missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°82 Breuklijnen

Mai - Mei 2014
mercredi 4 juin 2014 par J.V.

 MODERNE SLAVERNIJ

Moderne slavernij is alom tegenwoordig en is extreem lucratief

Wereldwijd leven 21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen onder het juk van moderne slavernij. Dat staat in een rapport van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) van de VN.

De totale winst die moderne slavernij wereldwijd genereert, bedraagt volgens het rapport liefst 150 miljard dollar (110 miljard euro). Bij die berekening werd onder meer uitgegaan van het loon dat de uitgebuite mensen zouden ontvangen, moesten ze worden betaald.

Seksuele uitbuiting neemt de grootste hap uit de koek. De illegale winsten lopen op tot 72,30 miljard euro. De rest gaat naar andere vormen van dwangarbeid, onder meer in het huishouden, in de landbouw, de bouwsector en de mijnbouw.

Vooral in Azië komt moderne slavernij veel voor. Het gaat daar om bijna twaalf miljoen mensen. Daarop volgen Afrika, Latijns-Amerika en Centraal- en Zuid-Oost-Europa.

Maar ook de ontwikkelde landen – inclusief de Europese Unie – gaan niet vrijuit met 1,5 miljoen slachtoffers.

Actie

Al die praktijken brengen de samenleving veel schade toe, op verschillende niveaus, stelt de IAO. Door dwangarbeid verliezen slachtoffers inkomsten en blijven in de armoede vastzitten. Er ontstaat ook oneerlijke concurrentie voor bonafide bedrijven. En tot slot lopen overheden er belangrijke belastingsinkomsten mee mis.

’Als we de levens van de 21 miljoen mannen, vrouwen en kinderen significant willen veranderen, dan is er concrete en onmiddellijke actie nodig’, klinkt het. Zo moeten wetten worden verstrengd en controles worden opgedreven. Overtreders moeten volgens de IAO sneller en doeltreffender worden gestraft. En de slachtoffers moeten beter worden ondersteund. Een sociaal vangnet en een betere toegang tot onderwijs spelen daarin een belangrijke rol.

’Het bestaan van moderne slavernij is slecht voor de economie, slecht voor de ontwikkeling en slecht voor de slachtoffers’, klinkt het beslist. ’Het is een praktijk die geen plaats verdient in onze moderne samenleving en het moet voor iedereen een prioriteit zijn om die praktijken uit te roeien.’

Karsten Lemmens in De Stan daard van 21 mei 2014
 

Kinderen werken zich ziek op Amerikaanse tabaksvelden

Jimena D., nu 15, brengt al jaren haar zomers door bij haar doopmeter op het platteland. Niet om te genieten van een vakantie in de frisse buitenlucht, maar om te gaan werken op de tabaksvelden. Al vanaf haar twaalfde oogst.ze elke zomer van zes uur ’s ochtends tot zes uur ’s avonds onder een brandende zon tabaksbladeren. Die geven nicotine af, wat je misselijk maakt en zware hoofdpijn bezorgt. Tijd voor een pauze is er nauwelijks, want dat ziet de baas niet zitten. Die loopt rond met een machete en roept altijd dat ze zich moeten haasten en weer aan het werk gaan.

Pesticiden

Klinkt niet als de ideaIe vakantiejob, maar voor duizenden kinderen in de Verenigde Staten is dit elke vakantie de harde realiteit. In de VS mogen kinderen al vanaf twaalf jaar - of zelfs jonger als het om kleine familiale bedrijven gaat - aan de slag op boerderijen en staat er geen lirniet op het aantaI uren dat ze mogen presteren. De enige beperking is dat ze niet mogen werken tijdens de schooluren. Arme gezinnen in rurale gebieden - in 85% van de gevallen gaat het om latino’s - kunnen het vaak niet rooien zonder de extra inkomsten die de piepjonge arbeidskrachten binnenbrengen. En dus zal Jimena D., die vorig jaar zwaar ziek
werd toen ze op een veld moest werken dat net besproeid was met pesticiden, ook deze zomer weer tabak gaan oogsten.

Mensenrechtenorganisaties ijveren al jaren voor een betere bescherming voor werkende kinderen. In 2011 wilde het Amerikaanse ministerie van Arbeid de minimumleeftijd voor werk in de landbouw instellen op zestien jaar. Geen overdreven maatregel, want landbouw is de gevaarlijkste arbeidssector die in de VS openstaat voor kinderen. Twee derde van de kinderen jonger dan 18 die in 2012 omkwamen bij een arbeidsongeval, werkte in de landbouw.

Maar onder druk van de landbouwindustrie werd de nieuwe regelgeving in 2012 teruggetrokken. ’De Amerikaanse overheid laat haar meest kwetsbare werkende kinderen in de steek’, zei mensen- rechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) toen.

Van 7 tot 17 jaar

Om de zaak extra kracht bij te zetten, zoomde HRW het voorbije jaar in op de tabaksindustrie. Tus-sen mei en oktober 2013 interviewden HRW-medewerkers 140 kinderen tussen 7 en 17 jaar, die de voorbije twee jaar werkten op tabaksvelden in de vier staten waar 90% van de tabak in de VS wordt geproduceerd : North Carolina, Kentucky, Tennessee en Virginia. Jimena D. en haar leeftijdsgenoten getuigden over erbarmelijke werkomstandigheden.

Bij gebrek aan degelijke beschermkledij krijgen ze te maken met acute nicotinevergiftiging : de nicotine van de bladeren wordt opgenomen door de huid, wat misselijkheid, hoofdpijn, braken, verlies van eetlust en slaapproblemen veroorzaakt. Vele kinderen trekken dan maar plastic vuilniszakken aan ter bescherming, maar die worden in de loop van de dag ondraaglijk warm.

Ondanks de hitte worden er geen extra pauzes ingelast, en zijn er vaak geen schaduwplekken voorhanden.

Verder komen ze soms in aanraking met giftige pesticiden die op velden in de omgeving worden gesproeid. Sommige kinderen moeten ook zelf sproeien met handsproeiers, Er zijn meestal geen toiletten beschikbaar, wat vele kinderen ertoe noopt hun plas de hele dag op te houden. En de kinderen moeten soms ook met gevaarlijke machines en werktuigen werken, die niet aangepast zijn aan hun leeftijd.

Geen richtlijnen

Met de schrijnende resultaten van hun onderzoek trok Human Rights Watch naar tien grote ta- baksproducenten - waaronder British American Tobacco, Altria en Philip Morris International - die allemaal tabak afnemen van Amerikaanse tabaksboeren. Negen op de tien-producenten - China National Tobacco antwoordde als enige niet - stellen bezorgd te zijn om kinderarbeid. Maar HRW stelde vast dat ze geen richtlijnen hanteren om de kindarbeiders die hun tabak oogsten, afdoende te beschermen. ’Tabaksproducenten mogen geen winst maken op de kap yan risicovolle kinderarbeid’, stelt kinderrechtenonderzoeker Margareth Wurth. ’Ze moeten een beleid vooropstellen dat kinderen weghoudt van gevaarlijk werk op tabaksvelden, en erop toezien dat hun leveranciers die regels volgen.’

Anne Adé in De Standaard van 15-05-2014
 

Colruyt schrapt 15 leveranciers

Colruyt heeft opnieuw sociale audits uitgevoerd bij Aziatische leveranciers van non-foodproducten. 15 weigerden een audit of werden gebuisd. Colruyt zal met hen dan ook niet meer samenwerken.

De belangrijkste struikelblokken waren te veel overuren, of het niet correct betalen ervan, en ’het niet naleven van elementaire veiligheidsregels’.

Vorig jaar werden 34 Aziatische leveranciers door Colruyt afgedankt. In 2012 waren dat er 25. De Halse superrnarktgroep organiseert dergelijke audits al elf jaar.

Sornmige audits werden sarnen met andere bedrijven georganiseerd. De groep organiseerde 62 audits op eigen houtje, wat 42.000 euro kostte.

De Standaard van 27 mei 2014
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 737 / 943179

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License