missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - Einde RAMADAN - Juli 2014

maandag 28 juli 2014 door G.Verbist, mafr.

[marron]Geloven in dialoog, een teken des tijds ?[/marron]

“ Twee belangrijke decreten werden goedgekeurd tijdens het Tweede Vaticaans Concilie: over de bevordering van de eenheid onder de christenen (Unitatis Redintegratio, 1964) en over de houding van de Kerk tegenover de niet-christelijke godsdiensten (Nostra Aetate, 1965). Beide documenten hebben bakens verzet van wereldwijde betekenis… Zijn wij als gelovigen enkel elkaars buurman of kunnen wij ook vrienden worden?... Denk aan de beelden van paus Franciscus die tijdens zijn bezoek (24-26 mei 2014) aan Jordanië, Israël en de Palestijnse Gebieden zowel christelijke, joodse als islamitische religieuze leiders uit de regio ontmoette…

Van 7 tot 9 september 2014 vindt in Antwerpen de grote internationale ontmoeting [bleu] Religies en culturen in dialoog [/bleu] plaats, die elk jaar wordt georganiseerd door de Gemeenschap van Sant’Egidio.

Dit jaar staat de ontmoeting in het teken van [bleu] Vrede is de toekomst [/bleu].”

(+ Johan Bonny, bisschop van Antwerpen)
 

Meer dan driehonderd vertegenwoordigers van de Kerken en de wereldgodsdiensten komen samen om elkaar te ontmoeten en van gedachten te wisselen over de conflicthaarden en de grote uitdagingen van onze tijd.

“ Deze gebeurtenis biedt de godsdiensten de gelegenheid om mensen uit onze contreien te betrekken bij dit grote ideaal van de vrede… Dat er conflicten ontstaan tussen godsdiensten is te wijten aan de zwakheid van de mens, niet aan de principes van de godsdiensten zelf.” [mauve fonce](Mgr. Athenagoras Peckstadt, grieks orthodoxe Kerk)
[/mauve fonce]

“ Als moslim voel ik me verplicht dialoog te voeren met gelovigen en ongelovigen. In tegenstelling tot wat velen denken, roept de islam op tot samen leven. Als je het gesprek aan gaat, leer je de ander kennen en hij jou en groeit er vriendschap en vertrouwen. Alles begint bij het aanvaarden van de ander als ander… Het geloof kan nooit een reden zijn om elkaar de rug toe te keren… Ik hoop dat deze ontmoeting in onze stad iedereen oproept om elkaar te aanvaarden, te respecteren, een samenleving in harmonie uit te bouwen en samen vanuit de kracht van het geloof de problemen die er zijn op te lossen.” [mauve fonce](Imam Jamal Maftouhi, Antwerpen)[/mauve fonce]

“ Ik vind het een geweldig mooi et dapper initiatief. Ik hoop dat het mensen in Antwerpen aanzet tot zelfreflectie… Het stemt me optimistisch voor de toekomst… Wij jongeren zijn namelijk degenen die vorm zullen geven aan de wereld van morgen. Het lijkt me gepast dat we dat als vrienden doen.” [mauve fonce](Yassine Mazgout, 22-jarige moslim,’A’)[/mauve fonce]

“ Ik hoop dat deze ontmoeting lang zal nazinderen. Ze kan voor de godsdiensten en levensbeschouwingen in onze stad een aanleiding zal zijn om nog meer samen te doen. Er is veel onverschilligheid tegenover religies, maar religie speelt wel degelijk een rol in onze samenleving… Vele Antwerpenaren zijn tevreden als we op een fatsoenlijke manier naast elkaar leven, maar het zou nog beter zijn, moesten we [bleu] met elkaar leven [/bleu].” [mauve fonce](Rabbijn Aharon Malinsky,’A’.)
[/mauve fonce]

( deze getuigenissen komen uit RELEVANT juli 2014,
diocesane magazine ‘A’)
 

De BOODSCHAP van onze bisschoppen aan de moslims aan het einde van de Ramadanmaand 2014, Suikerfeest, heeft als hoofdgedachte [bleu]de gastvrijheid[/bleu]. “Wij denken in het bijzonder aan de vluchtelingen en migranten”.

WENSKAARTEN kan men verkrijgen (0,60€) bij KMS en El Kalima.

[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 210 / 1122565

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License