missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Syrië

Brief van de Bisschop van Antwerpen voor de vrede

donderdag 5 september 2013 door Webmaster

Antwerpen, 4 september 2013

Zusters en Broeders

Nu de internationale spanning rond Syrië hoog oploopt en een militaire interventie wordt voorbereid, houdt de wereld de adem in. De burgeroorlog in Syrië heeft al te veel slachtoffers geëist. Er worden wapens gebruikt die op deze wereld niet zouden mogen bestaan. De vluchtelingenstroom wordt steeds groter en onoverzichtelijker. De roep om vrede klinkt steeds luider en angstiger.

In zijn toespraak bij het Angelus op zondag 1 september deed paus Franciscus een dramatische oproep: "Vandaag wil ik de tolk zijn van de kreet die met groeiende angst opstijgt op alle plaatsen van de aarde, bij elk volk, uit het hart van elkeen, vanuit de grote familie van de mensheid: de kreet om vrede! Deze schreeuw zegt met kracht: we willen een vredevolle wereld; we willen mannen en vrouwen van vrede zijn, we willen dat in onze samenleving, verscheurd door verdeeldheid en conflicten, de vrede mag heersen. Nooit meer oorlog! Nooit meer oorlog! De vrede is een kostbaar geschenk dat moet bevorderd en beschermd worden."

Onze bijzondere aandacht gaat naar onze christelijke broers en zussen in Syrië. Zij hebben geen deel aan de inzet van het conflict, vormen als kleine religieuze minderheid een uiterst bedreigde groep, hebben geen grote beschermheren en weten niet naar welk buurland te vluchten. Voor de zoveelste keer in de geschiedenis wordt hun gemeenschap verscheurd en verjaagd. Ze hebben bovendien het gevoel dat hun christelijke geloofsgenoten wereldwijd hen vergeten.

In zijn toespraak nodigde paus Franciscus alle christenen uit om te bidden voor vrede, samen met de gelovigen van andere godsdiensten en alle mensen van goede wil: "Daarom, broers en zussen, heb ik besloten in heel de Kerk op 7 september, vooravond van het feest van de geboorte van Maria, Koningin van de vrede, een dag van vasten en gebed af te kondigen voor de vrede in Syrië, in het Midden- Oosten en in heel de wereld. Ik nodig ook de niet-katholieke christelijke broeders, de gelovigen van andere godsdiensten en alle mannen en vrouwen van goede wil uit bij dit initiatief aan te sluiten op een wijze die zij goed achten".

Met aandrang wil ik alle parochies en gemeenschappen van het bisdom Antwerpen uitnodigen om zich tijdens het weekeinde van 7 en 8 september aan te sluiten bij de oproep van de Paus om te vasten en te bidden voor de vrede in Syrië, in het Midden-Oosten en in heel de wereld. Tijdens de eucharistievieringen en gebedsdiensten kan men een gebed invoegen, zoals dit (Kerk in Nood):

Barmhartige God,
luister naar de kreten van het Syrische volk,
geef kracht aan hen die lijden vanwege het geweld,
troost hen die treuren om hun doden,
sterk de buurlanden van Syrië bij hun opvang van de vluchtelingen,
breng de harten van hen die de wapens hebben opgenomen tot inkeer
en bescherm hen die zich voor vrede inzetten.

God van Hoop,
spoor de leiders aan te kiezen voor vrede in plaats van geweld,
en te zoeken naar verzoening met hun vijanden.
Spoor de wereldkerk aan tot mededogen met het Syrische volk,
geef ons hoop op een toekomst gestoeld op vrede en gerechtigheid.
Wij vragen U dit door Jezus Christus,
Vorst van Vrede en Licht in de wereld,
Amen.

Wie het wenst kan aansluiten bij het gebed dat de Gemeenschap van Sant’Egidio organiseert met de steun van Pax Christi, de Antwerpse Raad van Kerken en K.M.S., op zaterdag 7 september om 20 uur in de Sint-Carolus Borromeuskerk, Conscienceplein te Antwerpen.

Andere gebedsdiensten zullen later in de maand september georganiseerd worden. Informatie hierover kan u vinden via www.bisdomantwerpen.be.

Hopelijk krijgt het ’kleine meisje’ van de hoop nog een kans tussen de sterke spelers op het veld. Je weet wanneer de vrede vertrekt, je weet nooit wanneer ze terugkeert. Met dank voor uw gebed dat de wapens mogen zwijgen en de rede zich opnieuw kan doen verstaan.

+ Johan Bonny
Bisschop van Antwerpen
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 433 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Nabije Oosten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License