missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina Faso

De Missionarissen van Afrika :
Ridder van de Orde van Verdienste Burkinabé

Famille Mission N°2/4 - 2013
vrijdag 5 juli 2013 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Ontroerende ceremonie te Koupéla in Burkina Faso, op zondag 28 april 2013. Het aartsbisdom Koupéla hield eraan de 112de verjaardag te vieren van de stichting van de allereerste lagere school van Burkina Faso, “de missieschool” te Koupela in 1901, gesticht door de Missionarissen van Afrika en de Zusters Missionarissen van Onze Lieve Vrouw van Afrika.[/marron]

Bij deze gelegenheid werd een plechtige Mis gevierd in aanwezigheid van de aartsbisschop, Mgr. Séraphin F. Rouamba, die ook voorzitter is van de bisschoppenconferentie van Burkina-Niger. Hij was vergezeld door Monseigneur Philippe Ouedraogo, aartsbisschop van Ouagadougou, door Monseigneur Pierre Claver Malgo, bisschop van Fada N’gourma, door Monseigneur Modeste Kambou, bisschop van Gaoua en door Pater Joseph Clochard, onze confrater, die diocesaan administrator is van het diocees Dori.

Een grote menigte en een belangrijke regeringsafvaardiging waren aanwezig.

Op het einde van de Mis, werden de 15 bestuurders van het katholiek privaat onderwijs van Burkina Faso voorgesteld aan de menigte, die hen bedankte voor hun opvoedingswerk in Burkina. Ze hebben een kruis, een kaars gekregen evenals de brief opgesteld door de Bisschoppenconferentie van Burkina-Niger ter gelegenheid van de internationale dag van de opvoeding.

Een beetje later, werden 5 personen verheven door Madame Koumba Boly Barry, minister van Nationale Opvoeding en Alfabetisering, tot de titel van [bleu] Ridder van de Orde van Verdienste Burkinabé [/bleu] : twee onderwijzers van het eerste uur, twee religieuze leerkrachten en Pater Luc Kola, die de Missionarissen van Afrika vertegenwoordigde.

De Kerk van Burkina Faso wou de missionarissen van Afrika eren voor de belangrijke rol die zij gespeeld hebben in de socio-economische ontwikkeling van het land, vanaf hun komst te Koupéla.

De missie van Koupéla, de eerste van het land, werd gesticht op 22 januari 1900. Mgr. Hacquard liet er de Paters Canac, Menet, Lacroix en Broeder Célestin (foto). Zij zijn het die, een jaar later, de eerste school van het land openden.

Op de plaats, werd er vandaag een monument opgericht. Het werd ingehuldigd, op het einde van die voormiddag van 28 april 2013, door al de aanwezige personaliteiten. De school heeft een uitgelezen plaats ingenomen midden de activiteiten geleverd door de pioniers van de evangelisatie.

De afvaardiging van de Missionarissen van Afrika, op zondag 28 april, was samengesteld door Pater Luc Kola, provinciaal assistent van de provincie van West Afrika, door Broeder Jérôme Kodjo en door Pater Alain Fontaine.

Foto en tekst : Pater Alain Fontaine, M.Afr.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 282 / 1148222

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Burkina Faso   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License