missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

ZUSTER ANGELIQUE NAMAIKA,
EEN VOORBEELD VAN EEN ZUSTER

Famille Mission N° 4/4 2013
zaterdag 14 december 2013 door D.F. (Vertaling), Manu Quertemont, Webmaster

[marron]Het Hoogcommissariaat van de UNO voor de vluchtelingen, heeft op 17 september laatst, de Nansen prijs toegekend aan Zuster Angélique Namaïka, 46 jaar, voor haar werking ten bate van de vrouwen die slachtoffers zijn van de gewelddaden in het noordoosten van de D.R. Kongo. De religieuze zal door de paus ontvangen worden op 2 oktober volgend jaar.[/marron]

(gelezen in de pers van deze dagen)
 

Elk jaar, sinds 1954, kent het agentschap van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen (UNHCR) de Nansen onderscheiding toe aan een persoon die uitzonderlijke diensten bewezen heeft aan de zaak van de vluchtelingen. Deze onderscheiding bestaat uit een herdenkingsmedaille en een prijs van 75.000 euro aangeboden door Noorwegen en Zwitserland. Dit jaar werd deze verleend aan zuster Angélique Namaïka, die werkt in het afgelegen gebied van het noordoosten van de D.R. Kongo bij de verplaatste vrouwen die ontsnapt zijn aan de gewelddaden gepleegd door het Weerstandsleger van de Heer (LRA), een gewapende groep afkomstig uit Oeganda. Deze religieuze met een wilskrachtig karakter heeft inderdaad het leven van meer dan 2.000 onder hen weten te veranderen.

[bleu marine]Meer dan 2.000 vrouwen geholpen[/bleu marine]

Zuster Angélique werd ook zelf ontworteld door de geweldplegingen in 2009, toen ze in de stad Dungu leefde. Zij heeft dus de pijn gevoeld haar eigen tehuis te moeten verlaten. Het is deels deze kennis die haar aanzet om, dag na dag, te werken om al de vrouwen en jonge meisjes te helpen die er nood aan hebben. Nadat zij naar hun verhaal geluisterd had en getracht had hen tot rust te brengen, heeft zij hen geholpen om meer autonoom te worden. Zo doorkruist zij de aarden wegen van Dungu met de fiets, om alfabetiseringslessen te geven, om hen brood en koeken te leren bakken, ook naai- en keukenlessen. Ook moedigt zij deze vrouwen aan, die diep gekwetst en dikwijls uit hun familie en hun gemeenschap verbannen zijn, om mee te werken op het gemeenschappelijk veld, waar boontjes groeien, maïs, rijst, courgettes, bananen…

Zuster Angélique heeft, anderzijds, de zaak van de slachtoffers van de opstand bepleit tot voor de Veiligheidsraad van de UNO. Een engagement van het Hoogcommissariaat voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties beloont haar vandaag, door haar de Nansen prijs toe te kennen, samen met 100.000 dollars (75.000 euro). Een som waarvan de bestemming reeds bezegeld is: “Ik ga deze geven om de activiteiten van de vrouwen te ontwikkelen, want deze prijs is de vrucht van hun gebeden” zo heeft de religieuze uitgelegd.

[bleu marine]Een totale inzet [/bleu marine]

“Zuster Angélique werkt zonder ophouden om vrouwen en jonge meisjes te helpen die uiterst kwetsbaar zijn geworden door de traumatische wonde, de armoede en de ontworteling”

“Zuster laat niets toe dat een hinderpaal zou zijn op haar weg.”

António Guterres, Hoogcommissaris van de Verenigde Naties voor de vluchtelingen.
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 238 / 1113633

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License