missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Van Afrika naar de Vlieghaven Zaventem

maandag 24 maart 2008 door Zr Cecilia Trypsteen
Zuster Reninka (Rosa van Elzen)


Haar Curriculum Vitae...

Geboren in Borgerhout (Antwerpen) in 1938
Intrede bij de Witte Zusters : 8 augustus 1959


- 1966 - Vertrek naar Zambia
Apostolisch werk:
 • In Kabunda :
  • Studie taal Cibemba
  • Medische sector tot 1972.
  • Studies: verloskunde 1972 - 1974 (Londen)
 • In Lubwe : : In Zambia, medische sector
  • van 1974 tot 1976
  • en terug van 1980 tot 1984

- 1985 : Terug naar België.


...en nu...

In Brussel, apostolaat aan de Vlieghaven Zaventem.

« Vliegen is aangenaam als je niet bang bent, zo heb ik zelf mogen vliegen naar Afrika en wel naar Zambia, waar ik eerst het Cibemba heb moeten leren om mijn taak als verpleegster te kunnen uitoefenen. Mijn hart is nog wel een beetje ginder gebleven.
Vliegen is soms ook afscheid nemen, achterlaten en niet vergeten ! »

Wel en wee op de luchthaven.

Zuster Reninka vertelt:
« Op de vlieghaven kom ik ook in contact met mensen die slecht nieuws ontvangen hebben op reis en nu naar huis komen, of wel het slechte nieuws pas vernemen bij aankomst. Op dat moment is het van belang er te zijn, naar hen te luisteren en hen moed in te spreken.


-  Hoe worden we hiervan op de hoogte gesteld? En waar kunnen we die mensen opvangen?
Soms is het de vliegmaatschappij die ons verwittigt, er is in de luchthaven wel een bureautje waar de familie kan samen komen, om rustig uit te praten alvorens naar huis te rijden. De vlieghaven is wel groot, maar er is geen speciale ruimte voorzien.

-  Vrijdag laatst heb ik een heel ontroerend moment mee gemaakt:

Een echtpaar bracht al jaren de winter door in Zuid-Afrika. De vrouw was ernstig ziek, ze waren bewust dat het wel de laatste keer zou zijn. Niet te geloven, maar enkele dagen voor hun terugreis sterft de vrouw. De man landt hier op Zaventem met de kist, de kinderen en kleinkinderen wachtten hen op.
Aan de aalmoezenier werd gevraagd een gebedsdienst te willen houden in het mortuarium van de vlieghaven, nadien zou de familie verder reizen naar huis. De man hield zich heel sterk, het was troostend en ontroerend.
(Zuster Reninka moet even slikken alvorens verder te vertellen).


-  Er zijn ook aangename momenten die ik mag meemaken, zoals het bezoek van eerste communiekantjes, een 40-tal uit Sint-Niklaas begeleid door hun ouders.
Eerst een korte rondleiding op de luchthaven, daar op volgde een gebedsdienst in de kapel, zeer mooi en aangrijpend, felicitaties voor de twee begeleidende catechisten.

Wat de mensen allemaal kunnen beleven, zoals bagage achterlaten, paspoorten vergeten of niet in orde, en zo meer…

Op de luchthaven, bij de kerstvakantie, is de Middernachtmis befaamd.

Ze gaat door in de Skyhall, een deel van de oude vlieghaven is omgetoverd in evenementenhal. De hal is speciaal met al dat glas, toch heeft het zijn charme en velen zijn aanwezig voor de nachtmis.
Eens per jaar komen de Europese aalmoezeniers en hun medewerkers samen in een Europese stad, eerst was het Rome, daar waren we met een honderdtal vrouwen en mannen van rond de 70 luchthavens, deze keer kwamen ze van over heel de wereld heen.Verleden jaar was het in Polen, het is spannend, verrijkend en de kroon op het werk, ook een beetje onbeschrijfelijk vooral de sfeer die er heerst en de schoonheden die we mogen ontdekken.
Ik voel me gelukkig daar ik mij ten volle mag in zetten bij de ‘opvang’ van mensen en kinderen in de luchthaven van Zaventem.»
Zuster Reninka

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 1066 / 1086920

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License