneens een interpretatiepiste van zijn ministerie van hulpbisschop van het diocees Niamey. Hij heeft de gave van de eenvoud gevraagd, zoals de kalebas het wil betekenen.

Er zweefde een bedekte vrees over dit feest van de katholieke Kerk van Niger. De laatste aanslagen, amper een week voordien, hadden inderdaad een bezorgdheid geschapen die niet zonder fundament is. Een goede ordedienst was aanwezig rond en binnen het sportpaleis waar de ceremonie verlopen is in aanwezigheid van een 3.500 gelovigen. De aartsbisschop van Niamey, Z.Exc. Mgr. Michel Cartatéguy, zat de ritus voor waaraan het grootste deel van de bisschoppen van Burkina Faso hebben deelgenomen. Gedurende drie uren, heeft men een deel beleefd van de weg die de katholieke Kerk in Niger heeft afgelegd in de loop van de 80 jaren van haar zichtbaar bestaan. De zangen, de dansen, de symbolen en vooral het klimaat van eenheid hebben deze viering verandert in een levensgebeurtenis voor allen. Zelfs de akoestiek heeft goed gewerkt.

Mgr. Laurent Lompo is afkomstig uit de Gourmanché bevolking en hij is de eerste katholieke bisschop uit Niger. Het grootste deel van de Gourmanché bevolking, verdeeld tussen Burkina Faso en Niger, maar ook de Zerma Sonhrai, de Haoussa en de immigranten uit Benin, uit Togo, uit Ivoorkust en uit andere van de Atlantische kust en zelfs enkele immigranten uit Liberia hebben deelgenomen aan het feest.

De gebeurtenis is opmerkelijk in een land zoals Niger waar, op een totale bevolking van 19 miljoen inwoners, de katholieken maar met 25.000 zijn waaronder ongeveer 5.000 uit Niger zelf, terwijl de anderen afkomstig zijn uit naburige landen. De aanwezigheid van de katholieke Kerk is die van het “vlechtwerk”, een sobere, nederige en aandachtig luisterende aanwezigheid, wat een andere manier vormt om het Evangelie te vieren.

Tenslotte werden er twee witte duiven gelost als vredessymbool : de vrede bevrijden is inderdaad één van de uitdagingen van Niger en van de Sahel.
[mauve fonce](L. M. – 10/06/2013) Agentschap Fides [/mauve fonce]

__ornement.png__

[marron]ACTS VAN DE HEILIGE STOEL[/marron]

[vert]AFRIKA/NIGER – Benoeming van de Hulpbisschop van Niamey[/vert]

[bleu marine]Vaticaanstad (Agentschap Fides)[/bleu marine] – De Heilige Vader Benedictus XVI heeft, op 26 januari 2013, als Hulpbisschop van het Aartsbisdom Niamey (Niger) [bleu] Pater Djalwana Laurent Lompo [/bleu] benoemd, en heeft hem de titelvoerende bisschoppelijke zetel van Buffada toegewezen.

Pater Djalwana Laurent Lompo werd geboren op 1 januari 1967 te Koulbou, in de Sint Franciscus van Assisi parochie van Makalondi, in de schoot van het aartsbisdom Niamey. Hij heeft zijn studies van filosofie en van theologie gedaan in Burkina Faso, respectievelijk in het groot seminarie van de Heilige Johannes de Doper in Ouagadougou en van Petrus Claver in Bobo-Dioulasso. Hij heeft zijn diploma in vorming bekomen aan het Vormingsinstituut van de Opvoeders van de Clerus van Parijs. Hij werd priester gewijd op 21 september 1997 en geïncardineerd in het aartsbisdom Niamey. Vervolgens heeft hij verschillende ministeries uitgeoefend: 1997-2000: onderpastoor van de Sint Gabriël parochie van Niamey en verantwoordelijke van de ‘Foyer Samuel’ voor de roepingen; 2001-2002 : vorming in verband met geestelijke begeleiding in het Vormingsinstituut van de Opvoeders van de Clerus van Parijs; 2002-2003: verantwoordelijke van de ‘Foyer Samuel’ voor de roepingen; en sinds 2003: algemeen Vicaris.
[mauve fonce](S.L.) (Agentschap Fides 28/01/2013)[/mauve fonce]

Genomen uit : http://www.mafrwestafrica.net/content/view/461/72/lang,fr/


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 203 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Niger   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License