missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Islam

Christenen moeten opkomst van islam als een kans beleven

Kardinaal TAURAN
maandag 12 mei 2008 door G.Verbist, mafr.

“ Een nieuwe generatie moslims is uit op een harmonieuze relatie met de christenen.”

“ Religieuze leiders moeten aan hun achterban het geloof van de ander op een juistere manier voorstellen.”

Kardinaal TAURAN, voorzitter van de Pauselijke raad voor interreligieuze dialoog, was te Antwerpen einde maand april 2008 om de dankviering voor te gaan in de kathedraal bij gelegenheid van de 40ste verjaardag van de Sint–Egidiusgemeenschap. Jan De Volder (Tertio) had met hem een gesprek waarvan wij enkele uitspraken namen.

De Regenburgrede (in Duitsland) van Benedictus XVI die hevige polemiek kreeg, daarvan zegt de kardinaal heel samengevat: “ De essentie van die toespraak: geloof en geweld gaan niet samen, wel gaan geloof en rede samen.”

Over de brief van de 138 prominenten uit de moslimwereld zegt hij : “ ’t Is de eerste keer dat zo’n uitnodiging tot dialoog van de moslims zelf uitgaat… Ze vermelden Jezus niet langer volgens de koran (Issa genaamd), maar volgens onze evangelie teksten. Dat is een teken van respect.”

Welk soort van dialoog ? “ Wij willen de theologische dialoog. Misschien zijn daar niet alle moslims op voorbereid. Het eerste doel van de dialoog blijft de ander en zijn waarden te leren kennen. Als je de ander beter kent, kun je hem ook meer waarderen in wat voor hem het heiligste is… de dialoog over de liefde voor God en de medemensen kan misschien een eerste steen aanbrengen.”

“ Alle zoekers naar God en het Absolute hebben dezelfde waardigheid. Om te dialogeren moet je eerst je eigen identiteit duidelijk stellen, met respect voor die van de ander.”

Dialoog zou makkelijker moeten zijn tussen de Abrahamistische godsdiensten (joden, christenen, moslims). “ Twisten tussen broeders zijn vaak de hevigste. Maar niet dramatiseren. Ze hebben veel gemeen. Ook de Aziatische godsdiensten hebben gemeenschappelijke waarden met ons … respect voor de schepping, het idee van transcendentie, meditatie, de vrede … “

( in Tertio, n°428 – 23/4/08 )

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 386 / 1148228

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License