missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Nabije Oosten

De paus zal naar het Heilig Land gaan van 24 tot 26 mei 2014

woensdag 8 januari 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster

[marron]Goede kenner van de Oosterse Kerken en van de dialoog met deze, analyseert de Witte Pater Frans Bouwen de belangrijkheid van deze reis en meer bepaald van de ontmoeting georganiseerd in het Heilig Graf “met al de vertegenwoordigers van de christelijke Kerken van Jeruzalem en ook met de patriarch Bartholomeus van Constantinopel.”[/marron]

[vert]Wat verwachten van de reis van paus Franciscus naar het Heilig Land einde mei?[/vert]

Sinds enkele weken, hoorden we allerlei geruchten, we waren in afwachting. Vandaag zijn we zeer verheugd met deze bevestiging van de reis van de paus naar het Heilig Land einde mei, ook al vragen velen zich vandaag af hoe dat alles zal verlopen. Persoonlijk ben ik bijzonder verheugd dat[bleu] het accent op het oecumenisme gelegd wordt [/bleu]. Deze gemeenschappelijke viering in het Heilig Graf, wat nog nooit gebeurde, is voor mij een verrassing en ik stel me voor – omdat de aankondiging ervan reeds plaats vond – dat deze goed werd voorbereid. Deze reis kan werkelijk de gelegenheid zijn om het oecumenisme opnieuw te lanceren, niet enkel hier in Jeruzalem, maar ook op internationaal vlak. Het is werkelijk op dat terrein – eerder dan op het politieke terrein - dat men vorderingen kan verhopen.

Paus Franciscus, met zijn persoonlijke benadering, zijn nadruk op wat ons verenigt en wat we reeds samen beleven, kan ons op dat gebied helpen. We zijn de belangrijkste vrucht een beetje verloren, denk ik, van de ontmoeting in 1964 tussen paus Paulus VI en de patriarch van Constantinopel Atnenagoras, waarbij het accent was gelegd op de [bleu] dialoog van de caritas, van de liefde. [/bleu] Met de orthodoxie, is het de theologische dialoog die de bovenhand heeft genomen, maar deze kan niet alleen verder gaan, zonder deze ziel van de dialoog die de liefde is, het broederlijk terugvinden van elkaar. Ik ben dus gelukkig dat paus Franciscus zijn reis afstemt op die van Paulus VI, terwijl hij deze, overigens zoals hij, een “pelgrimstocht” noemt.

[bleu] Het inpakt [/bleu] van deze pausbezoeken [bleu] op het dagelijkse leven van de christenen [/bleu] is een ware kwestie, zoveel is zeker, zo groot is immers het lijden en zijn de onzekerheden voor de toekomst. Ongetwijfeld zal het thema van de situatie van de christenen in het gebied op de agenda staan bij zijn bezoek aan Amman, in Jordanië. Maar de gelovigen hier verwachten iets. De paus brengt geen concrete veranderingen, maar hij helpt ons de uitdagingen van vandaag op te nemen, hij toont ons dat hij deze samen met ons draagt. En verder heb ik de Grieks-orthodoxe patriarch van Jeruzalem (NVDR : Theophilus III) horen zeggen dat hij zeer voldaan was over de manier waarop dit bezoek werd voorbereid, en voor ons, hier, is dat zeer belangrijk. De orthodoxe Kerk is de eerste en het klimaat van de religieuze relaties hier hangt voor een groot deel af van de staat van onze relaties met het Patriarchaat.”

P. Frans Bouwen, Witte Pater
 
Overgenomen door Anne-Bénédicte HOFFNER in La Croix van maandag 6 januari 2014
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 267 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Nabije Oosten   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License