missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Lignes de fracture N°87 Breuklijnen

Octobre - Oktober 2014
samedi 1er novembre 2014 par J.V.

 KERNWAPENS

Zes op tien Belgen wil kernwapens weg uit Kleine Brogel

26 september 2014 - Het Vlaams Vredesinstituut maakt nieuwe cijfers bekend waaruit blijkt dat 6 op 10 Belgen alle kernwapens wil verwijderd zien van het Belgisch grondgebied. Vandaag, op de International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons van de Verenigde Naties, wijst het Vredesinstituut daarmee op het draagvlak voor een verwijdering van de kernwapens uit Kleine-Brogel. Het instituut is momenteel gastheer voor een internationale bijeenkomst in het Vlaams Parlement over de toekomst van kernwapens in Europa.

61% wil kernwapens weg van Belgisch grondgebied

61% van de Belgen is het eens met de stelling dat ‘Alle kernwapens die op Belgisch grondgebied opgeslagen zijn, moeten worden verwijderd’. Een kleine 24% gaat daar niet mee akkoord en 15% spreekt zich niet uit. De cijfers lopen enigszins uiteen tussen Vlaanderen en Wallonië, met meer voorstanders van verwijdering in Vlaanderen (65%) dan in Wallonië (55%). Dat blijkt uit analyses in opdracht van het Vlaams Vredesinstituut, uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen (onderzoeksgroep M2P) op de resultaten van een representatieve survey bij meer dan 2000 Belgen.

Verwijdering van kernwapens zou geloofwaardigheid vergroten

Het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) berekende dat er momenteel ongeveer 16.350 kernwapens zijn in de wereld. Hoewel er een lichte daling is over de jaren heen, investeren de kernwapenstaten nog volop in nieuwe nucleaire wapenlanceersystemen. Ook de verwijdering van tactische nucleaire wapens uit Europa (waaronder die op de luchtmachtbasis van Kleine-Brogel) lijkt vandaag niet aan de orde. “Nochtans kan het nut van die tactische nucleaire wapens vooral historisch verklaard worden en hebben ze nu veeleer een symbolische functie voor de trans-Atlantische relatie”, zegt Tomas Baum, directeur van het Vlaams Vredesinstituut. “Een verwijdering van die kernwapens zou niet alleen een besparing betekenen op de zware inspanningen voor modernisering en beveiliging. Als de VS en Europa zelf een inspanning doen, zou dat hun geloofwaardigheid vergroten wanneer ze pleiten voor non-proliferatie elders in de wereld.”

Vredesinstituut gastheer voor internationale bijeenkomst over kernwapens

Het Vlaams Vredesinstituut is vandaag gastheer voor een tweedaagse topontmoeting tussen internationale experten over de toekomst van kernwapens in Europa. Die ontmoeting vindt plaats in het Vlaams Parlement. De diplomaten en academici worden samengebracht door de Pugwash Conferences on Science and World Affairs, een organisatie die in 1995 de Nobelprijs voor de Vrede won.

Vlaams Vredesinstituut – Jan Terlouw – 9-10-2014
 

 ARMOEDEBESTRIJDING ?

Regeringen kijken de andere kant op.

Vandaag moet een pak Belgen het doen met een uitkering die ver onder de Europese armoedegrens duikt (die ligt op € 2.100 / maand voor een gezin en op € 1.000 / maand voor een alleenstaande). Mensen met een leefloon zitten daar mijlenver onder (€ 817 / maand voor een alleenstaande en € 1.089 / maand voor een gezin). Maar ook langdurig werkzoekenden, mensen met een invaliditeitsuitkering of met een laag pensioen hebben onvoldoende inkomen om waardig van te leven.

In de praktijk zullen maar heel weinig mensen hun inkomen zien verhogen. Net terwijl voldoende inkomen en een goede begeleiding de beste weg naar werk is.

Nagenoeg alle politieke partijen erkenden in aanloop naar de verkiezingen dat die situatie onaanvaardbaar is en beloofden, in meer of mindere mate en de een al wat concreter dan de andere, om daar iets aan te doen. Wat lezen we nu in het regeerakkoord ? Deze federale regering zegt effectief de laagste uitkeringen te willen optrekken tot de Europese armoedegrens. Alleen gaat men er eerst een aantal sociale voordelen bij tellen en pas als mensen dan nog onder de grens zitten, kunnen ze hun uitkering zien verhogen. Dat is mensen een rad voor de ogen draaien. Dat is geen correct gebruik van de Europese armoedegrens. Het basisinkomen van mensen moet minstens gelijk zijn aan die drempel, los van eventuele sociale voordelen waar mensen recht op hebben. In de praktijk zullen dus maar heel weinig mensen hun inkomen zien verhogen. Net terwijl voldoende inkomen en een goede begeleiding de beste weg naar werk is.

Bovendien zal de koopkracht voor lage inkomens nog dalen door de aangekondigde btw- en accijnsverhogingen en besparingen in de gezondheidszorg. Deze week raakte bovendien bekend dat ook de NMBS in de klappen deelt, met een besparing van 2 miljard euro in 5 jaar. Bovenop de besparingen bij De Lijn betekent dat dat de problematiek van vervoersarmoede zal toenemen. Net de lage inkomens kunnen zich vaak geen wagen veroorloven en zijn dus volledig aangewezen op openbaar vervoer. Daarin besparen is besparen op kansen voor werk en sociaal leven voor kwetsbare mensen.

Fréderic Vanhauwaert , alg. coördinator Netwerk tegen Armoede
MO* (uittreksel)
 

Mots-clés

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 437 / 965530

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Belgique  Suivre la vie du site J.P.I.C.   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License