missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Een Witte Zuster Voorzitster van de IUAO

Famille Mission N°2/4 - 2013
donderdag 4 juli 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster
ROME 9 mei 2013.


[marron]“De Internationale Unie van de religieuzen kiest een leerkracht uit Malta als voorzitster”[/marron]

Deze vereniging die zowat 600.000 religieuzen en slotzusters van de katholieke Kerk groepeert heeft onlangs een religieuze uit Malta gekozen als haar voorzitster voor de drie volgende jaren.

Het betreft hier [bleu]Zuster Carmen Sammut[/bleu] algemene overste van de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika (Witte Zusters). Zuster Sammut, die de algemene overste van haar congregatie is sinds 2011, neemt zo de directie van deze Internationale Unie van de Algemene Oversten (IUAO) in vervanging van de Franciscaanse Zr. Mary Lou Wirtz, de eerste Amerikaanse in die functie. Op donderdag 9 mei, hebben de leden van de directie van deze Unie, vergaderd in Rome, Zuster Sammut gekozen voor een termijn van 3 jaren. Deze internationale groep van religieuzen is een organisatie die de zowat 1.800 verantwoordelijken vertegenwoordigt van de congregaties van religieuzen van de katholieke Kerk.

Deze vergadering hield haar driejaarlijkse bijeenkomst in Rome die week. 800 afgevaardigden waren aanwezig met als algemeen thema van de samenkomst : [bleu] “De dienst van het gezag volgens het evangelie” [/bleu].

[marron]De groep is ontvangen geweest door Paus Franciscus[/marron], een première in de recente annalen van het Vaticaan.

In de loop van deze private audiëntie, heeft de Paus niet nagelaten hun gans zijn dankbaarheid te betuigen : “Wat zou de Kerk zonder u, de religieuzen, zijn ?” heeft hij zich afgevraagd. “Er zou haar een zekere genegenheid, moederlijkheid, tederheid, moederlijke intuïtie ontbreken.” “Lieve Zusters, heeft hij eraan toegevoegd, weest er zeker van dat ik u volg met genegenheid, dat ik voor u bid, maar ook gij van uw kant, bidt voor mij.”

De Paus heeft ook gesproken van het gezag, thema van de bijeenkomst van de IUAO.

[vert]Het gezag als een liefdedienst.[/vert]

“Voor de mens, zo heeft hij onderstreept, is het gezag dikwijls synoniem van bezit. Maar het gezag als dienst is integendeel synoniem van liefde, dat wil zeggen intreden in de logica van Jezus die zich neerbuigt om de voeten van de armen te wassen.” En bij het citeren van het Evangelie: “Ge weet dat zij die over de naties regeren deze overheersen, maar dat zal bij u niet het geval zijn, degene die zich wil verheffen onder u zal de dienaar en de slaaf zijn.”

De Paus, nadat hij ook de carrièreaanspraken van sommige mannen en van sommige vrouwen van de Kerk heeft bekritiseerd, heeft aan de religieuzen gevraagd “hun gezag uit te oefenen door te begeleiden, door te begrijpen, door te helpen, door lief te hebben; en dit omvat alle mannen en vrouwen, vooral dan de personen die zich alleen voelen, uitgesloten, droog, de existentiële buitenwijken van het menselijk hart. Laten we de blik gericht houden op het Kruis : het is daar dat alle gezag in de Kerk zich situeert, daar waar Hij die de Heer is, zich tot dienaar maakt, tot de totale gave van zichzelf.”


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 300 / 1122674

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License