missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Juli 2014

BIJVOEGSEL aan NUNTIUNCULA nr. 686
dinsdag 1 juli 2014 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]ANTISEMITISME – ANTIZIONISME – ISLAMFOBIE[/marron]

[bleu]Het antisemitisme[/bleu] is de uiting van de haat tegenover de Joden, genomen als een religieuze en etnische groep. Deze uiting heeft in de geschiedenis geleid tot afpersingen en vervolgingen, zelfs tot een genocide wanneer het verheft wordt tot ideologie.

[bleu]Het antizionisme[/bleu] is de vijandelijkheid tegenover de Staat Israël, omwille van zowel ideologische als politieke redenen.

[bleu]Het anti-judaïsme[/bleu] is een kritiek tegen de joodse godsdienst.

Het antisemitisme is de uitdrukking van een racisme dat zich kan uiten op een criminele wijze ; het antizionisme is een opinie gekeerd naar de politiek van een Staat ; het anti-judaïsme is een opinie die een godsdienst beschouwt.

Als in onze maatschappijen het racisme verwerpelijk is, dan is de uitdrukking van een opinie die een politiek of een godsdienst bekritiseert dat niet.

Wat [bleu]de islamfobie[/bleu] betreft, het woord betekent “schrik van de islam”. Het betreft een kritiek van de islam als godsdienst, wat men niet zou kunnen verwarren met het anti-Arabisch racisme of met het antimoslim racisme (?!).

Zo moet het onderscheid gemaakt worden tussen islamfobie en moslim racisme wat van dezelfde orde is als deze die een onderscheid maakt tussen anti-judaïsme en antisemitisme. De verwarring mag niet gemaakt worden tussen een opinie uitgedrukt tegen een godsdienst en een oproep tot haat tegen de volgelingen van een godsdienst.

Het principe van [bleu]wereldlijkheid[/bleu] is een grote kwestie voor de Arabische moslimlanden. Irak en Syrië hebben deze in praktijk gebracht met de Baath partij aan de macht. Vele landen van Noord Afrika hebben getracht deze in te stellen. De traditionele landen van het Midden Oosten hebben elke poging om in die zin te evolueren heftig bestreden.

(Paul Geers, mafr.)
 

__5__


De [vert]MOSLIMS[/vert] zijn hun vastenmaand [vert]RAMADAM[/vert] begonnen op 28 juni. Het feest [vert]Id al-Fitr / Ramazan Bairami [/vert]
zal deze tijd afsluiten [vert]op 28 juli[/vert]

__ornement.png__

[bleu marine]LIBANON [/bleu marine] – [vert]Er werd een moslimchristelijke overeenkomst uitgewerkt.[/vert] De sjeik Mohammed Qabbani, grootmoefti van het land voor de Soennitische islam, heeft een overeenkomst uitgewerkt die hij gedeeld heeft met de Maronitische patriarch, Kardinaal Brechara Boutros Rai. “Wanneer de christenen aangevallen worden in Libanon, vanwaar ook de aanval komt, vertegenwoordigt deze een rechtstreeks vergrijp ook voor de moslims.” De bedoeling van deze overeenkomst, die zich voorstelt als een ethische Codex, bestaat erin deze voor te stellen aan al de leiders van de religieuze gemeenschappen aanwezig in Libanon, door deze voor te stellen als een initiatief dat geleidelijk kan uitgebreid worden tot heel de Arabische wereld. [mauve fonce](Fides, 13.05.14)[/mauve fonce]

[bleu marine]Libanon [/bleu marine] is het land van het Midden-Oosten dat de meeste christenen telt : zij vertegenwoordigen 38% van de bevolking. [mauve fonce](Pew Research)[/mauve fonce]

[bleu marine]Antwerpen [/bleu marine] – Om hun medeleven te betuigen met de families van de joodse slachtoffers bij de aanslag in het Joods Museum in Brussel, heeft een delegatie van de Unie van de Moskeeën en Verenigingen van de provincie Antwerpen en bezoek gebracht aan het Forum van de Joodse Organisaties (FJO) in Antwerpen, op 13 juni. Op 2 juni had ook de Nationale Executieve van Moslims van België dat al gedaan. Aan het gesprek namen ook deel bisschoppelijk vicaris Hendrik Hoet en rabbijn Aharon Malinsky [mauve fonce](auteurs van het boek ‘Trialoog’)[/mauve fonce].

[bleu marine]De stijging in macht van de Chiitische mogendheden in het Midden-Oosten,[/bleu marine] sinds 30 jaar, dompelt het gebied in een confessionele, politieke en geostrategische oorlog.

[bleu]Het Chiisme[/bleu] is een dissidente tak van de Islam. Aan de oorspong is er een opvolgingstwist voor de macht op de moslimgemeenschap (ouma), tussen de aanhangers van Ali (chiiten), schoonzoon van de Profeet, en de geplaatste gezagsdragers, in de handen van de gezellen van de Profeet (de Soennieten).

Zij hebben een andere opvatting van de macht en van de rol van de godsdienst. De Chiiten, die een minderheid vormen, hebben een belangrijke plaats toegekend aan de clerus (ayatolas). De Soennieten vormen een ruime meerderheid met 90% van de moslim wereldbevolking.

Maar vanaf Libanon tot Iran, voorbijgaand door Syrië en Irak, dringt het Chiisme zich op, niet alleen als een religieuze verscheidenheid, maar als een alternatief politiek model dat steunt op de Iranese ervaring waar de leden van de clerus en de politiekers complexe en gestructureerde banden hebben ontwikkeld.

(L. Dhont, in Dimanche, 22-0614)
 
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 270 / 1114421

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License