missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Algerië

« Alles ligt voor de hand, voor het oprapen, als U mij maar aanbidt »

Getuigenis
vrijdag 27 september 2013 door Jan Heuft

In Lucas 4 – 1- 13 en Matheus 4 – 1 – 11 lezen we hoe Jezus naar de woestijn trok en daar 40 dagen door bracht met bidden en vasten. En ziedaar de duivel die hem naar hoger gelegen gebieden voert om hem een panorama aan te bieden van alles wat zijn menselijk hart zou kunnen begeren.

Het doet me denken aan onze consumptie maatschappij die ons van supermarkt naar supermarkt leidt en ons met voldoende geld alles laat kopen wat ons harte lief is.

Jezus ging naar de woestijn. Ik ben zelf daar vele malen door heen getrokken. Er is daar echt helemaal niets en de mensen leven ervan niets. Charles de Foucauld die daar de vorige eeuw leefde heeft dat aan de lijfe ondervonden en zijn volgelingen volgen nog steeds zijn voorbeeld. Na lange jaren van meditatie schrijft hij dan ook dat prachtige gebed “Ik geef mij volledig aan U over,ik verlies mij in U almachtigheid, mijn Heer en mijn Schepper”.

De Kerk in Noord – Afrika heeft in jaren van grote bloei gekend, maar beetje bij beetje is zij ineen geschrompeld tot een Kerk van louter enkele duizenden gelovigen. Tot aan jaren van de onafhankelijkheid had zij een zekere macht met al zijn “goede werken” van scholen en ziekenhuizen.

Vandaag aan de dag heeft zij “niets meer te vertellen”! De rol van de christen is terug gedrongen tot die van “er alleen maar te zijn”. Getuigenis af te leggen van de liefde van Christus, getuigenis af te leggen Jezus bevrijder. Wij, missionarissen, volgelingen van de Messias zijn geroepen op de eerste plaats om het “Rijk Gods” te stichten. Een rijk van geluk en rechtvaardigheid.

Het afgelopen moest ik, door hele bijzondere omstandigheden, de communiteit en het klooster gebouw verlaten. Ik was verplicht om vanuit in een heel klein kamertje het leven te delen van een populaire wijk. Wij deelden alles samen, het eten, de WC, de kraan, maar ook de dingen van de dag: leven, dood, trouwen en geboortes. Wij deelden geloof en ongeloof. In eens was ik een bewoner geworden net als ieder ander, zonder geld, zonder macht: “Jan met de pet”. In deze omstandigheden was ik verplicht om me zelf waar te waken, achterdocht weg te halen. Eerlijk te zijn over waarom ik er was: een christen midden in een moslim gemeenschap!

Dit samen optrekken, dit samen delen, je zou bijna kunnen zeggen Eucharistie vieren, omdat dat je ergens geroepen was om door je doodgewone, alle daagse, getuigenis, Christus tegenwoordig stelde in deze levens gemeenschap. Ik heb er dan ook “heerlijke” maanden gehad.

Het gaat om het wezenlijke van ons bestaan! Daar is ten slotte de mens voor geschapen. Ontwikkeling werk, scholen, ziekenhuizen en kerken bouwen het is allemaal prachtig en belangrijk, maar het gaat op de eerste plaats om wat er in het diepste van mens leeft.

Het gaat om de innerlijke vrijheid, ver van terrorisme, van fundamentalisme, waar jammer genoeg onze tijd zoveel mee te maken heeft. Bepaalde stromingen van onze samenleving zijn geneigd anderen hun zienswijze, hun manier van opleggen en laten geen enkele vrijheid over aan de Geest om zelf te kiezen. Zij hebben de “waarheid, maar vergeten dat ieder Mens geschapen is naar Gods beeld en Gelijkenis met een Vrije Wil en bij machte is, het goede en het kwade te ontdekken of te doen.

Het is juist in de stilte van de woestijn, zich beperkend tot het alle belangrijkste, dat wij de Geest van de Heer ontdekken en terug keren naar de basis van ons bestaan. Charles de Foucauld had dat goed ontdekt en zijn volgelingen nog steeds. De profeet Isaias in hoofdstuk 58 nodigt ons uit om de weg van het “essentiële” te gaan en wij zullen zien het ons gelukkig en evenwichtig maakt.

Algiers, de 25ste september 2013

Jan Heuft

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 183 / 1124663

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License