missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Kasongo – D.R. Congo

Christenen – Moslims
Versteviging van het vreedzaam samenwonen

vrijdag 14 november 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster
  [marron]Twee herders, op weg naar de versteviging van het vreedzaam samenwonen tussen christen en moslim van Kasongo:[/marron]
  • [bleu marine] Sjeik Ali Omari Mwana Yamba [/bleu marine], hoofd Imam van de Moslim entiteit van Maniema.
  • [bleu marine] Mgr Placide Lubamba Ndjibu [/bleu marine], Bisschop van Kasongo.

Het diocees Kasongo is, vanuit administratief standpunt gezien, gesitueerd tussen de Provincie Zuid-Kivu (territorium Shabunda) en de Maniema (Territorium Pangi, Kabambare en Kasongo), in het oostelijk deel van de D.R. Congo. Totaal ingesloten, maakt dit diocees deel uit van de kerkelijke provincie van Bukavu. Het diocees Kasongo heeft een oppervlakte van 75.300 km² (ongeveer 2,5 maal België), een bevolking geschat op 1.700.000 inwoners, waarvan 570.000 katholieken. De anderen zijn moslims en leden van de pinksterkerk.

Mgr. Placide Lubamba Ndjibu, die Missionaris van Afrika (Witte Pater) is, was totnogtoe provinciale overste van zijn sociëteit voor Burundi, D.R. Congo en Rwanda, en hij werd door paus Franciscus tot bisschop benoemd van dit diocees op dinsdag 11 februari 2013.

  Hij is 54 jaar oud. Hij werd geboren in het bisdom Lubumbashi en deed zijn studies in het grootseminarie van Bukavu, vervolgens zijn noviciaat in Freiburg (Zwitserland) (1985-1986). Hij deed zijn pastorale ervaring in het diocees van Nouna-Dedougou (Burkina Faso, 1986-1988) vooraleer zijn theologiestudies te beëindigen in het Katholiek Instituut van Toulouse (Frankrijk, 1988-1991). Hij werd priester gewijd in 1991.

Hij heeft zijn ministerie uitgeoefend in een parochie van Bobo-Dioulasso (Burkina Faso), vooral studies van communicatie en journalistiek te doen te Freiburg (1994-1998) en te werken voor het tijdschrift “Vivant Univers” van de Witte Paters (België, 1996-1998). Hij heeft een pastorale dienst weer opgenomen in een parochie van Tanzania (1998-2005)), vooraleer redacteur te worden van het blad “Karibu” te Bukavu, terwijl hij ook aalmoezenier was van het lyceum (2006). Daarna was hij parochiepastoor te Lubumbashi (2007-2010).

Sinds september 2010 verbleef hij te Bukavu als provinciale overste van de Witte Paters voor de provincie Centraal Afrika.

Bij zijn aankomst op de luchthaven van Kasongo, waren er bij de menigte die hem stond op te wachten, katholieke gelovigen [bleu]maar ook moslim imams[/bleu], protestantse pastores en nog anderen. [bleu]De bevolking van Kasongo is voor 75% moslim[/bleu], maar men leeft er in een volmaakte samenhorigheid met de christenen.

Tijdens de ceremonie van zijn investituur noteerde men de aanwezigheid van[bleu] een zeer sterke vertegenwoordiging van de moslim gemeenschap van Kasongo, geleid door de Imam. [/bleu]

In zijn homilie nodigde Mgr. Placide Lubamba al de priesters van zijn diocees en alle christenen uit te leven in de vrede, de liefde, de eenheid en de vergiffenis die komt uit het hart van elkeen want zonder die fundamentele waarden kan niets goed gaan en zal het christelijk leven nooit kunnen beleefd worden in overeenstemming met de wil van God. Hij heeft duidelijk getoond dat er in de kaholieke Kerk er noch Griek, noch Jood is… maar wij zijn allen kinderen van God geroepen om samen te leven en elkaar met een ware liefde te beminnen. Hij heeft sterk de nadruk gelegd op het woord van Jezus : “Mogen allen één zijn, EEN zoals ik in u ben en gij in mij” [mauve fonce](Jo. 17,21).[/mauve fonce]

Mgr. Placide heeft zijn homilie besloten met erop te wijzen dat de Eenheid de vrucht is van de Heilige Geest. Hij heeft ook de nadruk gelegd op het feit dat de vergiffenis de weg opent die leidt naar de eenheid en de ware vrede. Door elkaar vergiffenis te schenken, getuigden de leerlingen van Jezus dat zij in staat waren de wereld te veranderen, het Rijk van God op te bouwen door de genade van God zelf.

Deze twee mannen van God hebben besloten samen te blijven om nauw verbonden elkaar te steunen naar de vooruitgang…
Imam Ali en Mgr Placide

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 201 / 1159537

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen Afrika  De activiteit van de site opvolgen D.R. Kongo   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License