missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Pater Roger Luyten

jeudi 15 mai 2008 par J.V.
Met verbijstering vernamen wij
gisterenmorgen, 13-05-2008,
het plotse overlijden van onze confraterRoger LUYTEN

Roger werd geboren te Borgerhout (Antwerpen) op 19 augustus 1930. Na zijn humaniorastudies in het Sint-Xaveriuscollege, ging hij in 1950 binnen in Boechout en deed zijn noviciaat te Varsenare. Van 1953 tot 1957 was hij theologiestudent in Thibar en Carthago. Zijn keuze voor Noord-Afrika was zeer duidelijk. Hij droomde van de Islamwereld en profiteerde van elke gelegenheid om contacten met de plaatselijke bevolking te hebben.

Na zijn wijding op 21 april 1957, studeerde hij klassiek Araabs aan de Manouba (Tunesië) en gesproken Araabs te Touggourt (Algerië), waar hij bleef tot in 1959. Volgt een jaar te Djelfa, een ander jaar te El Bayadh en twee jaar te Bechar, waar hij telkens onderpastoor is en les geeft. In 1964 vinden we Roger terug te Tamanrasset, als leraar en schooldirecteur. In 1966 is hij onderdirecteur van een Centre de Formation Professionelle te El Harrach.

Van 1968 tot 1972 studeerde hij aan de universiteit van Algiers, alsook aan de Ecole Supérieure d’Interprétariat. Résultaat een licentie in de Letteren en een ’maîtrise’ in Engels. Van 1972 tot 1976 werkt hij als onderpastoor te Batna et geeft er les in de middelbare school. Vanaf oktober 1976 staat hij in het onderwijs te Algiers (Ben Cheneb), vanaf 1978 is hij tevens overste van de gemeenschap, maar dan begint zijn gezondheid hem parten te spelen. Roger had nooit een zeer goede gezondheid gehad en reeds tijdens het scholastikaat had hij moeilijkheden met lever en ingewanden, en reuma in de rug. Eind 1978 moet hij op ziekteverlof komen naar België ; in 1980 opnieuw. In april 1981 wordt Roger benoemd te Batna, maar amper twee jaar later komt hij op verlof en zal niet meer terug kunnen vertrekken.

Op 18 mei 1982 komt Roger in België toe en zal, ondanks zijn wankele gezondheid, gedurende twee jaar officiële medewerker zijn van El Kalima. In juli 1984 geeft hij zijn ontslag "om persoonlijke redenen". Om terug op krachten te komen, wordt hij aalmoezenier benoemd bij de Witte Zusters te St-Martens-Bodegem. Eind 1986 neemt hij zijn intrek in een arme migrantenwijk van Schaarbeek. Daar werkt hij, benoemd door het aartsbisdom (vreemdelingenpastoraal), voor de migranten, vooral Turken en Marokkanen. Zijn opdracht : in vijf parochies de christenen inlichten over de wereld der migranten ; samenwerken met de inspecteurs van de scholen ; actief blijven in de Interdiocesane Commissie voor de relaties met de Islam en in groep Migrantes. In juli 1990 verscheen een interview met Roger in Nuntiuncula.

Roger had al contacten in het bisdom Luik. In 1993 kreeg hij een aanbieding om pastoor te worden te Saint-Jean-Sart en van daaruit contacten te onderhouden met de migrantenwereld in het bisdom en verantwoordelijk te zijn voor de gemengde huwelijken. Dat werk houdt hij vol tot eind 2004, onder anderen dank zij zijn speciale vegetarische keuken met veel groenten en granen. Op 1 januari 2004 wordt Roger aalmoezenier in een rusthuis te Aubel. Dinsdag 13 mei voelde hij zich niet goed en ging naar de dokter, in wiens tegenwoordigheid een fel infarct hem neervelde.

De afscheidsliturgie zal plaats hebben op zaterdag 17 mei, om 10 u 30, in de parochiekerk van Saint-Jean-Sart (bij Aubel). Er is een koffietafel voorzien voor de confraters en de familie. Concelebratie mogelijk en gewenst. Daarna zal de begrafenis volgen in Varsenare.

Jef Vleugels, prov. secr.

Accueil | Contact | Plan du site | | Statistiques du site | Visiteurs : 48586 / 1059574

Suivre la vie du site fr  Suivre la vie du site Onze overledenen   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site réalisé avec SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License