missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Maghreb

“Gij zijt allen broeders” (Mat. 23,8)

Relais PB Maghreb - Mei 2014
zondag 18 mei 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster

Enkele dagen geleden deelde een confrater ons de ontmoeting mee die hij meegemaakt had met een mevrouw die bevestigde, hierbij verwijzend naar de Witte Paters in Tizi-Ouzou : “[bleu] Gij zijt publieke vaders ! [/bleu] “ Deze uitdrukking is op z’n minst origineel ! De mevrouw zinspeelde hierbij op het feit dat mijn confraters aandacht hadden voor iedereen, zonder onderscheid, met de zorg elkeen te doen groeien volgens zijn noden en zijn vragen.

Ik heb dan aan een andere ontmoeting gedacht : in het Zuiden van Algerije, in Ghardaïa, was er een familie, bij wie mijn confraters op bezoek waren, die ten prooi gevallen was aan intracommunautaire spanningen en die zonder weerhouden haar woede uitte tegen de andere gemeenschap in het bijzijn van de genodigden. Op een zeker moment heeft de familievader zich stil gehouden en hij heeft aan onze confraters gezegd: “[bleu]Vergeeft het ons ! Onze woorden moeten u aan ’t kwetsen zijn, want gij houdt van iedereen en ook zij zijn een deel van u [/bleu]”.

Deze roeping van universaliteit, wij zijn gelukkig als leerlingen van Jezus deze aan te bieden aan de wereld en de anderen (christenen of moslims) uit te nodigen deel te nemen aan die stroming van leven en van vrede die ontspringt aan een liefde die oprecht is en zonder barrières.

In mei 1867, zond Kardinaal Lavigerie een eerste boodschap aan het volk van Algiers. Toen hij zich richtte tot de moslim bevolking, bevestigde hij met kracht : “[bleu] Ik vraag u een voorrecht, dat van u te beminnen als mijn kinderen , zelfs al erkent ge me niet als vader (…) Er zijn tenminste twee dingen die we niet zullen ophouden te doen en die u niet kunnen verontrusten noch u afkeren van ons : het eerste, is van u te beminnen en het u te bewijzen, indien we het kunnen, door het goede voor u te doen; het tweede is te bidden voor u…[/bleu]”

147 Jaar later, ik en mijn confraters van de Maghreb, maar ook degenen die zich voorbereiden ons te vervoegen, evenals onze weldoeners, zij die ons spiritueel steunen, onze vrienden, de gemeenschappen die wij dienen, onze families… wij zijn op de weg van een broederlijkheid die er voortdurend nood aan heeft beschermd en verkondigd te worden. Maar ook geconcretiseerd te worden door projecten, nieuwe gedachten en engagementen, nieuwe krachten, vriendschappen die roepen dat het laatste woord tot de toekomst behoort.

W[vert] at een vreugde zoveel mensen te mogen liefhebben ! [/vert]

  José Maria Cantal Rivas
Provinciaal

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 142 / 1114575

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen Algerië   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License