missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Kenya

Jomo Kenyatta, de vader van Kenya

Band Nr 4/4 2013
maandag 16 december 2013 door Webmaster

[marron]Heel de wereld heeft deze dagen Nelson Mandela gevierd, de grote man van Zuid-Afrika, voorbeeld voor heel wat leiders van onze planeet.
Andere landen van Afrika hebben hun [bleu]"vaders van het vaderland"[/bleu] gehad die hun volk naar de onafhankelijkheid wisten te leiden, en dit in volle respect voor de anderen in de vreugde en de overwinning.
Kenia vergeet niet degene die het land ingezet heeft om [bleu]"Samen te handelen!"[/bleu]
[/marron]

Kamau wa Ngenge werd op 20 oktober 1894 te Gatundu (Kenya) geboren. In 1938, toen hij 44 jaar oud was, veranderde hij zijn naam in Jomo Kenyatta. Na de dood van zijn vader wordt hij grootgebracht door zijn groootvader en zijn oom; zijn opvoeding kreeg hij bij de christen-missionarissen van de Kerk van Schotland.

Hij gaat wonen te Nairobi, waar hij huwt in 1920 en werkt bij de waterdiensten. In 1924 sluit hij aan bij de centrale vereniging van de Kikuyu, het KCA (Kikuyu Central Association) en in 1928 schrijft hij het hoofdartikel in het orgaan van de partij. Omwille van zijn hoedanigheid als schrijver en als spreker, zendt de KCA hem naar Engeland om de belangen van de eigendommen van de Kikuyu te verdedigen. Na een kort verblijf te Moskou om economie te studeren, keert hij terug naar London waar hij zijn studie van sociale anthropologie verder zet aan de universiteit. In 1938 publiceert hij zijn opzienbare thesis met als titel: “Aan de voet van de berg Kenya” onder zijn nieuwe schuilnaam Jomo Kenyatta. Tijdens de tweede wereldoorlog werkt hij op een hoeve in Sussex om te ontnappen aan de mobilisatie van het engels leger.

Na een tweede huwelijk en de geboorte van een zoon in 1943 gaat hij terug naar Kenya waar hij algemeen secretaris wordt van de Kanu (The Kenya African National Union), die actie voerde voor de onafhankelijkheid van Kenya. Na het succes van het 5° panafrikaanse congres van Manchester, is hij geconfronteerd met een nationale beweging van de Kikuyu, de Mau-mau, die zonder hem is ontstaan en geleid werd door jongeren die eerder geweld wilden gebruiken. Hij werkt met hen mee in het kader van de KAU (Kenya African Union), maar steunt hun project niet om een algemene opstand te organiseren.

Toch werd hij door de Britten beschuldigd de Mau-mau beweging te steunen en wordt veroordeeld tot 7 jaar gevangenschap en wordt opgesloten samen met zijn collega Daniel Arap Moi. Ze komen allebei vrij in 1961. Twee jaar later wint de Kanu de verkiezingen en Kenyatta wordt eerste minister op 1 juni 1963. Hij roept de onafhankelijkheid uit op 12 december van dat jaar en twee maand later houdt hij een redevoering om aan de kolonialen te verkondigen dat ze in alle veiligheid in Kenya mogen blijven en hij vraagt aan de inwoners hen te vergeven, maar niet te vergeten. Dat was een grote verrassing voor de Kolonialen, die dachten dat Kenyatta zich zou wreken. Een jaar later wordt Kenyatta eerste president van de republiek en hij blijft het tot aan zijn dood in 1978. Hij werd opgevolgd door zijn vriend Daniel Arap Moi tot in 2002.

Kenia heeft een sterke ekonomische groei gekend. Hij vond de nationale leuze [bleu] “Haraambe” [/bleu], het kiswahili voor samen handelen. Hij heeft van alle verschillende stammen één verenigde natie gemaakt. Hij kon ook vergeven en vroeg aan zijn volk hetzelfde te doen voor de kolonisatoren, die hen vergaande onrechtvaardigheden deden ondergaan. Hij kon werken met mensen uit alle milieus en was heel open van geest.

Hij was geen dictator niettegenstaande de oprichting van een eenheidspartij vanaf 1969. Daar hebben wel enkele Kikuyus van geprofiteerd, alsook van het feit dat Kenyatta zich langzamerhand uit de politiek terug trok. Hij heeft op korte tijd gerealiseerd wat alleen iemand kan doen, die door de liefde voor zijn volk en land gemotiveerd is. Kenyatta was zeer gewaardeerd en men noemde hem [bleu] “Mzee” [/bleu], wat betekent een wijze mens.


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 230 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Kenia   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License