missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R. Congo

Eindelijk opnieuw goed nieuws uit Afrika !

Band Nr 4/4 2013
maandag 16 december 2013 door W. Trypsteen, M.Afr. , Webmaster

Door de sombere berichten vanuit Afrika, die wij met de regelmatig van een klok langs de media vernemen, zijn velen van ons er bijna van overtuigd dat in Afrika alles verkeerd draait, en dat er met die landen niets aan te vangen is. Als onze opinie over Afrika ook naar die kant begint te buigen, dan moeten wij ons schrap zetten, en wel bedenken dat slecht nieuws veel interessanter is voor de media dan goed nieuws, en dat we op die manier maar één kant van de medaille te zien en te horen krijgen.

Van die goede kant kunnen honderden missionarissen getuigen, omdat ze de Afrikanen door en door kennen, jarenlang voor en met hen geleefd hebben, lief en leed gedeeld, gewroet en gejubeld hebben om al het schone en goede dat daar in het dagdagelijkse leven gebeurt. Maar dat haalt geen spectaculaire artikels in onze media. Daarom zijn wij, missionarissen, zo blij en zo dankbaar wanneer van tijd tot tijd een reporter met een goed hart en een open oog een positieve klank uit Afrika laat horen.

Ieder van ons weet dat het er in Oost-Congo, in de Noord-Kivu provincie, al sinds twintig jaar slecht aan toe gaat. Het rebellenleger, dat zich M23 noemt, zaait er al jarenlang dood en vernieling, duidelijk gesteund door Rwanda, en daarachter door Uganda. Het zou ons te ver leiden om hier het kluwen van internationale intriges uit te pluizen. Maar honderdduizenden mensen zijn daardoor op de vlucht, bijna evenveel doden en gekwetsten. En dat alles onder valse politieke dekking, want uiteindelijk gaat het om de minerale rijkdommen in die streek.

Het goede nieuws is dan ook dat, eindelijk in het begin van november, de rebellen van M23 de wapens hebben neergelegd, moe van het moorden en plunderen. Waarschijnlijk nog meer door de druk vanuit de U.S.A. op Uganda en Rwanda. Daarmee zijn ginds nog lang niet alle problemen opgelost, want er zwerven nog altijd kleinere groepen bandieten rond.

[vert]Maar er is hoop, en hoop doet leven.[/vert]

[vert]En die hoop geven de Congolezen niet op ![/vert]

 

[bleu marine]Zie : [/bleu marine] "Hoe ons steunen ?" project 1


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 201 / 1149063

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License