missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Gelezen op de website van Kerknet:

ANTISLAVERNIJCAMPAGNE

Nuntiuncula N° 682 September-Oktober 2013
donderdag 31 oktober 2013 door Webmaster

[marron]ANTISLAVERNIJCAMPAGNE HERDACHT IN KATHEDRAAL BRUSSEL[/marron]


[bleu marine]BRUSSEL (KerkNet)[/bleu marine] – Een driehonderdtal mensen herdachten zondag in de Sint-Michielskathedraal in Brussel de 125ste verjaardag van de antislavernijcampagne van kardinaal Charles Lavigerie, de stichter van de Witte Paters (Missionarissen van Afrika) en de Witte Zusters. De dienst was een gebedsactie tegen moderne vormen van slavernij en diende tevens om misstanden zoals kindsoldaten, gedwongen prostitutie en allerhande vormen van mensenhandel aan te klagen.

Kardinaal Lavigerie had eerder in Frankrijk (1 juli 1888, Saint-Sulpice in Parijs) en in Groot-Brittannië (3 juli 1888, Anti Slavery Society in Londen) al gepleit voor de afschaffing van de slavernij. Hij nam de kwestie van de slavernij ter harte onder impuls van de getuigenissen van zijn missionarissen, onder meer ook uit Boven-Congo (Kasongo en Maniema). Op 15 augustus 1888 lanceerde hij zijn campagne ook in deze kathedraal in Brussel. Hij had kort daarvoor koning Leopold II ontmoet. Lavigerie was in zijn preek nog vol lof voor de koning, maar bijzonder kritisch voor de slavernij en hij hekelde wantoestanden in Congo. De antislavernijcampagne van Lavigerie richtte zich niet tot Amerika, waar de slavernij al was afgeschaft. Hij richtte zich met zijn campagne tegen de nieuwe vormen van slavernij in Midden-Afrika en diegenen die daaraan steun gaven, waaronder Arabieren die probeerden om de stammen tegen elkaar op te zetten en slaven te maken.

De dienst van dit weekend werd voorgegaan door Mgr. Leonard. André-Léon Simonart, de Europese provinciaal van de Witte Paters, hield de preek. De provinciaal zei in zijn homilie: “De Kardinaal was heel erg getroffen door het lijden dat de slavernij aan die onschuldige bevolking toebracht, en verontwaardigd door het misprijzen dat hen ten deel viel.” Kardinaal Lavigerie formuleerde in de kathedraal van Brussel een serie voorstellen ter bestrijding: een verbod op vuurwapens, het samenstellen van een groep van een honderdtal vrijwilligers om de gezagsdragers in Congo te steunen en de stichting van een nationale Maatschappij tegen de slavenhandel. “Zijn oproep richtte zich niet enkel tot katholieken en gelovigen. Hij richtte zich tot alle personen van goede wil.

Provinciaal André-Léon Simonart: “In ons gebed vandaag willen we ons één voelen met alle mensen van goede wil, met alle vrijwilligersorganisaties hier te Brussel, zetel van de instellingen van de Europese Gemeenschap. Samen zijn wij geroepen de nieuwe vormen van slavernij te bestrijden. Als missionarissen voelen wij ons in het bijzonder geïnterpelleerd door bepaalde vormen van slavernij, zoals het ronselen van kindsoldaten en de mensenhandel, zowel met betrekking tot de seksindustrie als de illegale immigratie. Vrouwenhandel is, in dit begin van de 21e eeuw, de meest zorgwekkende kwaal naast de drugs- en wapenhandel. Witte Zusters hebben initiatieven genomen en werken opgezet, in Afrika zowel als in Europa, die rechtstreeks gericht zijn op de vrouwenhandel. In bepaalde Afrikaanse landen, waar het fenomeen van kindsoldaten bestaat, werken de Witte Paters samen met de lokale kerken om de publieke opinie in te lichten en wakker te maken. Sommigen onder ons zijn ook werkzaam met straatkinderen. Moge deze herdenking van de inzet van kardinaal Lavigerie tegen de slavernij, 125 jaar geleden, ons aansporen tot medemenselijkheid en solidariteit met allen die vandaag slachtoffer zijn van welke vorm ook van slavernij.

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 229 / 1154465

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License