missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°81 Breuklijnen

Avril - April 2014
mardi 29 avril 2014 par J.V.

  KINDERMISBRUIK : EXCUSES VAN HET VLAAMS PARLEMENT

Het Vlaams Parlement heeft op maandag 22 april 2014 bij monde van voorzitter Jan Peumans zijn excuses aangeboden bij slachtoffers van seksueel, fysiek et emotioneel geweld in jeugd- en onderwijsinstellingen.

« Het feit dat slachtoffers vaak niet geloofd werden, heeft de impact van het trauma nog versterkt. Het is onmiskenbaar dat het geweld en het misbruik slachtoffers tot op vandaag scherp tekenen. Ontkenning en minimalisering van dat historisch misbruik staan de verwerking ervan in de weg », zei Jan Peumans. « Daarom wil het Vlaams Parlement uitdrukkelijk stellen dat het dat geweld en misbruik onaanvaardbaar en verwerpelijk vindt. Om die reden biedt het Vlaams Parlement publiekelijk zijn verontschuldigingen aan voor deze wanpraktijken. Het Vlaams Parlement wil op die manier het ervaren leed formeel erkennen. »

’Hoogdag voor mensenrechten’

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens sprak over een « hoogdag voor mensen- en kinderrechten ». Adriaenssens was lid van een expertenpanel dat de overheid adviseerde om publiekelijk excuses uit te spreken.

De Vlaamse minister van Welzijn, Jo Vandeurzen (CD&V) riep de experten vorig jaar samen nadat honderden volwassenen naar de hulplijn 1712 hadden gebeld om te vertellen wat ze als kind hadden meegemaakt, op internaat of in het weeshuis. Zij reageerden daarmee op de getuigenis van Lily, die bijna een jaar geleden in De Standaard vertelde hoe zij als kind in het tehuis Jeugdoase zweepslagen kreeg, opgesloten werd en zich onder een hete douche moest wassen.

De brief met excuses krijgt een zichtbare plaats in het parlement, « als permanent teken van verontwaardiging en als een blijvende oproep om niet te vergeten », zegt Peumans.

  VERKIEZINGEN IN BELGIË

« In de aanloop naar de verkiezingen worden we als christenen én als burgers uitgedaagd om na te denken over wat we belangrijk vinden voor onze samenleving. Wat zijn essentiële thema’s voor ons, christenen, maar ook voor alle mensen van goede wil ? En welke thema’s stellen politici op de eerste plaats ? Wat brengen zij naar voor als het belangrijkste voor de samenleving van morgen ? Durven wij op 25 mei consequent kiezen voor de waardigheid van de mens en het algemeen welzijn ? »
Josian Caproens, voorzitster van het Interdiocesaan Pastoraal Beraad
 
Belgique ELECTIONS - VERKIEZINGEN België


Testez vos opinions et trouvez le ou les partis dont vous êtes proches

www.lalibre.be/actu

Cliquez sur Test électoral 2014

4 tests s’offrent à vous :

  • Elections wallonnes
  • Elections bruxelloises
  • Elections fédérales
  • Elections européennes

Evalueer uw opvattingen en ontdek bij welke partij(en) u het dichtst aanleunt

www.standaard.be

Klikken op Doe de stemtest

4 tests zijn mogelijk :

  • Vlaamse verkiezingen
  • Brusselse verkiezingen
  • Federale verkiezingen
  • Europese verkiezingen
« La position qui consiste à affirmer que l’Eglise ou les hommes d’église, voire les croyants, doivent s’abstenir de toute prise de position ’politique’ est intenable, non seulement parce que ses contours sont indéfinissables, mais aussi parce qu’elle contrevient frontalement aux principes fondateurs de notre démocratie. »
Christophe Mincke, sociologue,codirecteur
et éditorialiste de La Revue Nouvelle
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 490 / 947734

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License