missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
D.R.Congo

Goma : Legging van de eerste steen van de nieuwe kathedraal

Famille Mission N°1/4 - 2014
maandag 7 april 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster


V
andaag, 19 januari 2014, zijn we getuigen geweest van de legging van de eerste steen van de nieuwe kathedraal van Goma in de wijk Keshero, aan de westelijke kant van de stad Goma. Deze legging van de eerste steen werd gedaan door[bleu] mevrouw de Presidente Marie-Olive Lembe Kabila [/bleu], “Moeder van alle volken van Congo” zo werd ze reeds verschillende malen genoemd en erkend in de openbare interventies tijdens de Eucharistie.

Nu de rebellen verjaagd zijn uit het gebied en er zich ook hoop voor de toekomst aftekent, wordt het tijd dat een project wordt uitgevoerd dat al de katholieken van Goma in hun hart dragen : dat van de heropbouw van hun kathedraal.

De “oude” kathedraal van Goma, gevestigd in het hart van de stad, is verwoest geweest tijdens de vulkaanuitbarsting van de Nyiragongo op 17 januari 2002. ((Foto van de Fotodienst in Namen))

Sinds deze catastrofe, kon er omwille van de onveiligheid niets echt ondernomen worden. De vroegere kathedraal werd helemaal verwoest en overladen met een laag lava. Deze eerste steen is dus een groot teken van hoop voor de bevolking van Noord Kivu die met ijver streeft naar vrede en rust. Het is nu een beetje alsof de stad Goma uit haar as herboren wordt.

De Eucharistieviering begon om 10 u. 15 deze morgen en werd rond 14 u. beëindigd. Een zeer grote menigte heeft deelgenomen aan deze grandioze ceremonie.

Tijdens zijn toespraak tot de vergadering van christenen en notabelen van het land, heeft Mgr. Theophile Kaboy, bisschop van Goma, gesproken over de gevolgen van de oorlog en van de rampspoed van duizenden vluchtelingen die in kampen werden ondergebracht. Hij heeft iedereen bedankt voor de bijdrage voor de opbouw van de nieuwe kathedraal en hij heeft verteld hoe Mevrouw de Presidente in september 2013 een bedevaartreis had gemaakt naar Rome en in het Vaticaan bij Paus Franciscus de plechtige belofte had gedaan haar steentje bij te dragen voor het project van de nieuwe kathedraal van Goma.

Gezien de recente onlusten met de rebellen, was de ordedienst zeer belangrijk, niet minder dan 250 politiemannen, militairen, militaire politie, geheime agenten, commando’s binnen en buiten de grote omvang van de viering.

De bisschop van Goma, Mgr. Kaboy, was omringd door een zestigtal priesters, diocesane priesters en religieuzen, door twee diakens en een ontelbaar grote groep religieuze zusters. Het was een zeer warme dag met honderde gekleurde regenschermen om zich tegen de zon te beschermen. Deze kleurrijke bloei van zonneschermen gaf de indruk dat een regenboog uit de hemel op aarde was neergekomen.

De menigte was immens, teken dat de mensen zich beter voelden, dat ze eindelijk konden ademen, dat na het onweer het mooie weer eindelijk was gekomen. Iedereen slaakte een grote zucht van opluchting en hoopte dat de vrede, deze keer, ging verder duren.

Er hing werkelijk een bijzondere sfeer die dag. De massa gelovigen was geconcentreerd en bad samen met hun bisschop, met mevrouw de Presidente. Het was werkelijk een historisch moment voor de stad en het diocees Goma. Voor al de mensen uit de streek, wordt deze nieuwe kathedraal een beetje beschouwd als een teken van verrijzenis van het volk na zovele jaren van vernieling en van dood. Het is het licht dat opsteekt uit de duisternis.

Op het einde van de Eucharistieviering, heeft mevrouw de Presidente zich tot de gelovigen gewend. Haar woorden waren een persoonlijke getuigenis die de bevolking van Goma diep geraakt heeft.

“Ik ben naar Goma gekomen omdat ik een daad van geloof stel in God die de situaties van ellende kan veranderen in wegen van hoop.”… “De concrete liefde voor de naaste is meer waard dan woorden zonder gevolg.”… “Ik zal mijn katholiek geloof nooit verloochenen… wees sterk en volhardend in het geloof…”

Tot grote vreugde van allen, heeft mevrouw de Presidente, die afkomstig is uit deze hoek van het land, haar toespraak beëindigd door heel alleen het welbekende swahili lied te zingen dat het geloof van de christenen viert : [bleu] “Nitalinda kweli imani yangu.” [/bleu] (Ik zal mijn geloof bewaren, waarlijk).

 
Tekst en foto’s :
Pater Giuseppe Locati,
Aalmoezenier van de vluchtelingen van Goma

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 269 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License