missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

De plaats waar u staat is heilige grond

Nuntiuncula Nr 687 Juli - Augustus 2014
vrijdag 29 augustus 2014 door De Wulf Mark, Webmaster
EDITORIAAL

Op één augustus kwamen we bijeen op Vogelzang voor dat jaarlijkse heuglijk gebeuren. 84 confraters waren opgedaagd om 17 jubilarissen te vieren. Nu hebben we nog één “jonge” Witte Pater die nog moet wachten om zijn zilveren jubileum te vieren (Marc Léonard in 2020).

Die korte biografische schetsen zijn indrukwekkend in hun variëteit : van midden, noord en oost Afrika naar west en zuidelijk Afrika; van parochie naar onderwijs; van administratie naar vorming; van christelijke gemeenschappen naar samenleven met traditionele en islam gemeenschappen. Wat een waaier. Enkelen zijn nog in Afrika. Enkelen zijn op rust. Allen zijn missionaris (dat doet me denken aan de scouts leuze: eenmaal scout, altijd scout).

Een jubileum is dankbaar zijn voor het verleden, is een blik naar wat voorbij is. Het is ook klaar staan om verder te gaan. Gelukkig weet geen enkele jubilaris of hij zijn volgend jubileum nog zal bereiken. Soms lijkt het leven wel een tombola. Waarom mag of moet de ene 100 jaar worden, zoals Toon Janssens op 13 oktober, en de andere wordt neergeschoten door een gedrogeerde rebel, zoals Gaston Stove op 11 augustus 1964, amper 40 jaar oud? Niet alles valt te plannen.

Hier moet ik me verbeteren: iets valt wel te plannen.

Hier verwijs ik graag naar Exodus 3,5 “[bleu] Doe uw sandalen uit , want de plaats waar u staat is heilige grond[/bleu]”.

Dat is een oproep om in het heden te leven. Niet verwijlen in het verleden en geen onrust over de toekomst. Ik lees de Bergrede vandaag, ik hoor Jezus vandaag zeggen ‘Doe dit om mij te gedenken’. Daar horen stramme knieën bij, daar horen misschien slapeloze nachten bij, daar hoort een stukje eenzaamheid bij, dan kan het soms te warm of te koud zijn voor mijn dagelijkse wandeling…ik leef in dit huis, met deze confraters, in dit land…dit is de grond voor mij vandaag.

Een klein advies: elke morgen, [bleu]wanneer je je sandalen aantrekt[/bleu], denk aan de heilige grond die je [bleu]vandaag[/bleu] moet betreden.

Mdw
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 342 / 1123629

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Getuigenissen - Gebeurtenissen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License