missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Maart 2014

woensdag 12 maart 2014 door G.Verbist, mafr.

[marron]Europese christenen zijn geroepen tot gemeenschappelijke getuigenis[/marron]

Het permanente bestuur van de CCEE, de Raad van Europese Bisschoppenconferenties, roept de Europese christenen op om misverstanden en onderlinge verdeeldheid te overwinnen en om zich samen in te zetten voor een gemeenschappelijke getuigenis in de verschillende geledingen van de samenleving. Zo kunnen zij samen getuigen van de nabijheid van God bij de mens. [mauve fonce](Kerknet)[/mauve fonce]

[marron]Pausschap zonder oecumenische dialoog is ondenkbaar [/marron]

Paus Franciscus zei op het einde van een vesperdienst in Sint-Paulus-buiten-de-Muren dat het ambt van Petrus ondenkbaar is als het zich niet ten dienste stelt van de oecumene. Hij herinnerde eraan dat er volgens de eerste brief aan de Korintiërs al vanaf het begin verdeeldheid bestond. “De oecumene stelt ons in staat om het begrip van het ambt van de opvolger van Petrus te verdiepen. Wij zijn dankbaar voor de stappen van toenadering die de Heer ons laat zetten en omdat wij niet langer voor elkaar de moeilijkheden moeten verbergen waarmee de oecumenische dialoog wordt geconfronteerd.”

[marron]LIBANON
Maronitische Kerk begroet regering van nationale eenheid
[/marron]

De Maronitische patriarch Bechara Rai en de moefti Mohamad Rachid Kabani, een van de belangrijkste islamitische leiders van Libanon, begroeten de vorming van een nieuwe regering van nationale eenheid. De uitdagingen zijn immens : de strijd tegen het terrorisme, de steun voor de Syrische vluchtelingen en het bewaren van de nationale eenheid, tegen de achtergrond van de burgeroorlog in Syrië. Volgens de patriarch is de regeringsvorming het resultaat van ‘geduld en vaderlandsliefde’.

(Kerknet.Febr.2014)
 

[marron]Panorthodox concilie in 2015[/marron]

Op 7 maart waren patriarchen en aartsbisschoppen van de belangrijkste orthodoxe Kerken samen in Istanbul om overleg te plegen. De kerkleiders woonden de bijeenkomst in Phanar bij op initiatief van Bartholomüs I, de oecumenische patriarch van Constantinopel, ter voorbereiding van een concilie in 2015. Hoe kunnen orthodoxe Kerken ‘kerk’ zijn, na de
verschrikkingen van het communisme en de oorlogen in de Balkan, de Kaukasus en het Midden-Oosten. Door meningsverschillen met het patriarchaat van Moskou blijft deze voorbereiding al jaren aanslepen.

(Kerknet.13.02.14.)
 
[marron]RESPECT
is de sleutel van een harmonieus samenleven
[/marron]

“ Ik trachtte altijd van een minpunt een pluspunt te maken… Ik kreeg een strenge opvoeding waarbij [bleu] wederzijds respect [/bleu] centraal stond. Welke verschillen zijn er tenslotte tussen ons en jullie? Wij, allochtonen, hebben een donkerder huid en we belijden een andere godsdienst, maar daarmee is toch alles gezegd ? We hebben allemaal nood aan [bleu] respect [/bleu] en door respectvol te handelen, kunnen we veel goeds doen. “

(Rachid ET-TAIBI, secretaris van een Mechelse moskee,
in Kerk & Leven- 12.02.14.)
 

[marron]Syrië: de Isis strijders.[/marron]

Zeven bewegingen hebben zich verenigd in het Islamistisch Front en telt zo’n 70 tot 80 000 strijders. Ze behoren tot de meer gematigde groeperingen. Hun gezamenlijk doel: Isis bestrijden en verdrijven. Bij Isis strijden Algerianen en andere buitenlanders. De mensen lijden niet alleen onder de burgeroorlog, ze moeten ook de terreur van Isis ondergaan. Monsters zijn het: ze stelen, martelen, onthoofden. Iedereen wil hen het land uit. De oorlog tegen het regime is niet hun strijd. Isis geeft niets om Syrië. Ze willen alleen een radicaal islamitische staat waar geen plaats is voor andere religies. De meeste belgische strijders zitten bij Isis of bij Jabhat al-Nusra, die aanleunt bij Al-Qaeda. [mauve fonce](dS weekblad, 8.2.14.)[/mauve fonce]

[bleu marine]Irak[/bleu marine] – Sulaimania, een kleine stad in het noorden, bij de Koerden. Een nieuwe Chaldese kerk. De repetitie van het koor gaat beginnen. We ontmoeten er een jonge energieke priester, afkomstig uit Kirkuk en sinds een paar jaar hier parochiepriester. De parochie telt 900 zielen, waarvan er zo’n 150 op zondag naar de kerk komen. Hij vindt het hier goed, ondanks de spanningen. Tijdens de diensten gaat de kerkdeur op slot. Wekelijks krijgt hij moslims aan de deur die christen willen worden uit protest tegen de radicale islamisten.

(Laila Zahra, in Kerk Wereldwijd (NL), maart ’14)
 
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 298 / 1154775

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License