missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

DE BUIKSPREKENDE WITTE PATER

Band Nr 4/4 2013
zondag 15 december 2013 door Webmaster

[marron] Jerommeke ,

de sprekende pop van de beroemde
José Fleurackers van Niel,

heeft een afrikaans broerke gekregen. [/marron]Vader van Jerommeke N°2 is Pater Fernand Mertens. Hij onderwijst aan het “Institut des Sciences Religieuses” te Bunia in Ituri (D.R.Congo).

Hij is voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om het christelijk geloof beter door te geven.

Hij is een goed muzikant, specialist van de accordeon. Daarmee heeft hij bij zijn confraters de bijnaam gekregen van [vert]‘Troubadour du Bon Dieu’[/vert]. – Ook heeft hij een reeks stripverhalen gelanceerd, waarin de held ‘Akilimali’ zowat de congolese Tintin is. Dank zij de lessen van zijn uitstekende leraar-buiksprekerij hoeft Pater Fernand nu niet langer zelf catechismus te geven, want dat doet nu zijn zwarte Jerommeke, tot grote vreugde van de bengels van Bunia.

Dat avontuur begon twee jaar geleden, toen Fernand van zijn thuisverlof geprofiteerd heeft om lessen van buikspreken te volgen bij José Fleurackers, die er even enthousiast over was dan zijn leerling. Buikspreken is een hele techniek, en ook een kunst. Fernand heeft de uitdaging aangenomen ‘voor de goede zaak’, en heeft nu weer een snaar méér op zijn viool van missionaris-onderwijzer. Vanuit de buik spreken vereist heel wat gymnastiek met het lichaam en een sterke concentratie, waarvan leken in het vak niet het minste benul hebben.

Men moet bereid zijn veelvuldig te oefenen, totdat niemand kan zien waar de stem echt vandaan komt, en oprecht gelooft dat het de pop is die spreekt en gesticuleert. Zelfs volwassenen die menen het spel te doorzien, laten zich vangen.

Ons congolees Jerommeke is geboren in de werkplaats van een lokale houtsnijder, die nog nooit van zijn leven zo’n opdracht had gekregen. De eerste editie was een ferm stuk te groot en Fernand had er armen en handen te weinig voor. Jerommeke moest een maatje kleiner gemaakt worden, en ook zijn kleren.

Onlangs was Fernand weer op verlof, en heel graag had hij zijn adoptie-zoontje voorgesteld aan zijn grote broer te Niel. Maar het was maar een korte heen-en-weer reis, en als goede missionaris had “Baba Fernand” weer een heleboel zaken mee te sleuren naar Congo, want op het vliegtuig mag nu 2 x 23 kilo mee! Jerommeke mocht dus ook niet achterblijven.

Uit de Gazet van Antwerpen 15 september 2013
[mauve fonce] Wij wensen Pater Fernand

een vruchtbaar apostolaat

met zijn Jerommeke N°2,

en met zijn legendarische accordeon! [/mauve fonce]

 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 525 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License