missionarissen van afrika
missionnaires d’afrique

L A V I G E R I E . be
Burkina-Faso

Een universitaire bibliotheek voor het Centrum BADENYA

Bobo-Dioulasso
woensdag 10 december 2014 door D.F. (Vertaling), Webmaster
Bobo 1 december 2014        

Beste vrienden,

De gebeurtenis bij het begin van het nieuwe schooljaar voor het Centrum BADENYA (‘Broederschap’ in de lokale taal) is [mauve fonce] het openen van een universitaire bibliotheek [/mauve fonce] op dezelfde plaats als onze schoolbibliotheek. Dank zij de oud-leerlingen van het lyceum van Versailles, waar ik mijn middelbare studies beëindigde, hebben we deze universitaire afdeling kunnen openen, met talrijke trekplaatsen, tot groot genoegen van de universiteitsstudenten van de openbare en van de katholieke universiteit en van de grote scholen van de stad Bobo. Het aantal jongeren die naar onze bibliotheek komen is dan ook gestegen vermits de belangrijkste openbare universiteit, met haar bibliotheek, zich op vijftien kilometers buiten de stad bevindt, zonder studentenwijk ter plaatse, en dus wonen al de studenten in Bobo. Wij zijn zeer gelukkig deze nieuwe dienst te kunnen bieden aan al de jongeren in de loop van de dag en ’s avonds.

Ge hebt wellicht al horen spreken over de politieke gebeurtenissen die eind oktober plaats hebben gevonden in Burkina. De vroegere president, die sinds twintig jaar aan de macht was en die nog vijftien jaar wilde verder gaan, is uiteindelijk op de vlucht geslagen, als gevolg van een volksopstand. Dat alles is zonder te veel slachtoffers verlopen en Burkina is nu een voorbeeld voor andere Afrikaanse landen waarvan de presidenten, ook zij, denken zich aan de macht vast te klampen. De toestand is nu zeer kalm en de overgang, dankzij de wijsheid van de verschillende burgerlijke, militaire, gewoonterechtelijke en religieuze gezagsdragers, heeft alle kansen kalm te blijven tot de volgende presidentsverkiezingen van volgend jaar.

Op het ogenblik dat ik u schrijf, is de Ebola virus, die verschillende landen van West Afrika teistert, nog niet in Burkina-Faso gekomen. Iedereen denkt eraan maar er wordt niet over gesproken om geen nutteloze psychose te scheppen. We hopen dat de situatie kalmer zal worden in de landen die wel geraakt werden door deze ziekte en men zal wel vlug een vaccin vinden tegen deze ziekte, die ook Europa verontrust door de reizigers die uit deze verschillende landen komen.

Vorige zomer, heeft de Provinciaal van de Missionarissen van Afrika van West Afrika me gezegd dat de Provinciaal van Europa wou dat ik weer terug kwam, maar hij heeft hem gevraagd daar nog een drietal jaren mee te wachten. Ik hoop dat de tijd, die me hier nog overblijft, me zal toelaten de autofinanciering van het Centrum BADENYA te beginnen en zo mogelijk te beëindigen, zodat het normaal kan verder leven na mijn vertrek. Ik had u al gesproken van een terrein van twee hectaren dat ik enkele jaren geleden gekocht had met die bedoeling, want de oversten van toen waren daarin niet geïnteresseerd. Nu, enkele weken geleden, op aanvraag van mijn nieuwe oversten, heb ik dit terrein laten plaatsen onder de naam van de Missionarissen van Afrika van West Afrika. Ik hoop daar nu een college of een lyceum te mogen bouwen en de verhuur ervan zou toelaten de salarissen van de bibliothecarissen te betalen, evenals de elektriciteit, het onderhoud en de vernieuwing van de boeken, hopelijk nog voor vele jaren.

Hierboven een foto van de studiezaal van het Centrum BADENYA op een avond van het begin van het schooljaar, want het Centrum is alle dagen open tot tweeëntwintig uur, zelfs ’s zondags. Deze zaal is ook een conferentie zaal en voor films en debatten met de jongeren.

Tot zover het laatste nieuws van het Centrum. Ik wens jullie een mooi Kerstfeest en een zeer mooi jaar 2015.

  Van harte.

Denis

Denis Rabier, M.Afr.
denisrabier@gmail.com


Missionnaires d’Afrique
01 BP 442, BOBO-DIOULASSO
BURKINA-FASO