missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - November 2014

maandag 3 november 2014 door G.Verbist, mafr.
[marron]De verenigde protestantse Kerk van België viert haar 175 jaren[/marron]

Op 23 oktober 1839, zag de Unie van de Protestantse Kerken van het Koninkrijk België van de Synode het daglicht. Koning Leopold I protestantse vorst, ondertekende de acte. Hij stelde een einde aan de plagerijen waarop deze gelovigen recht hadden gekregen in het verleden. Zij hebben nu deze gebeurtenis gevierd te Brussel op 17 oktober.

Als een minderheid (3 % van de bevolking) zonder belemmering in België kan leven volgens haar geweten en de Eeuwige kan vieren volgens haar overtuigingen vormt dit een onontbeerlijke waarborg voor de vrijheid van al de burgers in België. (‘L’appel’ christelijk tijdschrift – Bisdom Luik)

De protestanten van België moeten [bleu]onderscheiden worden van de evangelische gemeenschappen[/bleu] die meer en meer talrijk zijn in België. Men zou zo’n 400 gemeenschappen van dit type tellen in België. Hun ethische standpunten zijn verschillend door het feit van een zeer letterlijke lezing van de Bijbel bij hen. Ze zijn zeer uitbundig, en in Latijns - Amerika en in Afrika hebben zij zelfgekozen pastores, genezers… (Le Soir – 28.10.14.)

[marron]De 1ste januari 2013[/marron]

[vert] Wereldbevolking: [/vert] 7.023.377.000 waarvan 1.228.621.000 katholieken hetzij 17,49 % van de wereldbevolking.

[vert] Afrika [/vert] heeft een bevolking van 1.066.140.000 waarvan 198.587.000 katholieken, hetzij 18,63 % van de totale bevolking van Afrika.

[vert] In de wereld [/vert] zijn er 5.133 bisschoppen, waarvan 700 in Afrika.
Er zijn 414.313 priesters, waarvan 40.133 in Afrika.
Er zijn in de wereld 3.170.643 catechisten. (Agenzia fides –Vaticaan.19.10.14.)

[mauve fonce] “ De Kerk groeit niet door proselitisme
maar door ‘ aantrekkingskracht ‘ “
[/mauve fonce]
(Ev. Gaudium nr.14 – Paus Franciscus)
 

__ornement.png__

[marron]Een wereldlijke spiritualiteit [/marron]

Het thema van de ontmoeting van de verschillende loges van Azuurkust, in Cannes, was : [bleu] “Heeft de mens nood aan een godsdienst ?” [/bleu].

Niet in God geloven wil niet zeggen dat men geen spiritualiteit heeft. Niet tot een Kerk behoren betekent daarom nog niet dat men geen geloofsovertuiging heeft. Men kan de dogma’s en de geopenbaarde godsdiensten verwerpen, zonder de transcendentie te verloochenen. Een transcendentie zonder God. Het is een wereldlijke spiritualiteit, een wijsheid gebouwd op de waarden die de waardigheid van de andere eerbiedigen. (Mgr. Jacques Gaillot)

__ornement.png__

[vert]Anglicaanse Kerk – Goedkeuring voor wijding van vrouwelijke bisschoppen.[/vert]

De Britse koningin Elisabeth ondertekende de wet waardoor vrouwen voortaan bisschop kunnen worden bij de anglicaanse Kerk van Engeland. Eerder het Lagerhuis en nu ook het Hogerhuis gaven hun goedkeuring. De officiële bekrachtiging was nodig omdat de anglicaanse Kerk nog steeds staatskerk is in Engeland. Eerder keurden de drie kamers van de Synode van de Church of England de maatregel goed met een 2/3 meerderheid. Twintig jaar geleden stelde de anglicaanse Kerk het priesterschap open voor vrouwen. Aan het besluit voor de wijding van vrouwelijke bisschoppen ging een aanslepend debat vooraf.

Onder paus Benedictus XVI werd een ordinaat opgericht voor ontevreden anglicanen, die met behoud van hun traditie kunnen overstappen naar de katholieke Kerk. Maar weinigen deden dat effectief. (Kerknet 24.10.14.)

[bleu marine]Straatsburg[/bleu marine] - Paus Franciscus zal in het Europees Parlement zijn op 25 november.

[marron]Van 28 tot 30 november zal Paus Franciscus in Turkije zijn.[/marron]

Het is een apostolische reis. Hij zal naar Ankara gaan en naar Istanbul.

In Ankara zal hij de gezagsdragers van het land ontmoeten, maar ook het voorzitterschap van de religieuze zaken – [bleu] Diyanet [/bleu] – waarvan het groot deel van de Turkse moskeeën in België afhangen.

In Istanbul zal hij het Museum van Sancta Sophia bezoeken en de blauwe Moskee.

Op 30 november, feest van de heilige Marcus, patroon van het oecumenisch patriarchaat van Constantinopel, zal hij bij Zijne Heiligheid [bleu] Bartholomaïos I [/bleu] zijn. Een Heilige Liturgie zal plaats hebben in de patriarchale kerk van de Heilige Gregorius.

Voor zijn terugkeer naar Rome zal paus Franciscus een oecumenische verklaring tekenen samen met patriarch Bartholomaïos. (Kerknet 21.10.14.)

[vert]Nieuwe Groot Mufti van Egypte –[/vert]

Dr.Shawki Ibrahim Abdel-Karim Allam werd gekozen, en niet benoemd door de President van Egypte. Hij doet een oproep voor een constructieve dialoog, in het aanvaarden van de verschillen van elkeen.

  • “Ten eerste, de oelema’s (=theologen)zouden erkend worden als degenen die spreken in naam van de islam.
  • Ten tweede, dialoog moet verscheiden zijn (economie, wetenschap,cultuur).
  • Ten derde, evenwichtige buitenlandse politiek. De Rechtstaat moet de overhand hebben in een tijd van conflict”.
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 332 / 1159714

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License