missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be

Groen Blad - December 2014

BIJVOEGSEL NUNTIUNCULA Nr. 689
maandag 8 december 2014 door D.F. (Vertaling), G.Verbist, mafr.

[marron]Bezoek van paus Franciscus aan Turkije (28-30 november)[/marron]

[bleu marine]Op 28 november, is hij aangekomen in Ankara[/bleu marine]. Nadat hij het mausoleum van Attaturc had bezocht, heeft hij het gulden boek ondertekend waarin hij zijn wensen had uitgedrukt voor een Turkije als plaats van ‘ontmoeting’ en van ‘dialoog’ voor al de personen van goede wil en van verschillende ‘godsdiensten’ en ‘culturen’.

In het presidentieel paleis heeft hij zich tot president Erdogan gericht. (enkele uittreksels)

  • Met geduld moet de inzet verder gezet worden om een solide vrede op te bouwen, gefundeerd op het respect van de fundamentele rechten en plichten verbonden aan de waardigheid van de mens… Met dit doel, is het fundamenteel dat [bleu]de moslim, joodse en christelijke burgers van dezelfde rechten genieten en dezelfde plichten respecteren[/bleu]”. Vervolgens heeft de paus gesproken van het probleem van het Midden-Oosten. Om een zo hoog en dringend objectief te bereiken, dat de vrede is “kan er een belangrijke bijdrage komen van de [bleu]interreligieuze en interculturele dialoog[/bleu], zodat elke vorm van fundamentalisme en van terrorisme uitgesloten wordt, die de waardigheid van al de mensen vernedert en de godsdienst tot een instrument maakt”…
  • Tot vandaag, inderdaad, zijn wij spijtig genoeg getuigen van zware conflicten… er waren, en er zijn ook vandaag nog, zware vervolgingen ten koste van minderheidsgroepen, meer in het bijzonder – maar niet alleen -, van de christenen en de yazidis… die trouw zijn willen blijven aan hun credo”.

Daarna heeft de paus zich [vert]naar de Diyanet[/vert] begeven, dat is het bestuur voor religieuze aangelegenheden, dat het hoogste soennitische moslim gezag is van Turkije. Van dit bestuur hangen eveneens de Turkse moskeeën in België af.

In zijn toespraak verheugde de paus zich over de samenwerking tussen de Diyanet en de pauselijke Raad betreffende de interreligieuze dialoog. Op het einde van zijn toespraak zegt hij “Als religieuze leiders, hebben wij [bleu]de verplichting [/bleu] al de schendingen van de menselijke waardigheid en van de rechtenrechten [bleu]aan te klagen[/bleu]…” Hij heeft ten slotte onderstreept dat de moslims en de christenen bewaarders waren van onschatbare menselijke schatten.

[bleu marine]Op 29 november[/bleu marine], heeft de paus in Istanbul [vert]de blauwe Moskee en de Haya Sophia[/vert] bezocht. Hij werd er ontvangen door de Grootmoefti en een imam. De paus en de moefti hebben zich twee minuten in stilte ingekeerd, een moment van stille aanbidding. In het Museum van de Haya Sophia is de paus vooral stilgestaan onder de mozaïek van de Maagd Maria.

[bleu marine]Op 30 november[/bleu marine], feest van de heilige Marcus, patroon van het [vert]oecumenisch Patriarchaat van Constantinopel[/vert], was de paus de gast van Zijne Heiligheid Bartholomaios I.

In ons blad van januari 2015 zullen we het hierover hebben, samen met de gebedsweek voor de eenheid van de christenen.

[marron]CHRISTENEN vormen slechts een kleine TURKSE MINDERHEID.[/marron]

Tot het begin van de 20ste eeuw vormden de christenen nog 30 % van de bevolking. Vandaag zijn er nog 150.000 christenen die in Turkije leven midden een bevolking van 75 miljoen. De Grieks-orthodoxe Kerk, de Arameesapostolische Kerk, het Jodendom en de Islam zijn officieel erkend. De Katholieke Kerk dus niet. Deze zijn met 53.000 gelovigen en behoren tot de Roomse, Syrische, Armeense en Chaldeeuwse katholieke Kerk.

Vandaag leven er in ISTANBUL 15 miljoen mensen en zijn er 2.000 moskeeën en 150 kerken.

(Kerknet 29.11.2014)
 

[marron]De christenen zijn dikwijls een macht die stoort.[/marron]

Een vooruitstrevende kracht zelfs, want de christelijke godsdienst treedt niet in de logistiek van conflict, van gebruik van geweld. Zij vertegenwoordigt het pluralisme. Zij speelt een positieve, educatieve en humanitaire rol. Zij is de meest vervolgde godsdienst van de wereld (in 139 landen).
-  Noord Korea : het meest repressieve land sinds 12 jaar.
-  Egypte : land waar de christenen de meeste geweldplegingen hebben ondergaan.
-  Syrie : het grootste aantal gedode christenen : 1213. –

[bleu marine]De landen, in de orde van geweld :[/bleu marine]

  • Extreme vervolging : Noord Korea, Somalië, Syrië, Irak, Afghanistan, Saoudi Arabië, Malediven, Pakistan, Iran, Jemen, Soedan, Eritrea, Libië.
  • Zeer streng : Nigeria (Noorden), Oezbekistan, Centraal Afrika, Ethiopië, Vietnam, Katar, Turkmenistan.
    (Bron : A.P.O. Jean-François Lauwers,
    in Le Soir 18.11.2014)
     

[marron]Hoe worden onze jongeren geïndoctrineerd ?[/marron]

Het is een feit dat 98 % van de uiteenzetting van de radicale islam internet gebruikt, door het onbehagen van de adolescent uit te buiten om hem te overtuigen dat hij zich afgebroken voelt met zijn school- of gezinsmilieu, met zijn vrienden, dit precies toe te schrijven is aan het feit dat hij door God uitgekozen is en dat hij de zending heeft de anderen wakker te schudden. Om hen te overtuigen zijn er propagandavideo’s. Clips waarvan er vandaag verschillende modellen bestaan volgens het profiel van de jongere.

Eens dat de jonge geradicaliseerden onder de fysische controle zijn van de islamisten, wordt het uiterst ingewikkeld om hen weer op te vangen en terug te winnen. De preventieve rol van de terreinwerkers is dus doorslaggevend.

(volgens Dounia Bouzar,
in Le Soir 21.11.2014)
 

[marron]De federale ambtenaren mogen geen religieuze tekenen dragen.[/marron]

De nieuwe minister van openbaar Ambt, Steven Vandeput (NVA), wil het dragen van religieuze, politieke of filosofische tekenen verbieden aan de federale agenten. Het Collectief tegen de islamfobie in België ziet in dit verbod een “politieke beslissing”.

(Le Soir – 18.11.2014)
 



* Z a l i g  K e r s t f e e s t *
[violet]G.Verbist, mafr.[/violet]
van de GROEP RENCONTRE
 

Trefwoorden

Homepagina | Contact | Overzicht van de site | | Statistieken van de site | Bezoekers : 234 / 1154678

De activiteit van de site opvolgen nl  De activiteit van de site opvolgen België  De activiteit van de site opvolgen Dialoog   ?    |    titre sites syndiques OPML   ?

Site gebouwd met SPIP 3.0.28 + AHUNTSIC

Creative Commons License