missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Een minder bekende vader van Afrika

AMILCAR CABRAL uit GUINEE-BISSAU

Band Nr 1/4 - 2014
woensdag 9 april 2014 door Webmaster

Amilcar Cabral werd geboren op 12 september 1924 te Bafatà uit Kaapverdische ouders, in het Oosten van Guinee-Bissau. In die tijd was de eilandengroep Kaapverdië met Guinee-Bissau een Portugese kolonie.

Hij volgde de studies van landbouwingenieur aan de universiteit van Lissabon. Daar leerde hij ook de militanten kennen, die de Afrikaanse koloniën wilden bevrijden van het Portugese, koloniale Rijk. Enkele van die militanten werden leiders van de onafhankelijkheidsstrijd in Portugees Afrika, maar ook in Zuidelijk en West-Afrika, zoals Mario de Andrade, Agostinho Neto, Viriato da Cruz, die de eerste secretaris zal worden van de MPLA; deze drie waren werkzaam in Angola. In Mozambique wordt Eduardo Mondlane stichter van de FRELIMO en verder nog Marcelino dos Santos en Vasco Cabral.

Amilcar Cabral werd directeur van het experimentele landbouwcentrum van Bissau, waar hij een kostbare kennis opdoet van het land en zijn socio-economische structuur. In het voetspoor van N’Krumah, interesseert hij zich voor het panafrikanisme; hij wordt fan van de poëzie van Senghor en van zijn opvatting van het “neger-zijn”. Maar de koloniale overheid vindt dat hij gevaarlijk wordt, zodat Cabral zich verplicht voelt in ballingschap te gaan naar Angola, waar hij contact neemt met de Angolese Nationale Beweging.

In 1956 sticht Cabral te Bissau de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid van Guinee en van Kaapverdië: de PAIGC, met marxistische ideologie. Hij poogt te onderhandelen met de metropolitaanse overheid, die zich hoe langer hoe meer alleen voelt, want de Franse en Britse koloniën zijn grotendeels ontmanteld en de UNO wordt een machtig forum voor de bewegingen die de laatste koloniën willen bevrijden.

Die onderhandelingen mislukken en de PAIGC besluit de wapens op te nemen tegen de bezettende macht. Cabral is de koelbloedige bezieler van deze guerrilla, die begint in het Zuiden van het land en hij heeft een achterban in Guinee-Conakry: de Sovjets helpen met militaire hulp! Het koloniale leger (zo’n 20.000 soldaten) voelt al rap de overmacht. Onder impuls van Cabral neemt de guerrilla een vlugge uitbreiding en in 1973 controleert de PAIGC het grootste gedeelte van het land. Reeds een jaar vroeger kende hij een groot succes, daar hij het voor mekaar kreeg om de verkiezing van een Nationale Vergadering te organiseren. In het zelfde jaar, maande de Veiligheidsraad van de UNO Portugal aan, die oubollige, koloniale oorlog te beëindigen. Maar de gebeurtenissen volgden elkaar hoe langer hoe sneller op: Cabral werd gedood op 20 januari 1973 bij zijn verblijf te Conakry door zijn eigen partij met de medeplichtigheid van de geheime, Portugese dienst.

Spijt de verdwijning van de charismatische leider behoudt de PAIGC zijn eenheid en maakt zijn objectief waar: op 24 september 1973 roept de Nationale Vergadering de onafhankelijkheid uit en na de staatsgreep erkent Portugal de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau en van Kaapverdië. De UNO bekrachtigt die onafhankelijkheid 14 dagen later. Door de akkoorden van Algiers bereikt Guinee-Bissau de onafhankelijkheid zonder groot drama. De president van deze jonge staat is niemand minder dan de broer van Amilcar: Luis Cabral. Er volgen enkele jaren van standvastigheid. Gedurende de hele strijd, trachtte Amilcar Cabral zijn organisatie goed bijeen te houden, steunende op de populaire middens. Hij was een echte volksleider, die zeer soepel was en de overtuiging verkoos boven de zuiveringsacties. Toch kon hij niet helemaal de spanningen neutraliseren tussen de Guineese strijders en de Kaapverdische kaders. Maar zijn werk is daarom niet minder consequent. Zijn bedenkingen over de betrekkingen tussen nationale bevrijding en cultuur zijn nog altijd zeer actueel. In zijn tijd, was de algemene tendens de marxistische theorieën klakkeloos te aanvaarden, maar Cabral heeft de socio-politieke categorieën van het marxisme hertaald in het licht van de Afrikaanse werkelijkheid.

V[marron] ooral in de ogen van zeer vele Guinee-Bissauers is Cabral een nationale held.
[/marron]


Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 276 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License